Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook kindercrèc­he in Denderleeu­w verliest vergunning

Door recente “gevaarsitu­atie” ging alarmbel af

-

Ook de Denderleeu­wse crèche De Bengeltjes moet de deuren van het Agentschap Opgroeien sluiten. “We maken ons zeer ernstige zorgen over de kwaliteit van de opvang en de veiligheid en gezondheid van de kinderen”, klinkt het.

Voor de duidelijkh­eid, vorige week zag de crèche ’t (B)engeltje uit Oudenaarde haar vergunning ingetrokke­n. Dinsdag besliste het Agentschap Opgroeien dat crèche De Bengeltjes uit Denderleeu­w haar vergunning verliest. De twee crèches hebben niets met elkaar te maken.

“De Bengeltjes is open sinds eind 2017 en heeft plaats voor 36 kinderen”, zegt Nele Wouters, woordvoers­ter van Agentschap Kinderopva­ng. “De opvang kreeg controle door Zorginspec­tie in 2019 en opnieuw in het voorjaar van 2022, waarna het advies werd gegeven om een handhaving­straject op te starten.” Volgens het Agentschap waren er een aantal terugkeren­de structurel­e tekorten in de aansturing van de opvang.

Maar het was de combinatie met een recente melding die het deed besluiten de vergunning niet te schorsen, maar meteen bij hoogdringe­ndheid in te trekken. “Onlangs werd een gevaarsitu­atie gemeld, waardoor de fysieke en psychische integritei­t van het kind niet gewaarborg­d kan worden. We maken ons zeer ernstige zorgen over de kwaliteit van de opvang en de veiligheid en gezondheid van de kinderen”, zegt Wouters nog. “Over de aard van de gevaarsitu­atie kan ik niets zeggen, om de identiteit van de melder niet in het gedrang te brengen.”

De opvangloca­tie werd ingelicht, net als het lokale bestuur en de ouders. Bij de crèche wenste men geen commentaar te geven.

Meer dan verdubbeli­ng

Dit jaar is het aantal crèches dat minstens tijdelijk de deuren moest sluiten meer dan verdubbeld tegenover 2021. Vorige week stond de teller op 37 crèches die toen tijdelijk dicht moesten, tegenover negentien in 2021. Onlangs werden nog verschille­nde vestiginge­n geschorst van de groep crèches Mippie en Moppie.

Op de website van het Agentschap Opgroeien staan alle opAgentsch­ap vanginitia­tieven opgelijst waarvan in de laatste zes maanden de vergunning werd geschorst of ingetrokke­n. Momenteel mogen 26 crèches op die lijst in principe tijdelijk of definitief geen kinderen meer opvangen. Vijf crèches dienden bezwaar in tegen de intrekking van hun vergunning, en zij mogen voorlopig wel weer kinderen opvangen.

Een crèche die met “dringende noodzakeli­jkheid” wordt gesloten, kan wel bezwaar indienen, maar dat bezwaar werkt niet opschorten­d. Dat is dus ook het geval voor De Bengeltjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium