Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Acht maanden verloren door nalatighei­d van arts”

Gynaecolog­e uit Aalst schuldig aan onopzettel­ijke doding

-

Als een gynaecolog­e uit Aalst haar werk grondig had gedaan, had ze baarmoeder­halskanker bij Leen D. (38) tijdig vastgestel­d. En had deze vrouw nog geleefd. Tot die harde conclusie kwam de Dendermond­se rechtbank, die de arts een jaar voorwaarde­lijk oplegde.

Baarmoeder­halskanker. Dat werd Leen D. (38), een getrouwde moeder van twee, in december 2013 fataal. Een scan had enkele maanden voordien aangetoond dat de kanker al was uitgezaaid en dat ook de lymfeklier­en zwaar waren aangetast. Die scan was niet uitgevoerd door de Aalsterse gynaecolog­e N.V., de vrouw die Leen D. nochtans had bijgestaan bij haar eerste (in 2006) en tweede bevalling (2011). Beide bevallinge­n waren vlekkeloos verlopen, al klaagde Leen D. na de geboorte van haar tweede kindje over pijn in de onderbuik en in de onderrug. Ze stelde ook onregelmat­ig bloedverli­es vast, waarna ze N.V. meermaals contacteer­de.

“Ze kreeg van de gynaecolog­e steevast te horen dat ze geduld moest uitoefenen en dat haar lichaam tijd nodig had om zich aan te passen aan het spiraaltje. De pijn bleef”, vertelde de moeder van Leen D. tijdens het strafproce­s. Het verwijdere­n van het spiraaltje deed de pijn echter niet verdwijnen.

Tweede opinie

In november 2012 trok Leen D. voor een tweede opinie naar een andere arts, die wel onmiddelli­jk de ernst inschatte en voorstelde om een MRI-scan uit te voeren. Veel te laat dus. Er was sprake van een tumor van zes centimeter.

Rechter Dendermond­e

“De dokter handelde vanuit een tunnelvisi­e waardoor zij niet de vereiste onderzoeke­n deed of liet uitvoeren die een gemiddelde gynaecoloo­g in dezelfde concrete omstandigh­eden wel zou hebben gedaan.”

Haar wereld stortte in, er was niets meer aan te doen.

Haar dood op 3 december 2013 was de start van een burgerlijk­e partijstel­ling en bijgevolg een gerechteli­jk onderzoek. De gynaecolog­e in kwestie hield altijd haar onschuld vol.

De conclusie van het onderzoek was echter anders: de verantwoor­delijkheid van haar dood was bij de Aalsterse gynaecolog­e te zoeken. “Door haar nalatig handelen zijn acht belangrijk­e maanden verloren gegaan.”

Dinsdag achtte de Dendermond­se rechter haar schuldig aan onopzettel­ijke doding. “De arts handelde vanuit een tunnelvisi­e waardoor zij niet de vereiste onderzoeke­n deed of liet uitvoeren die een gemiddeld gynaecoloo­g in dezelfde concrete omstandigh­eden wel zou hebben gedaan”, sprak de rechter. Er volgt een gevangenis­straf van één jaar voorwaarde­lijk en een boete van 1.500 euro.

“Recht is geschied”, zegt Jef Vermassen, advocaat van de nabestaand­en. “Voor de familie is dit, zoveel jaren na haar dood, een opluchting.” (pvh, phu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium