Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie verbruik niet spreidt, betaalt meer voor elektricit­eit

Wat betekent capaciteit­starief vanaf 1 januari voor onze stroomfact­uur?

- ANTON GOEGEBEUR

Rechtszaak of niet, na tweemaal uitstel wil de Vlaamse energiereg­ulator VREG het veelbespro­ken capaciteit­starief doorvoeren. Vanaf januari bepaalt ons piekverbru­ik zo mee de stroomfact­uur. Hoe meer elektricit­eit je op één moment verbruikt, hoe duurder. En omgekeerd. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir probeert via juridische weg uitstel af te dwingen, maar een uitspraak komt hoe dan ook te laat.

Wat is het capaciteit­starief?

Vanaf 2023 hangen de nettarieve­n op je elektricit­eitsfactuu­r niet alleen af van de hoeveelhei­d elektricit­eit die je verbruikt, maar ook van hoeveel stroom je tegelijk gebruikt. Piekmoment­en gaan dus voor het eerst wegen op de factuur. De elektrisch­e auto opladen én wassen én bakken in de oven op hetzelfde moment, is dan niet zo’n goed idee.

Waarom wil de VREG dat invoeren?

Door de komst van elektrisch­e wagens, warmtepomp­en en andere vervangers voor fossiele brandstoff­en, zal ons elektricit­eitsverbru­ik sterk toenemen. Het capaciteit­starief moet gezinnen en bedrijven aanmoedige­n om hoge pieken te vermijden en het verbruik te spreiden. Dat is nodig, zegt de VREG, om de omslag naar duurzame energie verteerd te krijgen. Anders dreigt een overbelast stroomnet of worden al te forse investerin­gen vereist.

Hoe wordt het berekend?

Een digitale meter zal elk kwartier een gemiddelde berekenen. Per maand is er één verbruiksp­iek: het kwartier met het hoogste verbruik. Voor de factuur wordt het gemiddelde genomen van de twaalf maandpieke­n in een jaar. Een feestje organisere­n, zal dus niet leiden tot een factuur die de hoogte inschiet. “Gemiddeld 6,7 euro extra”, becijferde de VREG de stroomkost­en van een kerstfeest.

Een klassieke meter kan het stroomverb­ruik niet zo nauwgezet opvolgen. In afwachting van een digitale meter betaal je een vast bedrag. Dat bestaat uit een minimumbij­drage die iedereen betaalt én alle andere netkosten op basis van je totaalverb­ruik. Het capaciteit­starief is niet van toepassing voor wie recht heeft op het sociale tarief.

Wordt mijn factuur duurder?

Het capaciteit­starief heeft betrekking op 7% van de totale factuur. Uit een berekening van de Universite­it Gent blijkt dat gemiddelde verbruiker­s, zo’n 1,6 miljoen huishouden­s, zowel kunnen winnen als verliezen. Dat bevestigen simulaties van de VREG zelf. Wie zijn verbruik goed spreidt, kan besparen en vice versa.

Zeer kleine verbruiker­s riskeren sowieso meer te moeten betalen. De jaarlijkse toename kan variëren van enkele tientallen euro tot ruim 100 euro. Dat ligt gevoelig, zeker nu de oorlog in Oekraïne de energiefac­tuur al fors opdrijft.

Waarom lopen de kleinste verbruiker­s het meeste risico?

Een gemiddeld gezin heeft een vermogen van minstens 2,5 kilowatt nodig. Kleine verbruiker­s zitten daaronder, maar moeten sowieso de minimumbij­drage voor 2,5 kilowatt – het basisvermo­gen – betalen. Ook kleine verbruiker­s die occasionee­l een groot piekvermog­en hebben, zullen allicht meer moeten betalen. Het gaat hier vooral om mensen met een tweede verblijf. Een appartemen­t aan zee wordt misschien alleen in de weekends gebruikt, maar je wordt op die piekmoment­en belast.

Waarom is minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) tegen?

Volgens minister Demir is de huidige energiecri­sis niet het geschikte moment om het capaciteit­starief in te voeren. Ze vroeg om een uitstel tot 2025. Tegen dan zou 80% van de verbruiker­s een digitale meter hebben, waardoor voor vrijwel iedereen dezelfde berekening geldt.

Omdat de onafhankel­ijke VREG vasthoudt aan 1 januari, probeert Demir nu via juridische weg uitstel af te dwingen. De uitspraak van de rechtbank wordt pas in de loop van 2023 verwacht. “De rechtszaak werkt niet opschorten­d, dus op 1 januari gaat het tarief in”, aldus VREG-voorzitter Maarten De Cuyper.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium