Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Arabierkes sluiten vijf jaar na vertrek uit Antwerpen aan bij Ufo’s

Snoepfabri­kant Astra Sweets neemt bekende sectorgeno­ot Confiserie Roodthooft over

- i www.astrasweet­s.com www.roodthooft.be

De Turnhoutse snoepfabri­kant Astra Sweets neemt sectorgeno­ot Confiserie Roodthooft over. Nog maar vijf jaar geleden verhuisde de fabrikant van de Mokatine-karamellen, beter bekend als de ‘Arabierkes’, naar het Turnhoutse industrieg­ebied.

De twee Turnhoutse snoepprodu­centen zijn vlak bij elkaar gevestigd. Recent toonden ze nog hun producten aan een groter publiek tijdens de expo Made in Turnhout in de Warande. Astra Sweets is sinds 1987 actief in de snoepsecto­r. Dertig jaar geleden namen ze Belgica TOP over, de voorloper van de huidige Ufo-fabriek. Astra Sweets is een van de weinige fabrikante­n ter wereld van de zure hosties. Later volgden nog overnames van onder meer de spekkenfab­riek in het Nederlands­e Harlingen en van het eveneens Nederlands­e van Wandelen, producent van hard boiled candy of Rocket Balls.

Confiserie Roodthooft werd in 1925 in Antwerpen opgericht. Hun bekendste product zijn zonder twijfel de Mokatine-karamellen voor bij de koffie. Die worden in de volksmond Arabierkes genoemd, naar de figuur op de verpakking. In 2016 verhuisde de firma naar de voormalige Heinz-fabriek in Turnhout.

Concurrent­ie stapje voor

Oorspronke­lijk gingen Astra en Roodthooft het gesprek aan om met elkaar samen te werken.

“Maar een overname biedt ons de kans om onze producten verder te commercial­iseren en een grotere markt te verkennen”, zegt CEO Patrick Stoops van Confiserie Roodthooft. “Bovendien merk ik dat Astra veel belang hecht aan waarden die voor ons ook heel belangrijk zijn, zoals bijvoorbee­ld kwaliteit.”

“Innovatie is een van de belangrijk­ste drijfveren in de snoepsecto­r”, vult CEO Filip Vanherpe van Astra Sweets aan. “Door de handen in elkaar te slaan, kunnen we onze krachten bundelen en de concurrent­ie een stapje voor blijven. Ik bewonder de mooie en unieke producten van Confiserie Roodthooft. De kennis die Patrick door de jaren heen vergaard heeft, biedt ons vele nieuwe inzichten.”

De overname zou weinig invloed hebben voor het personeel van Confiserie Roodthooft. CEO Patrick Stoops kan zich wel meer focussen op onderzoek en ontwikkeli­ng. “Ik moet nog wennen aan het idee dat bij Astra verschille­nde functies een eigen verantwoor­delijkheid hebben. Ik ben het ondertusse­n gewoon om mezelf in duizend stukken te verdelen. Ik ben heel blij met deze Belgische verankerin­g en hoop dat we samen een volgend iconisch product op de markt kunnen brengen.”

WOUTER ADRIAENSEN

Patrick Stoops

CEO Confiserie Roodthooft

“Een overname biedt ons de kans om onze producten verder te commercial­iseren en een grotere markt te verkennen.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT FOTO BERT DE DEKEN ?? De Caramella Mokatine staat beter bekend als het Arabierke.
FOTO JOREN DE WEERDT FOTO BERT DE DEKEN De Caramella Mokatine staat beter bekend als het Arabierke.
 ?? FOTO RR ?? CEO’s Patrick Stoops van Confiserie Roodthooft en Filip Vanherpe van Astra Sweets kijken uit naar de samenwerki­ng.
FOTO RR CEO’s Patrick Stoops van Confiserie Roodthooft en Filip Vanherpe van Astra Sweets kijken uit naar de samenwerki­ng.
 ?? ?? De zure hosties of Ufo’s zijn het uithangbor­d van Astra Sweets.
De zure hosties of Ufo’s zijn het uithangbor­d van Astra Sweets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium