Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drugstrafi­kant ‘Flash’ riskeert 6 jaar voor cocaïnevan­gst in Rotterdam

-

Het Openbaar Ministerie in Antwerpen heeft zes jaar celstraf gevorderd tegen drugstrafi­kant Yannick W. (34), alias Flash. De aanklager ziet in hem de opdrachtge­ver van een drugstrans­port dat op 29 september 2021 in de haven van Rotterdam werd onderschep­t. Opmerkelij­k: W. zat op dat moment nog in detentie in het kader van een ander groot drugsonder­zoek.

Het Hit and Run Cargo Team (HARC), een gespeciali­seerd drugsteam dat actief is in de haven van Rotterdam, onderschep­t in september een container met twee palletten turf. De container is besteld door een bedrijf uit Molenbeek, dat actief is als reclamebed­rijf en bezig met handel in kantoorart­ikelen. Verstopt achter de legale inhoud vinden de speurders 1.450 kg cocaïne.

De speurders houden de container in de gaten. Een pas opgericht Nederlands­e transportb­edrijf komt de zending oppikken en rijdt ermee naar België. In de buurt van Charleroi keert de chauffeur terug richting Antwerpen, om na een bizarre omweg bij een loods in Halle-Zoersel halt te houden. Bij de loods staat een aantal jonge mannen klaar om de goederen over te laden. De loods is eigendom van ondernemer Bob B., die volgens het parket perfect wist dat zijn loods voor cocaïnesmo­kkel werd gebruikt. Bob B. riskeert daarom drie jaar gevangenis­straf.

Sleutelrol

De openbare aanklager ziet Yannick W., alias Flash, als de grote coördinato­r van het cocaïnetra­nsport. Flash speelt volgens het Openbaar Ministerie in meerdere dossiers een sleutelrol als organisato­r van uithalinge­n. Zo werd hij begin 2021, dus reeds enkele maanden voor het drugstrans­port in Rotterdam, gearrestee­rd in Spanje en overgeleve­rd naar Antwerpen. Na zijn arrestatie zou hij zijn netwerk gewoon zijn blijven aansturen vanuit de gevangenis.

W. verscheen dinsdagmid­dag voor het eerst in persoon voor de rechtbank in Antwerpen. De man zit in de gevangenis van Sint-Gillis en daar verloopt het uithalen van gevangenen nogal problemati­sch. Flash werd de voorbije weken meermaals voor de rechtbank verwacht, maar hij kwam nooit opdagen omdat justitie het transport niet geregeld kreeg.

“Ik protesteer met klem tegen deze poppenkast”, zuchtte Jorgen Van Laer, de raadsman van Yannick W., toen zijn cliënt de rechtszaal kwam binnengesc­huifeld. Yannick W. werd door gemaskerde en gewapende leden van de speciale eenheden binnengele­id in de rechtbank. W. droeg tijdens het transport en tijdens de zitting ook een kogelweren­d vest, omdat politie en justitie van mening zijn dat zijn leven in gevaar is. “In de gevangenis kreeg hij ook een speciaal veiligheid­sregime”, aldus meester Van Laer. “Ten onrechte. Er is geen enkel objectief of concreet element dat dit veiligheid­sregime zou verantwoor­den. In de gevangenis hebben we daar ook met succes tegen geproteste­erd.”

Meester Jorgen Van Laer vroeg de rechtbank om geen rekening te houden met de sfeerschep­ping. Hij meende dat het Openbaar Ministerie én de pers zijn cliënt ten onrechte hebben afgeschild­erd als een grote cocaïnesmo­kkelaar. “Het Openbaar Ministerie vordert zes jaar celstraf omdat hij de opdrachtge­ver en coördinato­r van het transport zou zijn. Dat klopt gewoon niet en in het dossier zijn er ook geen elementen te vinden die daarop wijzen. Mijn cliënt is hooguit zijdelings bij deze zaak betrokken geraakt. Zijn betrokkenh­eid bij deze zaak is niet groter dan die van enkele anderen, voor wie de aanklager maar dertig maanden vraagt.”

In proportie

Van Laer vroeg de rechtbank om de rol van Yannick W. tot zijn ware proporties te herleiden, en daar bij de bestraffin­g ook rekening mee te houden. Tegen zakenman Bob B. en Jan M., die de loods ter beschikkin­g stelden, vorderde de aanklager respectiev­elijk drie en twee jaar cel. Tegen twee anderen eiste de het parket dertig maanden celstraf.

 ?? FOTO RR ?? Yannick W. werd begin 2021 gearrestee­rd in Spanje.
FOTO RR Yannick W. werd begin 2021 gearrestee­rd in Spanje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium