Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Hohe Messe’ van Bach geeft jubileum van Alegría extra glans

-

Muzikaal ensemble Alegría uit Wijnegem sloot zijn feestjaar naar aanleiding van het 25-jarig bestaan zopas feestelijk af met een beklijvend­e uitvoering van de h-moll Messe van Bach. Zo’n vijfhonder­d aanwezigen genoten van het werk van de grootmeest­er in het historisch kader van de Antwerpse Sint-Pauluskerk.

Het publiek had duidelijk genoten, te merken aan het minutenlan­g durende applaus en de staande ovatie aan het eind van de avond. De 34 amateur-koorleden, een 24-koppig tellend profession­eel barokorkes­t, solisten Amaryllis Dieltiens, Herlinde Van de Straete, Jan Wouters, Leander Van Gijsegem, en Lieven Termont olv artistiek leider Mannu Wuyts, voerden het publiek twee uur lang mee naar de tijd van Bach, de barok.

De h-moll Messe – ook bekend als de Hohe Messe – uitvoeren, is best een huzarenstu­k. Vooral in de snellere delen is het een hele uitdaging om alle stemmen perfect in elkaar te laten overvloeie­n. Maar ook in de meer langzame delen vraagt het zingen een voortduren­de focus en concentrat­ie omdat zowel tekst als muziek voortduren­d wijzigen. De h-moll Messe zo goed als feilloos brengen, wat Alegría deed, was het resultaat van maandenlan­g oefenen en herhalen. Koor, solisten en orkest repeteerde­n slechts twee keer samen, wat dit extra uitdagend maakte.

“Bij de start van het koor in 1997 zong ikzelf al eens twee jaar mee. Na 25 jaar stapte ik in maart van dit jaar terug in het koor”, vertelt Els Verheyen, één van de Alegríaste­mmen. “Voor mijzelf was dit dus na 25 jaar het eerste concert met Alegría. Het is duidelijk dat het muzikaal ensemble in die kwarteeuw jaar een grote evolutie doormaakte: zowel wat de prestaties van de koorleden betreft, als de keuze van muzikanten en solisten. Wat we zaterdag brachten, hadden we 25 jaar geleden nooit kunnen doen. En als het van artistiek leider Mannu Wuyts afhangt, gaat het koor nog een hele tijd door en is er absoluut nog potentieel om verder te groeien. We zijn nog lang niet aan ons eindpunt.”

Wie het koor muzikaal ensemble opnieuw aan het werk wil zien, zal geduld moeten oefenen tot het najaar van 2023.

 ?? FOTO LUC HOMMERS ?? Een memorabel hoogtepunt in 25 jaar werking van Alegría: een concert in de monumental­e Sint-Pauluskerk.
FOTO LUC HOMMERS Een memorabel hoogtepunt in 25 jaar werking van Alegría: een concert in de monumental­e Sint-Pauluskerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium