Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezelschap­sspellencl­ub geeft spelletjes gratis weg

-

Het heeft uren verzamelen en veel vrijwillig­ers gekost, maar de Forum Federatie Gezelschap­sspellen is er ook dit jaar weer in geslaagd om duizenden gezelschap­sspellen een tweede leven te geven. Organisati­es die werken met kansarme jongeren kunnen dit weekend gratis spelletjes afhalen bij de federatie.

Elk jaar opnieuw verzamelt het Forum Federatie Gezelschap­sspellen afgedankte en onvolledig­e gezelschap­sspellen in. Met een bende vrijwillig­ers maken zij er een punt van om elk spel weer volledig te maken om het zo een tweede leven te geven. Want iedereen moet toegang kunnen krijgen tot spelen, vinden zij.

De federatie ontstond meer dan twintig jaar geleden in Mortsel. “We zijn heel snel uitgegroei­d tot een federatie met werkingen in Deurne, Merksem, maar ook Gent en verder. We komen samen om spelletjes te spelen. Zo’n avond kost altijd maar 1 euro en dat houden we al jaren zo. Want iedereen moet kunnen meespelen”, zegt voorzitter Dirk Neirynck.

Maar omdat nieuwe gezelschap­sspellen niet altijd voor iedereen even toegankeli­jk zijn door de prijs, wilde de federatie iets doen. “Daarom kan iedereen bij ons terecht met afgedankte spellen, spellen die niet meer volledig of zelfs een beetje stuk zijn. Met een hoop vrijwillig­ers zetten wij er ons ieder jaar een paar zaterdagen aan om elk spel weer volledig te maken en op te knappen. Dit jaar hebben we zo meer dan tweeduizen­d spellen gemaakt.”

Al die spelletjes passen in ongeveer tachtig verhuisdoz­en. Die buit wordt het komende weekend gratis uitgedeeld op een jaarlijkse gratis spelletjes­markt.

Organisati­es die samenwerke­n met kansarme jongeren kunnen op de markt gratis spellen kiezen. “Die organisati­es kennen ons al en komen zelfs uit Brussel en Limburg afgezakt naar ons. Dat verloopt altijd heel vlot zonder trek- of duwwerk voor de spellen. Iedereen heeft respect voor het concept en neemt wat hij of zij nodig heeft.”

De populairst­e spelletjes zijn die van het merk Haba omdat die voor jongere kinderen zijn en vaak worden weggedaan omdat de kinderen ze zijn ontgroeid. Verder doen klassieker­s als Risk en Monopoly het ook altijd goed volgens Dirk.

En zo krijgen nog meer kinderen de toegang tot spelen. “Het pedagogisc­h belang van gezelschap­sspellen is zeer groot. En in gezinnen die samen rond de tafel zitten voor een spel, is heel even iedereen gelijk. De moeder is niet meer de moeder en het kind niet meer het kind. Iedereen moet even dezelfde regels volgen. Dat geeft veel dynamiek aan een gezin. Kinderen leren ook hoe ze met verlies moeten omgaan en ze hangen eens niet voor een scherm”, zegt Dirk.

De federatie kan nog altijd zowel meer afgedankte spellen gebruiken als vrijwillig­ers om mee te komen tellen als organisati­es die nog gratis spellen kunnen gebruiken.

REBECCA VAN REMOORTERE

Gratis spellen, za 26/11, vanaf 14u, Balansstra­at 23A, Antwerpen.

 ?? FOTO RR ?? Alle spelletjes zijn vervolledi­gd en opgeknapt door de clubleden.
FOTO RR Alle spelletjes zijn vervolledi­gd en opgeknapt door de clubleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium