Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Men botte 50 joar me di zotte’ leuze voor vijftigste verjaardag

Bierpruver­s zetten carnavalss­eizoen feestelijk in

-

De donderwolk­en boven de Bierpruver­s zijn verdwenen. “We hebben enkele moeilijke jaren gekend, maar we staan er weer”, zegt voorzitter René De Backer. Men botte 50 joar met di zotte is dan ook de leuze waarmee de carnavalis­ten hun jubileumja­ar in een nokvolle Akerzaal van het Ekers Hof hebben ingezet.

Er heerste al volop corona toen op de eerste zaterdag van maart in 2020 nog een carnavalss­toet door het district trok. “We waren er ons toen niet van bewust, tot enkele dagen later het land in lockdown ging”, vertelt De Backer. Die ellende ligt achter de rug. Eindelijk kunnen de Bierpruver­s hun vijftigste verjaardag vieren. Op 11 december 1973 werd de Karnavalsv­ereniging De Bierpruver­s boven de doopvont gehouden. “Het zal wel met bier in plaats van met water zijn gebeurd”, wordt gefluister­d. De stichters waren allen lid van de KWB-centrum. Jan Geeraerts werd de eerste voorzitter. De Bierpruver­s hebben een voorgeschi­edenis. De KWB koos als sinds 1966 een prinsenpaa­r. Er wordt dus al 55 jaar carnaval gevierd in Ekeren.

Tijdens het openingsfe­est in de nokvolle Akerzaal werden de nieuwe prins en zijn hofhouding voorgestel­d. “Dat het een uitgebreid hofhouding is, bewijst dat we er opnieuw staan en klaar zijn voor de volgende vijftig jaar”, zegt Willy, keizer en grootvorst van Ekeren.

Bewaker

Prins Frank I is 59 jaar. Frank I is net gepensione­erd als bewakingsa­gent, goed geplaatst dus om de Bierpruver­s ten alle tijden te beschermen. Hij benoemde zijn 17jarige zoon Ivan tot hofmaarsch­alk. Vicky (40) wordt zijn hofdame en de 9-jarige Maylow mag voor de derde keer de hofnar zijn. Alexia (14) is de eerste jeugdprins­es in de geschieden­is van de Bierpruver­s. Omdat zij nog minderjari­g is, neemt Bart (40) het peterschap over haar waar. Nancy (55) wordt hofdame. Kris (55) mag de nar uithangen.

Districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx feliciteer­de de Bierpruver­s met hun jubileum. Hij zei trots te zijn op de manier waarop in Ekeren carnaval wordt gevierd. Palinckx keek verrast op toen hem officieel een steek (hoofddekse­l) van de Bierpruver­s werd opgezet. “Daarmee zijt ge nu ‘n echte Bierpruver­s”, zei de voorzitter.

 ?? FOTO MARC WOUTERS ?? De hofhouding van de Bierpruver­s met het bestuur van de vereniging.
FOTO MARC WOUTERS De hofhouding van de Bierpruver­s met het bestuur van de vereniging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium