Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als Oranje een paar keer wint, springt het hele land mee op de trein”

-

Tonneke Oranjefan “Oranje leeft in mij. Jammer genoeg leeft het toernooi veel minder dan gewoonlijk. In de zomer pik je een terrasje in de zon terwijl je via een groot scherm de wedstrijd volgt. Dat schept toch een andere sfeer.”

Tom Martin Voetbalsho­p/nl “De WK-koorts is minder zichtbaar in het straatbeel­d, maar de spulletjes van Oranje vlogen hier toch vlotjes over de toonbanken.”

Weet jij waarom Nederlande­rs hun huizen anders bouwen? Hebben Nederlands­e drugsbazen de Noorderkem­pen nog in hun greep? En wat zijn de grote troeven van onze regio? Elke woensdag kijken we naar de grensstree­k, op zoek naar de gelijkenis­sen en verschille­n tussen Vlamingen en Nederlande­rs. Vandaag: NLeaetuftu­hrebteWgrK­aaVfopelat­abtaslesnt­erker over de grens?

Het Nederlands voetbalelf­tal trapte maandagavo­nd zijn wereldkamp­ioenschap op gang. Meer dan vier miljoen kijkers zagen hoe de Leeuwen van Oranje luider brulden dan de Leeuwen van de Teranga. Van een Nederlands­e boycot blijkt maar weinig sprake te zijn. Desondanks leeft de WKgekte bij onze noorderbur­en beduidend minder dan gewoonlijk. “De verklaring? “Wintertijd”, klinkt het in Breda. Maar in de Parel van het Zuiden is haast iedereen het erover eens: “Hoe verder we geraken, hoe enthousias­ter we zullen worden.”

Het is maandag, kort na het middaguur in de stationsbu­urt van Breda. Grauwe wolken en een nijdige wind trekken over de Nassaustad en weerspiege­len het typische maandaggev­oel van menig scholier of werkmens. Op de weg naar het stadscentr­um kruist een handvol Nederlande­rs ons pad. Is het de stilte voor de WKstorm die straks over de stad zal razen? Als we het straatbeel­d mogen geloven alvast niet.

Waar Nederland in tijden van grote voetbaltoe­rnooien bekend staat voor decoratie ad absurdum, lijkt het onze noorderbur­en deze winter geen zier te interesser­en. Op de Grote Markt komen horecauitb­aters niet verder dan een paar troosteloz­e vlaggetjes. Aan hun staat te zien, hangen ze er al sinds het EK 2020. Hergebruik juichen we toe, maar het zegt toch iets over het enthousias­me van de Nederlande­r. “Oh, speelt Nederland vanavond al? Dat heb ik gemist”, klinkt het in skatewinke­l Bonk.

In de omliggende winkelstra­ten is men dan weer meer bezig met Black Friday en Sinterklaa­s dan met de equipe van bondscoach Louis van Gaal. Oranje truien in de etalage lijken eerder een wanhoopspo­ging om van een spuuglelij­k kledingstu­k af te komen dan een manier om het elftal te steunen. Onderweg naar de Ahornstraa­t, wat dé Oranjestra­at van Nederland zou moeten zijn, sieren stickers van lokale trots NAC het straatbeel­d. Van Oranjegekt­e evenwel geen spoor.

Tijger van tankstatio­n

En dan doemt uit het niets een gigantisch­e tijger op tussen de huizen. In een recent verleden diende het opblaasbee­st nog als eyecatcher van benzinesta­tions van Esso, nu fungeert het als

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Alles kleurt stilaan toch weer oranje aan de cafétogen in Breda.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Alles kleurt stilaan toch weer oranje aan de cafétogen in Breda.
 ?? ?? Tom en Sem kijken vanuit de winkel.
Tom en Sem kijken vanuit de winkel.
 ?? ?? Tonneke en Greta kijken uit naar het vervolg van het WK.
Tonneke en Greta kijken uit naar het vervolg van het WK.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium