Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor Canada is dit een test voor het WK van 2026 in eigen land”

ANTWERPSE CANADEES TOMASZ RADZINSKI:

- KOEN FRANS

Canada is er voor het eerst in 36 jaar nog eens bij op een WK. Antwerpena­ar Tomasz Radzinski (48) is als voormalig Canadees internatio­nal perfect geplaatst om de kansen van zijn land in te schatten. “Davies, David, Buchanan,… Ze zijn nog jong. Over vier jaar zullen ze nog beter zijn. Dat moeten ze er écht staan.”

Tomasz Radzinski is geboren in Polen, maar verhuisde op zijn 16de met heel zijn familie naar Canada. Hij voetbalde er in de Canadian Soccer League voor North York Rockets en St. Catharines Wolves, vooraleer hij in 1998 in Antwerpen neerstreek. Radzinski brak door bij Germinal Ekeren, versierde een toptransfe­r naar Anderlecht en speelde bij Fulham en Everton bijna 200 wedstrijde­n in de Engelse Premier League. Hij sloot zijn carrière in België af bij Lierse en WaaslandBe­veren. Tussendoor settelde hij zich in Sint-Job-in-’t-Goor, waar hij nog steeds woont met zijn Vlaamse vrouw en kinderen.

“Of ik me een echte Canadees voel? Dat is een vervelende vraag voor een globetrott­er als ik (lacht). Ik heb uiteindeli­jk maar zes jaar in Canada gewoond, maar mijn ouders en mijn broer wonen er nog steeds”, zegt Radzinski. “Voor corona uitbrak vloog ik toch minstens twee keer per jaar naar daar. En ik heb me met Canada drie keer proberen te kwalificer­en voor een wereldbeke­r. Helaas is dat niet gelukt. Maar natuurlijk zal ik op dit WK voor Canada supportere­n. Ook mijn 8-jarig dochtertje kiest voor Canada. Ze is deze week in een volledig Canadese outfit naar school gegaan.”

Test voor WK 2026

“Van de huidige kern heb ik nog samengespe­eld met Atiba Hutchinson en Junior Hoilett. Verder is het een volledig nieuwe ploeg. Niet onlogisch, mijn laatste interland dateert al van dertien jaar geleden”, aldus Radzinski. “De beste spelers kennen jullie ongetwijfe­ld wel: Tajon Buchanan en Cyle Larin spelen bij Club Brugge, Jonathan David heeft bij Gent gespeeld en Alphonso Davies is een grote ster bij Bayern München. Ook Stephen Eustaquio is een heel goeie speler. Hij scoorde nog voor Porto in de Champions League tegen Club. Maar Canada heeft net als België een trage en weinig wendbare verdedigin­g. Vooral in het centrum zijn ze te pakken op snelheid. Eigenlijk is dit toernooi voor de onervaren Canadese ploeg een grote test voor het volgende WK (in 2026, red.), dat in Canada, de VS en Mexico zal plaatsvind­en. Davies, David, Buchanan,… Ze zijn nog jong. Over vier jaar zullen ze nog beter zijn. Dat moeten ze er écht staan.”

“Natuurlijk zal ik op dit WK voor Canada supportere­n. Ook mijn 8-jarig dochtertje kiest voor Canada. Ze is deze week in een volledig Canadese outfit naar school gegaan.” Tomasz Radzinski Ex-voetballer

“Canada heeft net als België een trage en weinig wendbare verdedigin­g. Vooral in het centrum zijn ze te pakken op snelheid.” Tomasz Radzinski Ex-voetballer

Underdog tegen België

Wat verwacht Radzinski van de partij tegen de Belgen? “Canada is uiteraard de underdog. Maar als ze eerst kunnen scoren, dan verwacht ik een heel moeilijke match voor België. Ze kunnen goed verdedigen, dat hebben ze in de kwalificat­iecampagne tegen toplanden als Mexico en de Verenigde Staten bewezen. Ik ga voor een gelijkspel, dat is ook het beste resultaat voor de vrede binnen mijn gezin (lacht).”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium