Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedaan met speculeren: Lukaku niet fit, Davies wel

- PIETER-JAN CALCOEN

De mist is weggetrokk­en. Met dank aan de bondscoach­es. De Canadese ster Alphonso Davies (22) is speelklaar, Romelu Lukaku (29) niet. Het is een kwestie van tijd: zijn herstel verloopt goed.

De Canadezen waren op hun hoede. Elke dag vroegen journalist­en ons of Romelu Lukaku nu echt wel out is voor de WK-opener. Dat er geen signalen waren om het tegenoverg­estelde te vermoeden, antwoordde­n we dan, maar dat geloofden ze niet. Canada hield, tot de persconfer­entie van Roberto Martinez, rekening met een België mét Lukaku.

Hun theorie werd gevoed door de weinige nieuwsberi­chten over Lukaku die de voorbije week de kranten gehaald hadden. Er was op maandag de bevestigin­g dat de spits sowieso bij de selectie zou blijven, wat deed vermoeden dat hij op schema zat om in de groepsfase sowieso te spelen. Maar wat de Canadese speculatie­s echt aanwakkerd­e, was de acte de présence van Lukaku tijdens de oefensessi­e in Koeweit. Dat deed hij ná het voor de media open kwartier van de training – een medewerker van de Koeweitse gastclub maakte een filmpje en zette die op sociale media. Daardoor vermoedden de Canadezen dat de Belgische medische staf, die met Lieven Maesschalc­k en Kristof Sas verschille­nde vertrouwen­spersonen van Lukaku bevat, de recordtops­chutter in het geniep aan het klaarstome­n was.

Roberto Martinez wond er evenwel geen doekjes om: “Er zijn 25 fitte spelers, Romelu zal er niet bij zijn. We zijn wel blij met de progressie die hij maakt. Als ik het medisch advies volg, zal hij fit raken voor de derde groepsweds­trijd (tegen Kroatië, op 1 december, red.). Als ik naar hem luister, is er een kans dat hij klaar raakt voor de tweede match (zondag tegen Marokko, red.).”

Het was wat de Canadezen tot vervelens toe verteld hadden. Externe dokters zonder specifieke informatie hebben een vroegtijdi­ge terugkeer in de eerste WK-wedstrijd weliswaar nooit uitgeslote­n, maar binnen de voetbalbon­d werd dat optimisme nooit gedeeld. Niet vergeten dat Big Rom al sinds eind augustus op de sukkel is met de hamstring. Een maand geleden herviel hij, na een rentree met een goal in de Champions League tegen Viktoria Plzen. Sinds 29 oktober speelde Lukaku niet meer.

Het risico is dus simpelweg te groot. Een nieuwe “setback”,

zoals Martinez het zou zeggen, moet vermeden worden, want anders zit Lukaku’s WK erop nog voor het begonnen is.

Altijd weer Davies als gesprekson­derwerp

Ook Canada heeft zijn hamstring-dossiertje. Alphonso Davies, de sterspeler, arriveerde pas vrijdagavo­nd laat in Doha na een revalidati­e bij Bayern München. Zijn gezondheid­stoestand domineerde de mediaverpl­ichtingen. Het gaat altijd weer over Davies en zijn blessure. Er was de voorbije dagen verwarring. Davies zelf verklaarde het voorbije weekend in een interview dat hij “zeker zou spelen tegen België”, terwijl zijn bondscoach John Herdman twaalf uur eerder zeer voorzichti­g was geweest. Toen Davies maandag tijdens de warming-up met een pijnlijke grimas de spieren losgooide, was er alweer paniek. Het zou toch niet? Herdman stelde de natie 24 uur voor de aftrap tegen België gerust: “Alphonso is klaar. Ik heb hem zien ‘vliegen’.” De Rode Duivels zijn gewaarschu­wd.

Open bondscoach­es

De eerlijkhei­d van de beide bondscoach­es verbaasde. Herdman, die zei dat de onervarenh­eid van zijn team “een voor- én een nadeel is”, staat bekend als een trainer die niet vies is van spelletjes. Alle trucs om te winnen zijn toegestaan. Naar verluidt was hij niet blij toen Davies dit weekend al zei te kunnen spelen. Hij had het mysterie liever langer in leven gehouden. Ook Martinez was in het verleden niet altijd even open in zijn communicat­ie.

De Qatarese zon maakt hen klaarblijk­elijk loslippige­r. Geen Lukaku, wel Davies. Eindelijk gedaan met speculeren.

 ?? FOTO AP ?? Alphonso Davies, de topspeler van de Canadezen, kan vanavond spelen tegen de Belgen.
FOTO AP Alphonso Davies, de topspeler van de Canadezen, kan vanavond spelen tegen de Belgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium