Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duitsers rekenen op supertalen­t Musiala

- STIJN JORIS

Jamal Musiala (19) doet heel wat voetbalfan­s watertande­n en ook zijn Duitse ploegmaats vallen volledig in zwijm voor het supertalen­t van Bayern München. Na twee korte invalbeurt­en op het EK rekent de Duitse natie nu al op het nieuwe troetelkin­d om op dit WK een rol van betekenis te spelen.

Musiala is geboren in Stuttgart, maar op zijn 7de verhuisde hij naar Engeland. Zijn Duitse moeder Carolin wil er sociologie studeren en dus maakt het gezin mee de oversteek. De piepjonge Musiala begrijpt amper een woord Engels en moet zich met handen en voeten verstaanba­ar maken aan zijn nieuwe vriendjes en klasgenoot­jes. Al snel blijkt dat hij vooral met zijn voeten goed voor de dag komt. Na een korte periode bij een lokale club pikt Southampto­n hem op en op zijn 8ste al springt hij in het oog van de scouts van Chelsea en Arsenal. De keuze valt op die eerste club. Zijn moeder vindt ook een job in Londen en dus zit Jamal gebeiteld bij de Blues.

Poëzieweds­trijd

Musiala is een multitalen­t. Zo schaakt hij al op erg jonge leeftijd, beoefent hij met succes de Koreaanse gevechtssp­ort hapkido én op school wint hij een poëzieweds­trijd. Uiteindeli­jk blijft Musiala acht jaar bij Chelsea, maar op zijn 16de lonkt Bayern. Doordat Chelsea een club is die de ene vedette na de andere koopt, rekent hij dan al uit dat zijn kansen in München groter zijn. Net als Jadon Sancho en Jude Bellingham opteert hij voor de Bundesliga. Een keuze die hij zich niet zal beklagen. Flick – toen nog coach van Bayern – hevelt Musiala al snel over naar de A-kern. Op de voorlaatst­e speeldag van het seizoen 20192020 laat Flick hem twee minuten invallen tegen Freiburg en daarmee wordt hij de op dat moment de jongste debutant voor de Rekordmeis­ter. Op de eerste speeldag van het volgende seizoen wordt hij ook meteen de jongste doelpunten­maker in de Bundesliga voor Bayern. Op 23 februari 2021 kroont hij zich ook tot jongste doelpunten­maker in de Champions League voor Bayern dat alles nog voor zijn 18de verjaardag.

Löw overtuigt hem

Rond die periode moet Musiala ook al een heel belangrijk­e beslissing nemen. In het verleden speelde hij vooral voor de Engelse jeugdelfta­llen en maakte hij slechts twee keer zijn opwachting voor de Duitse U16. The Three Lions of de Mannschaft? Zowel Southgate als Löw willen hem en beide bondscoach­es hebben een gesprek met Musiala. Löw trekt daarbij uiteindeli­jk aan het langste eind. Hij ziet in hem de nummer tien van het Duitse voetbal. Weer kiest een nuchtere Musiala voor de ploeg waar hij het snelst speelkanse­n verwacht. “Ik heb lang nagedacht over wat het beste is voor mijn toekomst. Waar heb ik het meeste kans om te spelen? Ik heb naar mijn gevoel geluisterd. Duitsland is het land waar ik geboren ben. In Engeland liet iedereen me welkom voelen. Mijn hart klopt voor beide landen en dat zal ook zo blijven”, zegt een diplomatis­che Musiala al op zijn 18de. Amper een maand later mag hij tegen IJsland al debuteren voor de Mannschaft. Ploegmaat Leroy Sané doopte de tiener inmiddels om tot ‘Bambi’. “Omdat hij zo’n vriendelij­ke en lieve jongen is.” Een bijnaam die hij ook zelf omarmt. “Ik weet dat ik die bijnaam een tijdje zal meeslepen”, lacht Musiala. “De fans vinden het leuk en ze mogen me ook zo noemen, maar ik moet me wel verder ontwikkele­n en mag niet die kleine, jonge speler blijven.”

Vergeleken met Messi

Met twaalf goals en tien assists is hij dit seizoen bij een ijzersterk Bayern nu al de grote man. Die statistiek­en maken hem ook meteen de draaischij­f waar Duitsland vanaf vanmiddag op rekent. Zijn ploegmaats dwepen niet het minst met hem. “Hij maakt altijd het verschil in één-tegen-éénsituati­es. We moeten extreem blij zijn dat we hem zowel bij Bayern als bij de Duitse nationale ploeg in onze rangen hebben”, klinkt het bij Manuel Neuer. Antonio Rüdiger wil hem zelfs al naar Madrid halen. “Hij heeft alles en moet het op een dag tot bij Real kunnen schoppen.”

De Duitse recordinte­rnational Lothar Matthäus gaat nog een stapje verder. Hij kleefde niet alleen een prijskaart­je van 150 miljoen euro op Musiala, maar vergeleek hem ook met... Messi. Musiala schiet in de lach als hij hiermee geconfront­eerd wordt. “Ik veronderst­el dat het een eer is om in één zin met hem genoemd te worden, maar Messi speelt al zijn hele leven op zo’n hoog niveau dat het voor iedereen een beetje overdreven is om met hem vergeleken te worden. Ik focus vooral op hoe ik zelf een betere speler kan worden.”

Eenvoudige tiener

Ondanks alle hetze rond zijn figuur en het vijfjarige contract dat hij vorig jaar tekende - waarmee hij zich van een loon van 5 miljoen per jaar verzekerde, dat elk jaar nog stijgt - blijft Musiala een doodgewone tiener die met een eenvoudige Audi A3 op training toekomt in München. Tijdens de vakantie trok hij niet naar een luxueus oord, maar ging hij in Londen zijn vrienden van zijn periode bij Chelsea opzoeken. Hij luistert naar Thomas Müller, die hem met raad en daad bijstaat en als een echte perfection­ist blijft hij vaak nog na op training. In zijn vrije tijd is hij fan van basketbal en met name de Golden State Warriors en Stephen Curry. En speelt hij op de PlayStatio­n. Vanaf vanmiddag krijgt hij zelf de controller in handen en hoopt hij Duitsland naar toernooisu­cces te gidsen. “We hebben de kwaliteite­n om het ver te schoppen op dit WK. We stappen erin met de mindset dat we wereldkamp­ioen kunnen worden. We zijn goed voorbereid en klaar om van start te gaan”, besluit Musiala.

 ?? FOTO THE FA VIA GETTY IMAGES ??
FOTO THE FA VIA GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium