Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Einde relatie met vriend/coach

Tweevoudig­e wereldkamp­ioene op de baan en winnares Ronde van Vlaanderen moet op zoek naar nieuwe trainer

- HANS JACOBS

Lotte Kopecky (27), dé wielersens­atie dit jaar, en Kieran De Fauw (38) zijn geen koppel meer. Een relatie die spaak loopt is altijd vervelend, maar in het geval van Kopecky is De Fauw ook haar trainer. Kopecky, tweevoudig wereldkamp­ioene op de baan, bevestigde het nieuws tijdens de olympische stage.

Meer dan drie jaar waren ze samen, en de combinatie werkte – een understate­ment. Kopecky kende een wonderjaar, presteerde van het voortot het najaar, zowel op de weg als op de piste.

“In mijn ogen zal deze breuk geen negatieve impact hebben, maar dat zal de toekomst uitwijzen. Ik moet dus op zoek naar een andere coach, maar ik word goed ondersteun­d door de ploeg en de federatie. Ik wil die coachwisse­l op korte termijn realiseren. Ik denk dat het we goed zullen opvangen.”

Hoe ze zich voelt? Kopecky: “Kijk, het is een keuze die ik heb gemaakt. Het gaat ça va met mij, hoor.”

In elk geval, zegt ze, is ze met frisse moed alweer aan het nieuwe seizoen begonnen.

“Ik heb mijn rust na het voorbije seizoen al gehad. Maar als ik vijf dagen niet gefietst heb, dan wil ik alweer fietsen (lacht). Nu, de trainingen primeren eind november nog niet zoals ze binnen twee, drie weken weer zullen primeren. Maar ik voelde mij op het einde van dit seizoen zeker nog niet leeg, ook al was het een heel lang seizoen. Dat is belangrijk. Ik vergelijk het met een citroen. Die is niet uitgeperst. Ik stapte na twee weken op mijn fiets, en ik had meteen weer een deftig gevoel.”

Een deel van de planning voor volgend seizoen is al gemaakt.

“Het voorjaar wordt sowieso heel belangrijk. Half februari begint de kwalificat­ie voor de Spelen, op de piste. Enkele weken later volgt Omloop Het Nieuwsblad. Daarna trek ik normaal op hoogtestag­e om Gent - Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix voor te bereiden. Wat de zomer betreft staat de wedstrijdp­lanning nog niet helemaal vast: de Ronde van Frankrijk valt heel kort voor het WK. Dat is goed voor een WK op de weg, maar het WK piste valt kort daarvoor. Dat moeten we nog bekijken.”

Kopecky is nog enkele dagen op olympische stage in het Turkse Belek.

“Wat ik al heb geleerd? Ga niet mee met de mountainbi­kers”, lacht ze. “Ze zegden: ga met ons mee, we hebben een mooi toerke. Ik heb nogal veel offroad gezien vandaag (lacht). Neen, het was wel plezant. Het is leuk om hier in Turkije nog even tot rust te komen.”

Kopecky trekt vanaf volgende week donderdag op stage naar Calpe, waar onder meer Remco Evenepoel een stek heeft.

“Hij heeft mij niet uitgenodig­d. (lacht) Neen, een grapje. Het is echt goed in Calpe.”

Sportvrouw van het Jaar?

“Het is een keuze die ik heb gemaakt. Het gaat ça va met mij, hoor.”

Lotte Kopecky

Dit jaar trad Kopecky nog meer voor het voetlicht door haar resultaten, maar misschien wordt haar bekendheid nóg groter wanneer straks de trofee van Sportvrouw van het Jaar wordt uitgereikt. Of ze zich de grote uitdaagste­r van Nafi Thiam voelt? “Met dit seizoen voel ik mij een terechte uitdaagste­r van Nafi. Ik ben benieuwd, ik denk dat het spannend zal worden. Zij werd wereldkamp­ioene, ik ook. Zij werd Europees kampioene, ik ook. Het zou leuk zijn, maar het is niet dat ik ervan droom zoals ik ervan droomde om de Ronde van Vlaanderen te winnen.” Op wie ze zelf zou stemmen? Ze lacht. “Dat laat ik over aan journalist­en.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium