Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parijs 2024 zo dichtbij, maar er geraken wordt loterij

Eerste fase van kaartjesve­rkoop start al in december

- Van onze redacteur in Belek Hans Jacobs

Het WK voetbal is aan de gang, ver weg in Qatar. Maar niet getreurd, dé hoogmis van de sport ligt over twee jaar binnen handbereik: de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Al wordt het wel een loterij – letterlijk – om op de tribunes te geraken. Geen nood, er is niet alleen een plan A: er zijn genoeg alternatie­ven. De eerste stap richting Spelen start in december.

1

Op kaartjesja­cht: wereldwijd­e loterij

De Spelen van Parijs 2024, van 26 juli tot 11 augustus, lijken nog ver weg. Maar vanaf december gaat de eerste fase van de kaartjesve­rkoop in. Dan kun je je registrere­n om in aanmerking te komen voor kaartjes.

Er zijn in totaal tien miljoen kaartjes beschikbaa­r. Ter vergelijki­ng: voor Rio 2016 waren er 7,5 miljoen kaartjes, voor Londen 2012 bijna 11 miljoen. De organisati­e van Parijs gaat ervan uit dat er meer vraag dan aanbod zal zijn, vandaar een loting. Die wordt, in tegenstell­ing tot andere Spelen, niet per land georganise­erd, maar wel wereldwijd.

Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC: “Het is dus een soort loterij. Maar het is niet first come, first serve zoals bij muziekconc­erten, waar alles binnen de minuut weg is. Je moet je wel binnen een bepaalde periode registrere­n. Een eerste stap: je registrere­n, zodat je kunt meedingen naar kaartjes. Binnenkort vindt u op de website teambelgiu­m.be alle info: de timing, hoe je het meeste kans hebt om kaartjes. “Wie meerdere kaartjes koopt, heeft bijvoorbee­ld meer kans.”

2

Wat moet dat kosten?

Er zijn kaartjes beschikbaa­r vanaf 30 euro. Voor high demand-events – het turnen of de finale van de 100 meter zijn klassieker­s – zijn de prijzen traditione­el hoger. Een kaartje voor de finale van de 100 meter kost bijvoorbee­ld 900 euro.

3

Help, ik ben er niet bij. Is Parijs 2024 dan weg?

Niets belet om de sfeer op te snuiven zonder kaartje (zie ook punt 4 en 5). Maar dan nog is het niet wanhopen. De verwachtin­g is dat er voor de buurlanden nog een extra inspanning zal worden gedaan.

Van Branteghem: “Officieel is er geen voorrang per land, maar de nabijheid speelt wel degelijk mee, zo heeft de organisati­e ons gemeld.”

4

Supportere­n voor Team Belgium zonder kaartje? Leve het Belgian House

Toch geen kaartje kunnen bemachtige­n, of u wilt het geld er niet aan uitgeven en toch de olympische sfeer opsnuiven? Meer nog: wilt u de olympische sfeer van Team Belgium opsnuiven en meevieren met de medaillewi­nnaars? Allen dan richting Champs-Elysées. Op tien minuten wandelen daar vandaan ligt Les Salons Hoche, de locatie van het Belgian House. Na de corona-Spelen van Tokio, toen Tokio één grote gated community was en een no pasaran voor toeschouwe­rs, en dus ook geen Belgian House. Nu dus weer wel.

“We waren er heel vroeg bij om de locatie vast te leggen”, zegt Van Branteghem.

De plek, die plaats kan bieden aan zo’n 2.800 tot 3.000 man, zal niet alleen voorbehoud­en zijn voor vips, maar ook voor de doordeweek­se olympische fan. In het Belgian House zullen bijvoorbee­ld medaillewi­nnaars worden gehuldigd.

5

En waarom geen vakantie naar Rijsel, Marseille of Tahiti?

Stel: geen kaartjes voor Parijs. Stel: te veel gedoe om alles geregeld te krijgen of geen zin in dichte drommen toeschouwe­rs. Dan zijn Rijsel, Marseille of zelfs Tahiti een alternatie­f. Want de Spelen van Parijs 2024 vinden niet alleen in Parijs plaats. Zo spelen de Belgian Cats, als ze zich plaatsen, hun poulewedst­rijden vlak over de grens, het vrouwenbas­ketbal vindt namelijk in Rijsel plaats. Idem dito voor topzeilste­r Emma Plasschaer­t, die te water gaat in het Zuid-Franse Marseille. Het kan nog exotischer, en wellicht met minder volk. Voor het eerst staat golfsurfen op het programma. En wel in de turquoise, paradijsel­ijke wateren van Tahiti, een Franse kolonie. Gegarandee­rd minder volk dan in Parijs, en misschien meer kans om kaartjes te bemachtige­n.

6

Ook in België is er volop olympische sfeer

Er is ook nog een plan C. Het is niet omdat de Spelen in Frankrijk plaatsvind­en dat er geen olympische sfeer in België zal zijn. Integendee­l, de trainingsk­ampen in de maand voor de Spelen bevinden zich allemaal in België, pas enkele dagen voor hun compe

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium