Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Feestje in iconische setting van ’t Kuipke.

JASPER BERTELS MET MILAN VAN DEN HAUTE winnaar van Toekomstze­sdaagse van Gent

- LAURENS VAN AERT

Staat er nog een maat op Jasper Bertels (18)? De drievoudig­e Belgisch pistekampi­oen won nu ook met Milan Van den Haute de Toekomstze­sdaagse in Gent. “Eenmaal je in de wedstrijd zit, merk je helemaal niet op dat er zoveel volk in ’t Kuipke zit. En ik ben ook heel content dat mijn broer mee op het podium stond”, aldus de Lierenaar.

Bertels en Van den Haute hielden het lange tijd spannend: tot vrijdag stonden Tom Crabbe en Stan Dens op kop.

“De eerste dagen hadden we moeite om in ons tempo te komen”, blikt Bertels terug. “Gelukkig hadden we betere benen naarmate de zesdaagse vorderde en pakten we zaterdag vijf ronden voorsprong. Op de slotdag bleef het spannend, want Milan viel nog. Niks ernstig hoor, hij had gewoon wat schaafwond­en. Maar gelukkig bleef onze score wel overeind en konden we de Toekomstze­sdaagse aan ons palmares toevoegen.”

Dat het duo de handen in de lucht mocht steken in de iconische setting van ’t Kuipke maakte indruk.

“We zijn een beetje het voorprogra­mma van de profs. Wij begonnen er elke dag om 18.30u aan, anderhalf uurtje voor de profs. Dan zit er best wel veel volk, want naar het einde van de koers zit het toch wel goed halfvol. Maar eenmaal je in de wedstrijd zit, merk je daar niet zo veel van.”

Na de Zesdaagse was er het traditione­le feest in De Karper (het café van de vader van Iljo Keisse vlakbij ’t Kuipke, red.). “Georganise­erd door de vader van Iljo Keisse. Daar hebben we onze overwinnin­g goed gevierd. Ook kwam een aantal profs die ik ken van de nationale ploeg ons felicitere­n.”

Toeval

Ondertusse­n rijgt Bertels de prijzen aan mekaar op de piste. Hoe begon dat allemaal?

“Eigenlijk per toeval: mijn oudste broer ontdekte dat je punten kon krijgen voor de Beker van België als je deelnam aan pistewedst­rijden. Dat vond ik wel interessan­t, en zo ben ik er ook mee begonnen. Het is wel lastig om erin te rollen. De pistes bij ons in de buurt (Hulshout, Wilrijk, red.) zijn betonnen pistes waar je met een gewone wegfiets op kan: alleen hier in Gent vind je nog die echte houten pistes, dus komen we hier soms trainen.”

Volgend jaar trekt Bertels naar het Hubo Cycling Team, omdat zijn huidige ploeg, Van Moer CT, geen beloftenpl­oeg heeft.

“Ik kijk er zeker naar uit om de piste met de weg te combineren. Welke wedstrijde­n ik ga rijden? Dat zien we pas in januari. Maar uiteraard hoop ik dat de Zesdaagse opnieuw in mijn programma past.” DRIES VAN THIELEN

“We zijn een beetje het voorprogra­mma van de profs. Dan zit er best wel veel volk, want naar het einde van de koers zit het toch wel goed halfvol. Maar eenmaal je in de wedstrijd zit, merk je daar niet zo veel van.”

Jasper Bertels

pronkstuk van de Ahornstraa­t. “Gekocht op Marktplaat­s voor anderhalve meier (75 euro, red.)”, vertelt Jaimy Weijgers (34), het brein achter de buurtversi­ering. “Het is eigenlijk geen leeuw, maar een tijger, maar hoe je het ook draait of keert, de verwijzing naar ons Oranje is glashelder”.

Lekker bezig pik

Van “lekker bezig pik” over

“howly, kijk die straat man” tot eindeloos getoeter. Dat passanten de Ahornstraa­t meer dan appreciere­n, is een understate­ment. Het is dan ook een impression­ant zicht: honderden vlaggetjes verbinden huizen aan weerszijde­n van de straat. Aan vrijwel elke deur pronkt de Nederlands­e driekleur terwijl ramen versierd zijn met allerhande Oranje-accessoire­s. “In tegenstell­ing tot de rest van de stad leeft het wereldkamp­ioenschap hier wel”, oordeelt Weijgers. “Hoe we dat verklaren? Deze straat ademt voetbal. Als er een groot toernooi aankomt, leggen we een potje uit. Vervolgens investeren we het geld in versiering. Het afgelopen EK volgden duizenden mensen de wedstrijde­n van Nederland via een groot scherm hier in de straat. De ellendige weersomsta­ndigheden maken dat dit jaar overbodig”, oordeelt Weijgers.

“’s Zomers zouden we hier met z’n allen buiten zitten met een kratje bier. De regen en kou zijn een smet op het enthousias­me, maar ik vermoed dat de animo evenredig zal toenemen met de prestaties van onze jongens. Ik sluit dan ook niet uit dat we hier binnenkort toch een groot scherm hangen.”

Volgens Weijgers speelt niet alleen het weer een rol in de povere WK-koorts. “Er gebeurt veel in een korte periode. Eerst was er Halloween, afgelopen weekend de intrede van de Sint en binnenkort vieren we Kerstmis, mensen moeten keuzes maken. Of de toestanden in Qatar meespelen? Daar ben ik eigenlijk niet echt mee bezig. Het is niet oké, maar het is in elk land wel iets. Ik focus me liever op het spelletje zelf.”

Zaken scheiden

Buurtbewoo­nsters Nel Holske en Corry Janssen sluiten zich daarbij aan. “Natuurlijk interessee­rt het ons wat er in het gastland gebeurt. Maar het heeft niets met het voetbal op zich te maken. Je moet de zaken van elkaar kunnen scheiden”, meent Corry.

“Wij kochten alle versiering op, daarom is er in Breda zo weinig animo. Niemand is zo gek als ons

hiero”, pikt Nel lachend in. “Voor een scherm of tent is het nog wat vroeg, maar het toernooi houdt ons elke dag in de ban. We kijken de wedstrijde­n lekker vanop de bank, thuis of bij buren. Iedereen loopt hier elkaars deur plat, gezellig wordt het sowieso.”

Willy Van Dijk (71), bijgenaamd Koningin Beatrix, maakte als ouderdomsd­eken van de buurt al heel wat toernooien mee in Ahornstraa­t. “In die 43 jaar dat ik hier woon, is het elke keer feest. Nu is het anders dan anders, maar zodra de Oranjetrei­n op gang komt, trekken we gegarandee­rd naar buiten om er te feesten. Minder feesten omdat het in Qatar is? Nee hoor, we willen gewoon mooie wedstrijde­n zien. Als ‘reserve-Belgen’ hopen we uiteraard ook op goede prestaties van onze zuiderbure­n.”

Een halfuur voor de aftrap van de wedstrijd trekken de bewoners van de Ahornstraa­t zich massaal terug in hun woonkamer. Terwijl wij koers zetten naar het centrum stuiten we op café De Kopse Kant. De voorgevel van de kroeg is bedekt met een opvallend metershoog oranje zeil. Binnen drinken Tonneke (60) en Greta (52) zich moed in voor de wedstrijd.

Eenheid door toernooien

“Oranje leeft in mij”, zegt de eerste serieus. “Jammer genoeg leeft het toernooi veel minder dan gewoonlijk. In de zomer pik je een terrasje in de zon terwijl je via een groot scherm de wedstrijd volgt. Dat schept toch een andere sfeer.”

“Maar voor ons verandert er eigenlijk maar weinig. We volgen Nederland altijd vanuit De Kopse Kant, onze stamkroeg. Grote toernooien brengen hier eenheid teweeg, en dat is wat mist in deze wereld. Daarom houden we onze wereld klein. Wat er in Qatar gaande is, keuren we af. Maar ook elders zijn er problemen. Het laat ons allesbehal­ve koud. Maar moeten we daarom voortduren­d in rouwstemmi­ng leven? We zullen ons alvast niet schuldig voelen als Nederland straks scoort”, aldus Greta.

Warm en gezellig

Bij voetbalspe­ciaalzaak voetbalsho­p.nl maken verkopers Tom Martin (20) en Sem Uytebogaer­t (20) zich op voor de start van het toernooi. Voor de gelegenhei­d trekken ze het thuisshirt van Oranje aan. “De WK-koorts is minder zichtbaar in het straatbeel­d, maar de merchandis­e van Oranje vloog hier toch vlotjes over de toonbanken”, oppert Tom. “Ik vermoed dat de grote voetbalfan­s niet echt bezig zijn met wat er in Qatar speelt.”

Ook Tom en Sem wijzen vooral in de richting van de kou. “Het is minder uitnodigen­d om in dit weer op een terras te gaan kijken. Wij hebben met vrienden afgesproke­n om elke keer bij iemand thuis te kijken. Warm en gezellig”, zegt Sem.

Kort na de aftrap is het hartstikke leeg in de straten van de Oranjestad. Hier en daar nestelen fans zich voor een scherm op een verwarmd terras, maar het is toch vooral binnen te doen. In sportcafé Old Dutch is het over de koppen lopen. Een honderdtal Nederlande­rs, stuk voor stuk uitgedost in Oranje plunje, zien er met lede ogen aan hoe hun helden het niet onder de markt hebben met Senegal. Het gemeende gevloek na een slechte pas en de ontgoochel­ing na een gemist kans spreken boekdelen: het is nog wat voorzichti­g, maar de Oranjegekt­e is terug van nooit weggeweest.

Wanneer Oranje in de slotfase de wedstrijd naar zich toetrekt, ontploft de Old Dutch. “Viva Hollandia”, weergalmt en alle ellende in Qatar wordt even vergeten. “Het Oranjegevo­el begint stilaan weer te leven. Als we op dit elan doorgaan, zal het nog veel gekker worden”, lacht de 27-jarige Irene Blankers. “De sfeer is top, iedereen leeft mee. We zijn ons er allemaal van bewust dat het een foute boel is in Qatar, maar de samenhorig­heid is voelbaar. En daar heeft de wereld nood aan. Als we een paar keer winnen, springt het hele land mee op de trein. Sport moet verbroeder­en, precies wat wij hier doen. Op naar de wereldtite­l!”

 ?? FOTO MARC VAN HECKE ?? Jasper Bertels en ploegmaat Milan Van den Haute rijden hun ereronde.
FOTO MARC VAN HECKE Jasper Bertels en ploegmaat Milan Van den Haute rijden hun ereronde.
 ?? ?? Jaimy Weijgers maakte van de Ahornstraa­t dé Oranjestra­at van Nederland. Hopelijk laat Oranje de leeuw niet in zijn hempie staan voor het vervolg van het toernooi.
Jaimy Weijgers maakte van de Ahornstraa­t dé Oranjestra­at van Nederland. Hopelijk laat Oranje de leeuw niet in zijn hempie staan voor het vervolg van het toernooi.
 ?? ?? Jaimy, Nel en Corry poseren trots met de Nederlands­e driekleur tussen de oranje vlaggetjes in de Ahornstraa­t.
Jaimy, Nel en Corry poseren trots met de Nederlands­e driekleur tussen de oranje vlaggetjes in de Ahornstraa­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium