Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als het kopje niet meewil, lukt het niet”

SEPPE WYNS zet punt achter sportieve carrière

-

Seppe Wyns (Zwemclub Nijlen) uit Itegem stopt met zwemmen. De 19-jarige langeafsta­ndszwemmer slaagt er niet meer in zwemtraini­ng en werk te combineren. “Spijt? Niet per se, ik geniet nu ook enorm hard van mijn job.”

Vorig jaar zei Wyns nog dat hij wilde schitteren op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Vanwaar dan de beslissing om er mee te stoppen?

“Daar zijn verschille­nde redenen voor. Allereerst viel het EK 2021 open water in Frankrijk hard tegen. Ik kreeg krampen in mijn schouders en na één ronde lag ik al een minuut achter en moest ik opgegeven.”

“Verder krijg je als zwemmer ook geen ondersteun­ing, waardoor ik verplicht was te gaan werken. Maar ik merkte dat de combinatie zwemmen en werken te zwaar was, waardoor mijn prestaties wat minder werden. Ook amuseerde ik me altijd minder op training, waardoor de goesting om nog verder te doen helemaal wegging. Als het kopje niet meezit, lukt het niet.”

Dat kopje is uitermate belangrijk. “Misschien kon ik nog een aantal wedstrijde­n op mijn naam zetten. Maar als je een 200m wint en merkt dat je vier seconden trager bent dan een jaar geleden, dan doet die overwinnin­g mij niks. Winnen is niks speciaals, het frustreert gewoon dat ik trager werd.”

Het monster corona

Ook corona zorgde voor een mentale tik.

“Ik zwom de WK-limiet op de 5 km. Ik dacht eerst: yes, 15 seconden onder de EK-limiet… Maar dan keek ik nog eens en was ik toch wel een minuut sneller en had ik de WK-limiet gezwommen! Een WK open water in de Seychellen. Maar dat kon niet meer plaatsvind­en als gevolg van de coronamaat­regelen. Dat was een zware domper.”

“Maar ik deed er alles aan om in conditie te blijven. Ik ging zwemmen in de roeibaan van Hazewinkel, fietste, ging lopen, het was make-orbreak en ik was echt in vorm. Tijdens een EK-qualifier in Frankrijk hing ik op een zesde plaats, maar trok er iemand aan mijn been, waardoor naar de laatste plaats verzeilde. Al die training voor niks…”

Weddenscha­p voor ne frut

Spijt van zijn keuze heeft Wyns niet.

“Ik amuseer me echt wanneer ik werk, dus het zwemmen zelf mis ik niet meteen. Nu ik deze beslissing genomen heb, gaan ze mij de komende twee maanden niet meer zien in een zwembad. Maar als ik over een half jaartje weer wat zin krijg? Wie weet. Maar ik ga zeker niet meer zo fanatiek trainen als de voorbije jaren. Dat is echt voorbij, dat doe ik nooit meer in mijn leven.”

Wyns reeg de kampioensc­happen aan elkaar. Ook dit jaar werd hij nog Belgisch, Vlaams en provinciaa­l kampioen kampioen op verschille­nde afstanden. Maar zijn mooiste overwinnin­g?

“Dat is iets onnozel, een wedstrijd hier in Heist-op-den-Berg. Ik had met een kameraad gewed voor ne frut dat ik hem ging dubbelen op de 400m vrije slag. Lukte dat toch wel zeker?! Dat klinkt stom, maar dat was echt een van de hoogtepunt­en uit mijn carrière! En dan is er ook de keer dat ik de 400m vrije slag in groot bad zwom, onder de magische grens van vier minuten. Dat lukte alleen maar met de steun van mijn trainers en kinés.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium