Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie met Gust zong, is welkom bij koor op zijn begrafenis

- KRISTIN MATTHYSSEN i De viering zaterdag is om 11u in de kerk aan de Sint-Pauluslaan 2 in Malle, samenkomen kan al vanaf 10.30u.

Leen De Groof

Dochter August De Groof “Muziek was zijn leven. Het liefste wat vader deed was mensen laten zingen.”

“De engelenkor­en krijgen er een topdirigen­t en topzanger bij”, schrijft de Sint-Paulusgeme­enschap van Westmalle op haar website. August De Groof (82), die als dirigent het stokje hanteerde bij talrijke koren in onze regio, is op 18 november overleden. Iedereen die ooit met Gust samen gezongen heeft, mag zich zaterdag 26 november aansluiten bij het Ad Infinitumk­oor tijdens zijn uitvaart in de Sint-Pauluskerk in Westmalle.

August De Groof zou volgende maand op tweede kerstdag 83 jaar worden. Hij werd geboren in Boom en woonde in Halle-Zoersel. Gust was aanvankeli­jk beroepszan­ger bij de Opera in Antwerpen. Toen dat verhaal stopte, begon hij koren te dirigeren in de brede regio. “Muziek was zijn leven. Het liefste wat vader deed was mensen laten zingen”, vertelt dochter Leen, die nog een zus en twee broers heeft. “Hij had ook heel veel bewonderin­g voor jeugd die met muziek bezig was.”

Zangkoor Fidelitas in Wijnegem, mannenkoor De Netezonen in Lier, het Sint-Maartenkoo­r in Halle, Canzoenia in Sint-Antonius,

Uyt jonsten Versaemt in Schilde, Cantemus Novum in Halle, het Ortolaanko­or in Wommelgem, het Ad Infinitumk­oor van de SintPaulus­parochie in Westmalle: het aantal koren dat Gust geleid heeft de voorbije decennia is niet op een hand te tellen.

Laatste optreden

Vorig jaar in augustus werd de dirigent getroffen door een zware hersenbloe­ding. Hij herstelde wonderwel en nam zijn dirigeerst­okje weer even op bij het Ad Infinitumk­oor in de Sint-Paulusparo­chie, maar dat bleek tot zijn spijt te moeilijk. Op 8 juli dit jaar zong hij nog een allerlaats­te keer in de Sint-Pauluskerk samen met het begrafenis­koor tijdens de gebedsdien­st voor de overleden geliefde priester Bert Taeymans. Een maand later werd Gust opnieuw ziek. Zijn hart wilde niet meer mee en op 18 november overleed hij in ZNA Middelheim.

Gust De Groof gaf iedereen kans om te zingen. Zelfs mensen die van zichzelf vonden dat ze uit de toon zongen, moedigde hij aan om het toch te proberen. Als solist zong hij ook in tal van huwelijksm­issen en begrafenis­sen.

“Uiteraard wordt het een afscheidsd­ienst vol muziek”, zegt Leen. “Vader had al eens laten vallen welke liederen hij graag in zijn begrafenis zou horen. Het Ad Infinitumk­oor, het laatste koor dat hij gedirigeer­d heeft, luistert zaterdag de dienst op.”

Oefenmomen­t

Omdat Gust het zeker fijn zou hebben gevonden, mogen mensen die vroeger ooit samen met hem hebben gezongen zich aansluiten bij het koor. De samenkomst tot groeten in de kerk is vanaf 10.30u. Wie zich muzikaal verbonden voelt en wil meezingen met het koor kan ook wat vroeger komen voor het oefenmomen­t.

August De Groof laat een echtgenote, vier kinderen en zeven kleinkinde­ren achter. “We hebben allemaal muziekscho­ol gedaan, een instrument gekozen en de liefde en waardering voor muziek van onze vader geërfd”, zegt Leen. “Maar niemand van ons is echt actief als koorzanger. Zaterdag zullen we tijdens de begrafenis uiteraard wel meezingen.”

 ?? FOTO RR ?? August De Groof.
FOTO RR August De Groof.
 ?? FOTO JAN VORSSELMAN­S ?? Canzoenia, een van de koren die Gust dirigeerde.
FOTO JAN VORSSELMAN­S Canzoenia, een van de koren die Gust dirigeerde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium