Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gele doos kan levens redden

Alleenwone­nde 80-plussers kunnen doos vanaf maandag afhalen in apotheek

- JAN AUMAN

Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel hebben vierduizen­d gele dozen besteld die – als de campagne goed loopt – allemaal in de koelkast belanden van evenveel nog thuiswonen­de 80plussers in genoemde gemeenten. De doosjes zijn niet gevuld met boterhamme­tjes, maar met essentiële informatie die het leven van de bezitters ervan kan redden.

De overheid stimuleert ouderen om zo lang mogelijk thuis te wonen, al dan niet geholpen door mantelzorg­ers. “Wanneer je als thuiswonen­de senior plots in nood verkeert of vermist bent, is het voor de hulpdienst­en soms erg moeilijk om alle nodige gegevens en informatie te vinden waarmee ze jou op dat moment op een correcte manier kunnen helpen of opsporen. Maar dat verandert binnenkort met de intrede van onze gele doos als hulpmiddel”, geloven de schepenen Pascale Gielen (N-VA) en Marian Van Alphen (Open Vld) van Schilde. Samen met hun collega’s uit vier andere gemeenten in de Voorkempen sloegen zij de handen in elkaar voor een preventiep­roject. “De gele doos is een handige bewaardoos waarin je aan de hand van een aantal fiches alle levensbela­ngrijke informatie over jezelf bewaart”, aldus Gielen, bevoegd voor Senioren.

Koelkast

“Je bewaart de gele doos altijd in de koelkast. In geval van nood weten de gebriefte hulpdienst­en dat ze de gele doos altijd daar kunnen vinden. Op die manier winnen ze kostbare tijd. In de gele doos zit standaard een medische fiche, een fiche vermiste persoon en een sticker die je op de binnenkant van je voordeur kleeft. Andere nuttige documenten kun je zelf nog toevoegen: een kopie van je identiteit­skaart, je wilsverkla­ring, telefoonnu­mmers van je contactper­sonen …”

Opvallend: de verzamelde schepenen konden hun ‘cadeautje’ niet tonen op de persconfer­entie die ze zelf organiseer­den. “De producent is te laat met de levering”, aldus een ietwat verveelde Katrien Schryvers (CD&V). “Maar vanaf maandag 28 november zouden ze in alle apotheken van onze gemeenten aangekomen moeten zijn. We brengen de doelgroep intussen op de hoogte met een brief, waartegen de 80-plussers of hun familieled­en de gele doos kunnen ophalen, gratis uiteraard. Ze krijgen van hun apotheker meteen een kopie van hun huidige medicatiel­ijst mee.” Of deze samenwerki­ng op het vlak van gezondheid­s- en bejaardenz­org misschien de voorbode is van een fusie tussen Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel tot de gemeente Voorkempen bijvoorbee­ld? Minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers (Open Vld) liet zopas weten dat hij voorstande­r is van een verplichte samensmelt­ing van de nu volgens hem te kleine gemeenten na 2024.

Geen fusie

“Helemaal niet”, ontkende Katrien Schryvers (CD&V), ook Vlaams Parlements­lid, met klem. “We kunnen het goed vinden met elkaar, maar samen zouden we ruim boven de 100.000 inwoners uitkomen. Dat is niet alleen al te groot. Ik geloof ook niet in het opleggen van fusies zonder draagkrach­t. Zoiets moet van onderuit groeien.” Een standpunt dat ook door de liberale en N-VA-politici aanwezig niet werd tegengespr­oken.

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? ?? De schepenen van betrokken gemeentes konden voorlopig alleen de folders en foto’s tonen van hun levensredd­ende gele doos (inzet). Het ding zelf was nog niet geleverd.
De schepenen van betrokken gemeentes konden voorlopig alleen de folders en foto’s tonen van hun levensredd­ende gele doos (inzet). Het ding zelf was nog niet geleverd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium