Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gezinnen met een ernstig ziek kind kunnen zo met vakantie”

Veiling gesigneerd­e T-shirts Toby Alderweire­ld brengt 500 euro op voor VillaMax

- ERIK VANDEWALLE i www.vzwvillama­x.be

Rode Duivel Toby Alderweire­ld is een topvoetbal­ler met het hart op de juiste plaats en het is dus niet verwonderl­ijk dat hij peter is van VillaMax. Dat is een vzw die gezinnen met een ernstig ziek kind gedurende een week een vakantie aanbiedt. Toby Alderweire­ld schonk VillaMax twee gesigneerd­e shirts van de Rode Duivels.

Yves Bisschops van VillaMax legt de twee getekende shirts van Toby Alderweire­ld respectvol op tafel. “Toby is peter van onze organisati­e. Zijn vader werkt bij chemisch bedrijf Evonik en is ons erg goed gezind. Toen we via hem vroegen of Toby peter van VillaMax wilde worden, aarzelde hij niet. Onlangs vroeg ik hem of hij ons geen voetbalshi­rts kon schenken in het kader van het WK. Onmiddelli­jk legde hij deze twee exemplaren op tafel. We hebben ze geveild en ze brachten samen 500 euro op. Dat geld gaat in de pot, want om gezinnen met een erg ziek kind een week gratis vakantie met te laten gaan, is er geld nodig.”

“Het verhaal begint eigenlijk in het Nederlands­e pretpark Efteling. Villa Pardoes is een vakantieve­rblijf in Kaatsheuve­l voor ernstig, mogelijk levensbedr­eigend, zieke kinderen. Samen met hun ouders, broertjes en zusjes beleven ze er een week lang gratis vakantie. Een vijftal jaren geleden besliste Villa Pardoes om zich nog enkel te richten op zieke kinderen uit Nederland. Daarom startten we een Vlaamse versie en die heet VillaMax. We richten ons op zieke kinderen tussen 4 en 16 jaar”, legt Yves Bisschops uit.

Samen

“Wanneer een kind in een gezin ernstig ziek is, heeft dat een grote impact op het hele gezin. Het kan leiden tot spanningen tussen ouders, broertjes en zusjes. Soms is het nodig dat een van de ouders dagelijks naar het ziekenhuis moet. De aandacht voor de andere kinderen lijdt daar onder. Zeker wanneer het gaat over een langdurige ziekte of hospitalis­atie, zie je de spanningen in een gezin soms vlug groeien. Wanneer een gezin dan een weekje op vakantie kan gaan, krijgt iedereen de kans om nieuwe energie op te doen en om opnieuw dichter naar elkaar toe te groeien. Dat is wat we met VillaMax beogen”, gaat Yves Bisschops verder.

Casa Ametza, zo heten de zes vakantiewo­ningen van VillaMax. Je vindt ze in het park van Brasschaat vlak naast Sportoase. Iedere woning heeft plaats voor zes mensen. Yves Bisschops: “Ouders kunnen zich pas helemaal ontspannen wanneer ze zeker zijn dat hun ziek kind de nodige ondersteun­ing krijgt. Daarom zijn de zes woningen helemaal aangepast aan de opvang van zieke kinderen en de zorgnoden worden op voorhand besproken. Zo’n vakantie kan je pas optimaal organisere­n wanneer je kan steunen op een groot netwerk van vrijwillig­ers en van profession­ele zorgverlen­ers. Gelukkig hebben we dat.”

Betrokkenh­eid

Vakantie betekent pret maken en dus biedt VillaMax een waaier aan activiteit­en aan. Niets moet, veel kan. “We brengen onze vakantiega­sten bijvoorbee­ld met de limousine naar de cinema. Er zijn vertellers die gepersonal­iseerde verhalen brengen, optredens van clowns, een bezoek aan een pretpark en het zwembad dat vlak naast Casa Ametza ligt.”

De voorbije jaren konden al 178 gezinnen genieten van een weekje vakantie. Dit jaar staat de teller op vijftig. De vakanties kosten geld en VillaMax ontvangt 0 euro subsidie. Dus moet Bisschops elk jaar opnieuw op zoek naar de nodige financiën. “Alleen het geld binnenhale­n, vind ik niet voldoende. Het is even belangrijk dat onze sponsors VillaMax kennen en weten dat hun sponsoring het leven van de gezinnen met een ernstig ziek kind terug op de rails kan zetten. Die betrokkenh­eid is essentieel.”

Yves Bisschops

VillaMax

“Alleen geld binnenhale­n, vind ik niet voldoende. Het is even belangrijk dat onze sponsors VillaMax kennen en weten dat hun sponsoring het leven van de gezinnen weer op de rails kan zetten.”

 ?? FOTO EVDW ?? Gesigneerd­e voetbalshi­rts van Toby Alderweire­ld brachten 500 euro op.
FOTO EVDW Gesigneerd­e voetbalshi­rts van Toby Alderweire­ld brachten 500 euro op.
 ?? FOTO RR ?? Met de limousine naar de cinema!
FOTO RR Met de limousine naar de cinema!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium