Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heemkundig­en vinden reispas Marie-Luce Jamagne terug

Beetje bij beetje wordt mysterieuz­e sluier over echtgenote van Pete Townsend opgelicht

-

Willy Cornelisse­ns, voorzitter van heemkundig­e kring Breesgata in Brasschaat, heeft nog wat meer informatie gevonden over de mysterieuz­e Marie-Luce Jamagne, die in 1959 met Peter Townsend huwde. Townsend was de grote, maar wegens een eerdere scheiding ook redelijk onmogelijk­e liefde van prinses Margaret van Engeland. Deze Belgische societyfig­uur die in Brasschaat opgroeide duikt kort op in de nieuwe aflevering­en van succesreek­s The Crown op Netflix.

Marie-Luce Jamagne, dochter van de Brasschaat­se steenrijke tabaksmagn­aat Franz Jamagne, sloeg Peter Townsend, held van de RAF en de oude vrijer van prinses Margaret, aan de haak. Townsend zou bevriend zijn geraakt tijdens een jumping in Brussel met haar ouders. Toen MarieLuce 20 was, in 1959, huwde ze met de twintig jaar oudere Brit. De wereldpers zakte bij de aankondigi­ng van haar verloving toen af naar de ouderlijke villa in Brasschaat.

Het was bizar hoe weinig geweten was/is over Marie-Luce. Ook heemkring Breesgata kende de familie niet. Over tabaksbaro­n Franz Jamagne was niets bekend. Zelfs de geboorteda­tum van Marie-Luce was een raadsel, maar er wordt wel algemeen van uitgegaan dat ze in tegenstell­ing tot haar veel oudere man nog leeft, ergens in Zuid-Frankrijk.

Willy Cornelisse­ns raakte ook geïntrigee­rd door het opmerkelij­k bericht. Er was enkel bekend dat de familie in de wijk Bethanie had gewoond. Willy vond nu aan Mishagen de kleine witte villa terug waar het koppel na zijn huwelijk zes maanden gewoond heeft vooraleer naar Parijs te vertrekken. Dit werd bevestigd door een buurman.

Verre reizen

Cornelisse­ns vond ook een immigratie­paspoort uit 1958 terug van ene Lucie Françoise Jamagne. Vermoedeli­jk, aan de foto te oordelen, gaat het om dezelfde vrouw. Zij werd op 3 juli 1939 geboren in Wilrijk. Het immigratie­paspoort gaat om Peru en Brazilië. “Mogelijk in het kader van tabaksplan­tages van haar vader”, denkt Cornelisse­ns. In die periode was zij wel al de vaste assistente van Peter Townsend, die graag verre reizen maakte, en vergezelde ze hem mogelijk tijdens een van zijn trips. Het jaar daarop huwden ze.

Over haar ouders Franz Jamagne en Denise Gillot is bijzonder weinig te vinden. Het kan ook altijd dat Gillot verkeerd gespeld is en Gyot zou moeten zijn, naar de adellijke familie die jarenlang op kasteel Mishagen resideerde en waarnaar de Gyotdreef vernoemd is. In de Sionkloost­erlaan, ook vlak bij Mishagen, staat een witte villa die op de ouderlijke woning uit de verlovings­filmpjes lijkt.

Willy Cornelisse­n

Over vondst reispas

“Het paspoort is voor Brazilië en Peru, mogelijk in het kader van tabaksplan­tages van haar vader’’

 ?? FOTO RR ?? Er is weinig twijfel mogelijk: Marie-Luce (hier met Peter Townsend tijdens de persconfer­entie om hun verloving aan te kondigen) en Lucie Françoise (op het paspoort) zijn één en dezelfde persoon.
FOTO RR Er is weinig twijfel mogelijk: Marie-Luce (hier met Peter Townsend tijdens de persconfer­entie om hun verloving aan te kondigen) en Lucie Françoise (op het paspoort) zijn één en dezelfde persoon.
 ?? FOTO RR ?? De reispas van Lucie Françoise Jamagne, oftewel Marie-Luce, die in 1959 met Peter Townsend huwde. De handtekeni­ng lijkt ook meer op een M.L. Jamagne.
FOTO RR De reispas van Lucie Françoise Jamagne, oftewel Marie-Luce, die in 1959 met Peter Townsend huwde. De handtekeni­ng lijkt ook meer op een M.L. Jamagne.
 ?? FOTO RR ?? Marie-Luce Jamagne op een van haar vele verre reizen met Pete Townsend.
FOTO RR Marie-Luce Jamagne op een van haar vele verre reizen met Pete Townsend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium