Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen in de bezemkast, dat moet eruit

Werkgroep moet richtlijne­n opstellen voor ‘vrijheidsb­eperkende’ maatregele­n

-

Lieven Viaene Inspecteur-generaal Onderwijsi­nspectie “In sommige scholen gebeurt het naar ons aanvoelen iets te vaak dat kinderen worden afgezonder­d.”

Mogen scholen leerlingen die moeilijk gedrag vertonen, opsluiten in een lokaal? Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een werkgroep in het leven geroepen die richtlijne­n moet opstellen voor zulke ‘vrijheidsb­eperkende’ maatregele­n. “In sommige scholen moeten kinderen in een soort van bezemkast. Er zijn afspraken nodig”, zegt Lieven Viaene, topman van de Onderwijsi­nspectie.

In 2019 kwam het thema van vrijheidsb­eperkende maatregele­n in het onderwijs plots prominent in het publieke debat. In oktober van dat jaar trok hogeschool UCLL aan de alarmbel over enkele wanpraktij­ken waar studenten van de lerarenopl­eiding getuige van waren tijdens hun stage. Zij zagen hoe leerkracht­en in sommige basisschol­en kinderen met een sjaal of ducttape vastbonden aan hun stoel of opsloten in een piepkleine bezemkast. “Honderd jaar geleden was het schering en inslag”, zei een onderzoeks­ter toen. “Kinderen kregen slaag met de regel en werden opgesloten in de kast. Daarna hebben we er lang niets over gehoord. Alleen gebeurt het nog steeds: het is nu in de taboesfeer beland.”

Time-outruimte

De hogeschool had het plan opgevat om een grootschal­ig onderzoek te voeren. Maar dat draaide uit op een sof. “Er is heel wat commotie ontstaan in het onderwijs na die getuigenis­sen, waardoor weinig scholen bereid waren om mee te werken”, zegt Ine Thys, onderzoeks­ter en docent in de lerarenopl­eiding buitengewo­on onderwijs van de UCLL. “Toch kunnen we er niet naast kijken dat het een groeiende tendens is in het onderwijs om kinderen een time-out te geven. In de scholen die we bezochten, hadden er meer dan verwacht zo’n time-outruimte of werd erover nagedacht.”

In een digitale bevraging bij 104 scholen gaf 60% aan het voorbije schooljaar gebruikgem­aakt te hebben van een vrijheidsb­erovende maatregel.

Het is sowieso een feit dat het onderwijs worstelt met probleemge­drag in de klas. Enkele jaren geleden bleek nog uit cijfers van de CLB’s dat een groeiend aantal leerlingen problemati­sch gedrag vertoont op school. Ook het aantal kinderen met een attest ‘gedragspro­blemen’ zit al jaren in de lift. In het buitengewo­on onderwijs bestaat al langer een traditie om zogenaamde TAVA (totale afzonderin­g van aanmoedigi­ng)-ruimtes in te richten, waar leerlingen die ‘ontploffen’ heen kunnen om tot rust te komen. Ook in gewone scholen bestaan die. Het probleem is dat er geen algemene regels bestaan over wat kan en wat niet. “In sommige scholen gebeurt het naar ons aanvoelen iets te vaak dat kinderen worden afgezonder­d en ouders hebben daar terecht vragen bij”, zegt Lieven Viaene, inspecteur-generaal van de Onderwijsi­nspectie. “In de ene school gaat het om mooie ruimtes waar het aangenaam vertoeven is, maar in de andere gaat het om een soort bezemkast. Er zijn afspraken nodig om de uitwassen eruit te halen.”

Integritei­t beschermen

Daarom heeft Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nu een werkgroep opgericht die richtlijne­n moet opstellen over alle vormen van vrijheidsb­eperkende maatregele­n, met de Onderwijsi­nspectie aan het roer. “Om wat houvast te bieden en natuurlijk ook de integritei­t van leerlingen te kunnen beschermen”, reageerde Weyts eerder op een vraag van partijgeno­ot Koen Daniëls (N-VA) in het Vlaams Parlement. “Daarnaast heb ik gevraagd of er regelgevin­g nodig is om dwingend te kunnen optreden als de maatregele­n in strijd dreigt te zijn met het respect voor kinderrech­ten.”

Als het van Thys afhangt, verdwijnen time-outs als straf helemaal uit het onderwijs. “Net als een kind het moeilijk heeft, heeft het nood aan nabijheid en verbinding”, zegt ze. “Niet aan separatie in een aparte ruimte.”

JENS VANCAENEGH­EM

 ?? ??
 ?? FOTO ILLIAS TEIRLINCK ??
FOTO ILLIAS TEIRLINCK
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium