Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een opvolg(st)er voor Frimout en De Winne?

Nieuwe lichting Europese astronaute­n vandaag bekend

-

In Parijs wordt de nieuwe lichting Europese astronaute­n voorgestel­d. Frankrijk, GrootBritt­annië, Duitsland en Italië lijken al zeker van een plaatsje. Voor België is het hopen op het vijfde of zesde ticket.

Vandaag, woensdag, maakt de ESA de vier tot zes aspirant-astronaute­n bekend die zich bij het Europese astronaute­nkorps mogen voegen. Toen enkele weken geleden de laatste selectiero­nde afliep, bleven er volgens onze informatie nog twintig tot dertig kandidaten over. Het is daaruit dat de ESA-leiding en vooral directeurg­eneraal Josef Aschbacher een keuze hebben gemaakt. Bij die kandidaten zou ook minstens één Belg (of Belgische) hebben gezeten. Dirk Frimout, die in 1992 de eerste Belg in de ruimte werd, en Frank De Winne (in 2002 en 2009) kunnen dus worden opgevolgd.

Ook in de Europese ruimtevaar­t spelen nationale belangen. En dus is de astronaute­nselectie voor een deel ook politiek. Het is geen toeval dat er bij de vorige selectie in 2008-2009 een Brit, een Duitser, een Fransman en twee Italianen zaten. De vier landen, met Frankrijk op kop, zijn traditione­el de grootste financiers van ESA. Dertien jaar geleden kreeg slechts één ‘kleine’ lidstaat een beroepsast­ronaut: Denemarken.

De verwachtin­g is dat de ‘grote vier’ ook deze keer een beroepsast­ronaut krijgen toegewezen, denkt Vladimir Pletser, een Belgische ruimtevaar­tingenieur die tot 2016 bij de ESA werkte. “Bij de finale selectie speelt de bijdrage aan het ESA-budget zeker een rol.” België vecht wat de financiële bijdrage aan de ESA betreft boven zijn gewicht. Het draagt niet alleen per hoofd van de bevolking veel bij, het is ook de vijfde grootste betaler. Bovendien zal de jaarlijkse Belgische bijdrage vanaf volgend jaar stijgen, van 255 naar 305 miljoen euro. Bevoegd staatssecr­etaris voor Wetenschap­sbeleid Thomas Dermine (PS), aanwezig in Parijs, doet er naar eigen zeggen alles aan om straks met een nieuwe astronaut terug te keren.

Gendereven­wicht

De ESA-leiding moet een complexe puzzel leggen. Behalve een zekere geografisc­he spreiding streeft het ook een gendereven­wicht na. En dan zijn er nog de verschille­nde benodigde profielen (piloten, technici, wetenschap­pers) voor de uiteenlope­nde missies. De nieuwe lichting zal naar ruimtestat­ion ISS reizen en na 2025 ook naar de maan.

(ss, agg)

 ?? FOTO BELGA, REUTERS ?? Dirk Frimout (in 1992) en Frank De Winne (in 2002 en 2009) gingen voor België al de ruimte in.
FOTO BELGA, REUTERS Dirk Frimout (in 1992) en Frank De Winne (in 2002 en 2009) gingen voor België al de ruimte in.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium