Gazet van Antwerpen Stad en Rand

-20 graden, maar oorlog in Oekraïne gaat door

Burgers en militairen bereiden zich voor op harde winter

-

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie waarschuwt voor een zware winter in Oekraïne. Terwijl Rusland meer en meer energie-infrastruc­tuur probeert te verwoesten, worden de dagen almaar kouder. De inwoners van het land bereiden zich nu zowel achter als aan het front voor op de ijskoude winter.

Ongeveer de helft van de Oekraïense energievoo­rzieningen is intussen beschadigd of vernield, aldus de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO). En dat terwijl er op sommige plaatsen nu al 15 centimeter sneeuw ligt, met temperatur­en die geregeld onder het nulpunt duiken.

Tom Murrath (62), een Antwerpena­ar die in Charkov woont, is op het moment dat we hem bellen op weg naar het buitenland om generatore­n in te slaan. De situatie in zijn thuisstad is op dit moment relatief onder controle. “Op dit moment is ongeveer 40 procent van de energie-infrastruc­tuur kapot in Charkov. Wij hebben bijna geen elektricit­eitsonderb­rekingen, maar als er morgen een paar bommen vallen, kan dat snel anders zijn.”

Vluchten

“Vanaf midden januari wordt het hier pas echt koud”, zegt Tom. “Dan kan de temperatuu­r dalen tot -20 graden en meer.”

Om die vriestempe­raturen te weerstaan, zijn veel Oekraïners, net als Tom, generatore­n gaan kopen om zich te behelpen als de elektricit­eit uitvalt. “Maar niet alle mensen kunnen dat betalen.” Een aantal Oekrainers kiezen er dan ook voor om te vluchten voor de winter echt uitbreekt.

Ook voor de manschappe­n aan het front breken bittere tijden aan. Ex-kolonel Roger Housen zegt dat alle militairen in een gevechtsee­nheid kunnen bevestigen dat koude en vochtighei­d aan de weerstand en het moreel van de troepen vreten.

Lekken

“Maar ook het materiaal ziet af bij de vriestempe­raturen die verwacht worden. Hydraulisc­he leidingen van tanks en kanonnen bevriezen, dichtingen gaan sneller lekken, rupsvoertu­igen zien veel meer af en rijden zich vast. Neem nu ook de kanonnen. De granaten en obussen staan op de grond en voelen ijskoud aan. Die worden dan in de oververhit­te kanonnenlo­pen geduwd. Dat is slecht voor de systemen”, zegt de exkolonel.

Toch gelooft Housen niet dat de oorlog in een soort van stand-by zal terechtkom­en. “De oorlog gaat door, maar wel aan een lagere intensitei­t.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Bewoners ruimen sneeuw in Hodenka.
FOTO REUTERS Bewoners ruimen sneeuw in Hodenka.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium