Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En de beste spaarbank is… de overheid

Kleine spelers verhogen langzaam interest op bankrekeni­ngen

-

De Europese Centrale Bank (ECB) trok zijn rente de afgelopen maanden gevoelig op. Daardoor verhoogden enkele kleine banken al de spaarrente voor hun klanten. Voor de beste deal van allemaal, een rentevoet van 2%, moet je evenwel bij de overheid zijn.

Keytrade Bank verhoogde gisteren zijn spaarrente naar 1%. Dat is in de lijn met wat enkele andere kleine banken afgelopen weken deden. De grote vier (KBC, Belfius, BNP Paribas Fortis en ING) blijven voorlopig achter. “Zij proberen het zo lang mogelijk uit te stellen”, analyseert Pascal Paepen, docent bank en beurs aan Thomas More. “Op dit moment verdienen de grote banken massaal veel geld aan de spaarreken­ingen. Ze betalen 0% aan de grote en 0,11% aan de kleine spaarders, terwijl ze ondertusse­n zelf 1,5% van de ECB krijgen. Maar ze zullen zich uiteindeli­jk wel moeten aanpassen. Als er één van de vier het doet, gaan de andere drie volgen.”

Paepen verwacht een gevoelige rentestijg­ing bij de banken, maar aan de deposito- en consignati­ekas, oftewel het e-DEPO, van de overheid zullen ze volgens hem niet kunnen tippen. De bruto rentevoet voor deze maand bedraagt daar 2%, na aftrekking van roerende voorheffin­g, houd je daar als klant nog 1,4% van over. Volgens spaargids.be biedt enkel Deutsche Bank meer (2,16%), maar die bank eist wel een minimumbed­rag van 50.000 euro.

Gericht instappen

De overheid lijkt dus de beste deal van allemaal voor te stellen. Hoe dat kan? “Het is een soort termijnrek­ening waarbij je rente krijgt voor middelen die minstens een jaar worden geplaatst”, vertelt docent bank- en financiewe­zen Kristien Smedts. “Dat e-DEPO maakt gebruik van een OLOrentevo­et (lineaire obligatie) en die zijn de laatste jaren sneller gestegen dan de typische rentevoete­n die banken geven.”

Het ziet er dus een aantrekkel­ijk product uit, maar er moeten toch een aantal kanttekeni­ngen worden gemaakt. “Ten eerste verandert de rentevoet potentieel elke maand. En daarnaast is het ook zo dat je pas rente krijgt vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de storting en die ook maar geldt tot de maand vóór ophaling. Op het einde van de rit weet ik dus niet zeker wat er het meest gaat opbrengen.” Paepen erkent de nadelen, maar raadt het e-Depo wel aan: “Het blijft interessan­t voor de spaarder. Je moet gewoon zorgen dat je er op het einde van de maand instapt, zodat de rente meteen begint te tellen.”

Ondanks de aanlokkeli­jke rentevoet, is het e-DEPO amper bekend bij de modale Belg. “Ik denk niet dat dat de bedoeling is, de overheid wil niet als bank opereren. Het is ooit opgericht om semi-overheidsi­nstellinge­n te steunen op het moment dat de rentevoete­n negatief waren. Voor die gevallen bood het e-DEPO een alternatie­f om hun deposito’s te zetten tegen 0% rente”, verklaart Smedts.

GILLES LIESENBORG­HS

 ?? FOTO ROBIN UTRECHT ??
FOTO ROBIN UTRECHT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium