Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil de droom van mijn oma waarmaken”

Pieter Verelst gaat nog stapje verder in zijn absurdisme in zaalshow Ten Aarzel

- BERT PROVOOST

Zes jaar na zijn doorbraak schiet het brein van de AntwerpsHe­istse cabaretier Pieter Verelst nog altijd alle kanten op, vergelijkb­aar met de ogen van een kind in een snoepwinke­l. Met Ten Aarzel laat hij zijn derde zaalshow op de wereld los. De Belgische primeur is voor Heistop-den-Berg, de gemeente waar hij opgroeide.

In 2016 won Verelst, die tegenwoord­ig in Antwerpen woont, de juryprijs op het prestigieu­ze Nederlands­e Cameretten Festival. In de jaren die volgden, won hij harten in België én Nederland met zijn absurde humor. 32 is hij ondertusse­n en naar eigen zeggen komen zijn eerste grijze haren er stilaan door. Maar met overtuigin­g trekt hij vandaag Ten Aarzel.

Ten aanval, maar dan met een aarzeling. Zo kan je de naam van zijn derde zaalshow het beste vertalen. Hij is gemaakt met dezelfde ingrediënt­en als de vorige: de hersenkron­kels van Pieter, samen gemixt tot een absurde cocktail die doorgaans niemand in de zaal onberoerd laat.

Waarover gaat Ten Aarzel?

Pieter Verelst: “Ik koop online een paard op AliExpress en daarmee wil ik heel graag naar Cirque du Soleil gaan. En dan loopt het helemaal mis. Het paard wordt wel geleverd, maar het is niet helemaal zoals ik het verwacht had. Ik geraak dan in een isolement. De voorstelli­ng gaat over eenzaamhei­d, isolatie, proberen te voldoen aan verwachtin­gen en de show is een eerbetoon aan mijn oma. Het was altijd een droom van mijn oma om met een paard naar Cirdu Soleil te gaan. Maar ze heeft dat nooit gedaan. In de show probeer ik dus om alsnog haar droom waar te maken.”

Euh, online een paard bestellen?

“Het verbaasde mij ook dat je bij AliExpress effectief paarden kan bestellen. Volgens mij is er niets dat je daar niet kan kopen. De website is een soort tussenpers­oon die verkopers en kopers verbindt. In theorie kan je dus een paard in Bangladesh bestellen, als ze dat met de levering rond zouden krijgen.”

De show gaat over vereenzami­ng. Waarom intrigeert dat jou?

“Als ik schrijf, dan sluit ik mezelf ook meestal op in mijn eigen huis. Dan verdwijn ik in mijn eigen wereld en dat heb ik nodig om zo’n voorstelli­ng te kunnen schrijven.

Heel de coronaperi­ode heeft voor veel mensen een soortgelij­k effect gehad. Veel mensen hebben zich afgezonder­d, zijn online gaan bestellen.”

“Toen corona uitbrak, zeiden veel comedians dat ze weinig geïnspiree­rd waren, omdat ze niet meer buiten kwamen en nog maar weinig meemaakten. Op mij had die periode een tegenoverg­esteld effect. Ik vond het fantastisc­h om opgesloten te zitten op mijn kamer. Dan had ik net veel inspiratie. Eerlijk gezegd: ik verveel me nooit.”

Hoe kom je bij zo’n verhaal?

“Het is meer een inkijk in mijn hoofd en hoe ik met de wereld omga. Ik zie de humor in het alledaagse, maar dan op een absurde manier. Zo kan ik me verwondere­n over een zwart gat dat 1,2 miljoen keer groter is dan de zon.

Pieter Verelst

Cabaretier

“Ik kan opstaan, een koffie drinken en me uit het niets afvragen hoeveel grasspriet­en er in mijn tuin staan. Daar kan ik me dan in verliezen.”

Fantastisc­h dat ze dat ontdekt hebben, maar dan vraag ik me ook af hoe ze daar in hemelsnaam al die jaren hebben kunnen naast kijken. Daar kan ik me oprecht over verwondere­n. Ik heb nogal de neiging om bij zulke nieuwsberi­chten stil te blijven staan.”

“Ander voorbeeld: ik kan opstaan, een koffie drinken en me uit het niets afvragen hoeveel grasspriet­en er in mijn tuin staan. Dan begin ik die te tellen, of daar een berekening rond te maken. Daar kan ik me dan in verliezen.”

Is jouw verwonderi­ng een kwaliteit?

“Tuurlijk. Ik hoop dat dat voor iedereen een kwaliteit mag zijn. Want er zit emotie in. Na verwonderi­ng volgt namelijk kwaadheid, of blijheid, of iets anders. Die gevoelens heb je nodig als mens.”

Hoe werd de voorstelli­ng beleefd tijdens de try-outs?

“Ik merk dat als het publiek zich overgeeft aan de absurde rollercoas­ter, het echt de tijd van zijn leven heeft. Zo gaat dat vaak met absurdisme: ofwel vind je er niets aan, ofwel lach je de naad uit je broek. In die zin is het een radicalere voorstelli­ng dan de vorige. Maar zeker niet minder grappig. Gelukkig weten mensen al meer welke stijl ze kunnen verwachten.”

Naar welke voorstelli­ngen kijk je extra uit?

“Ik speel zowel in België als in Nederland. De komende tijd doe ik gespreid over de twee landen een negentigta­l voorstelli­ngen. De premières zijn altijd bijzonder. Mijn Nederlands­e première staat gepland op 27 november, dan speel ik in de Kleine Komedie in Amsterdam. Dat is een legendaris­ch theater voor cabaret en comedy, wat mij betreft het walhalla. Het is het theater met de grootste cabaretges­chiedenis dat naam heeft gemaakt met Toon Hermans en alle andere groten. Er hangt een enorm prestige rond. Ik ben dus heel blij dat ze me een kans geven in de programmat­ie. Het wordt een leuke tijd. De Belgische première is voor 18 december in CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg, de plek waar ik ben opgegroeid. Dat wordt ook heel bijzonder.”

i Op 23 november gaat de vorige voorstelli­ng Amai in première op Streamz, opgenomen in een volle Arenberg.

i Bekijk de volledige speellijst van Ten Aarzel via www.pietervere­lst.be

 ?? FOTO ROB OUWERKERK ??
FOTO ROB OUWERKERK
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium