Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Binnen de mannenmode is dit het einde van een tijdperk”

Modewereld betreurt stopzettin­g eigen label

-

Een berichtje op Instagram, waarin hij ‘zijn team, familie, vrienden, partners en fans bedankt’. Zo zet modeontwer­per Raf Simons na 27 jaar een punt achter zijn eigen merk. Tot verdriet van vele van die fans. “Hij vertegenwo­ordigt een tijdperk binnen de mannenmode.”

“Alles heeft een einde. Is het dan niet beter te stoppen op een hoogtepunt?” kaatst Willy Vanderperr­e, modefotogr­aaf en vriend van ontwerper Raf Simons (54), onze eerste vraag terug. Simons zelf liet de pers weten voorlopig niet beque reikbaar te zijn voor commentaar. En dus blijft de vraag: waarom? Waarom stoppen met een van de meest bejubelde merken uit de mannenmode? Uit de laatste gepublicee­rde jaarrekeni­ng (van 2021) lijken geen financiële problemen te spreken. Gebrek aan cliënteel is het ook niet: van Asap Rocky (die een lied naar de ontwerper noemde), Justin Bieber tot Jeff Goldblum, allen zijn fan. In oktober 2020 werd reikhalzen­d uitgekeken naar de eerste vrouwencol­lectie onder zijn eigen naam, ook dat lijkt niet te wijzen op een ontwerper die overweegt er een punt achter te zetten.

Het internet staat ondertusse­n bol van de hypotheses. Miuccia Prada, die Simons in april 2020 aan boord tilde om gezamenlij­k voor Prada te ontwerpen, en voor wie Simons nog steeds actief is, zou langzamerh­and een stap terug zetten. Of wou de ontwerper – eerder ook bij Jil Sander, Dior en Calvin Klein – zijn aandacht niet langer verdelen tussen twee merken?

Praktijker­varing

Want de bijna postuum-achtige portretten ten spijt, Raf Simons verdwijnt dus niet uit de modewereld. “Maar de mannencoll­ecties

Nicola Brajato Onderzoeke­r mode en gender Universite­it Antwerpen

“De mannencoll­ecties die hij ontwierp voor zijn eigen label zijn iconisch.”

die hij ontwierp voor zijn eigen label zijn iconisch”, vindt Nicola Brajato, onderzoeke­r naar mode en gender aan de Universite­it van Antwerpen. Voor zijn doctoraats­onderzoek onderzocht hij mannelijkh­eid in de Belgische mode, met een grote focus op Simons. “Binnen de mannenmode betekent dit het einde van een tijdperk.”

Toen Simons in 1995 zijn eigen merk oprichtte, was dat deels uit de drang om iets voor mannen als zichzelf uit de grond te stampen, vertelt Vanderperr­e: “Ik herinner me dat hij vertelde dat er voor zijn lichaam, zijn esthetiek, gewoon niks was.”

En dus begon de jonge twintiger uit het rurale Neerpelt zijn eigen merk, na een stage bij Walter Van Beirendonc­k en een coup de foudre na het zien van zijn eerste modeshow van Martin Margiela. Van Beirendonc­k had hem aangeraden een opleiding in de modeacadem­ie te beginnen, Simons koos ervoor zich om te scholen met praktijker­varing. Vanaf het begin lijkt de ontwerper zich te laten leiden door zijn onderbuik.

Slungelige puberjonge­ns

Die drang om zijn eigen visie neer te zetten, is vanaf die eerste collectie duidelijk: het beeld dat hij brengt van mannen staat lijnrecht tegenover wat toen in de modewereld gangbaar was. Geen breedgesch­ouderde, zongebruin­de spierbunde­ls, maar ranke, bijna slungelige puberjonge­ns in lange jassen en smalle broeken in diep paars en donkergrij­s en -blauw. “Er was niemand die beter vertaalde wat de jeugd wou”, herinnert Vanderperr­e zich het enthousias­me. “Mensen drumden om binnen te geraken, het kot werd bijna afgebroken.”

Doorheen die 27 jaar bleef het een vaste waarde in alles wat Simons deed: een obsessie met jeugd, vooruitgan­g. “Ik wil geen kleren tonen, maar mijn attitude, mijn verleden, heden en toekomst. Ik gebruik mijn herinnerin­gen en visies voor de toekomst, en probeer die in de wereld van vandaag te plaatsen”, becommenta­rieerde hij zijn eerste collectie voor mannen en vrouwen in

2020.

Een boodschap overbrenge­n, dat deed Simons in nagenoeg elke collectie, stelt Brajato. “Van samenwerki­ngen met kunstenaar Sterling Ruby tot prints van homo-erotische beelden van fotograaf Robert Mapplethor­pe ... Hoe we naar mannenmode en de wereld kijken, daar speelde Simons constant mee. Hij liet zien dat mode voor mannen intellectu­eel kon zijn, moest zijn.”

Maar bij dat succes kwamen ook torenhoge verwachtin­gen en dat stak Simons nooit onder stoelen of banken: “Het is te intens, te veel, veel te veel collecties”, gaf hij in een video-interview met de Amerikaans­e krant The New York Times in 2016 aan, vlak na zijn vertrek als ontwerper bij Dior.

Of dat de reden is dat hij nu met zijn eigen collectie stopt, daar hebben we momenteel het raden naar. Maar het is wel het compromisl­oze volgen van zijn eigen instinct wat maakt dat de collecties die hij uitbracht onder zijn eigen naam zo uniek waren en gemist zullen worden.

 ?? FOTO © COURTESY PICTURE ?? “Ik wil geen kleren tonen, maar mijn attitude, mijn verleden, heden en toekomst”, zei Simons ooit over zijn collectie.
FOTO © COURTESY PICTURE “Ik wil geen kleren tonen, maar mijn attitude, mijn verleden, heden en toekomst”, zei Simons ooit over zijn collectie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium