Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stromae vult twee keer Madison Square Garden in New York

-

40.000 Amerikanen in twee volle Madison Square Gardens. En dat voor een artiest die ze niet eens verstaan. In New York werd Stromae (37) gisteren ontvangen als een wereldster, nadat hij er maandag al was bedolven onder een pak lof.

“New York, bonsoir. Spreken jullie Frans?” Maandagavo­nd 21u, lokale tijd, liep Stromae het podium op in Madison Square Garden.

Met zo’n 20.800 fans waren ze in de concerttem­pel. En gisterenav­ond nog eens. Nergens in de VS heeft Stromae meer voet aan wal dan in New York. Op Coachella, het grootste festival van de VS, stond hij al twee keer. Maar in Madison Square Garden was hij aan zijn tweede en derde soloconcer­t toe, na een uitverkoch­te show in 2015. Geen enkele Belg doet hem dat voor of na. Angèle was in maart ‘special guest’ bij Dua Lipa, en Toots Thielemans dook ooit op tijdens een jazzavond. Maar alleen, voor opgeteld dik 40.000 man: dat blijft tot dusver voorbehoud­en voor de maestro.

Kippenvel

Ook vorige week was Stromae al in New York, voor een optreden bij de populaire talkshowho­st Stephen Colbert. Hij herhaalde er zijn act met de hit L’enfer, die hij al eens in een Frans televisiej­ournaal bracht.

Hoewel hij uitsluiten­d in het Frans zingt, werden nummers als Papaoutai en Alors On Dance luid meegezonge­n. Afgaande op de verkoopcij­fers van het nieuwe album Multitude hoeft dat niet echt te verbazen: wereldwijd staat de teller op meer dan 650 miljoen streams en meer dan een half miljoen fysiek verkochte exemplaren.

“Het was kippenvel van begin tot einde”, zegt VRT-nieuwsanke­r Fatma Taspinar, die het concert van maandag bijwoonde. Vanop het middenplei­n zag ze hoe de Amerikaans­e fans zongen en, nog straffer, ook zwegen. “Madison Square Garden muisstil krijgen, dat kan alleen de maestro. Net als Amerikanen in het Frans doen zingen. Faut le faire.”

Meer dan 200.000 fans

Intussen toert Stromae al sinds oktober door Noord-Amerika. Maar het zwaartepun­t ligt in Canada: het startschot in Vancouver was goed voor 18.000 man, en in Montreal speelt Stromae dit weekend drie keer op rij voor ruim 21.000 man, in een zaal groter dan Madison Square Garden. In december speelt hij daar nog een vierde show, en sluit hij zijn tournee af met opgeteld 207.000 verkochte tickets.

Daarna volgt vanaf maart een Europese tour, met in maart en juni liefst zes passages in Paleis 12 in Brussel. Op 29 juni sluit Stromae de startdag van Rock Werchter 2023 af.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ??
FOTO KOEN BAUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium