Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De erfenis van Paula D’Hondt

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

We merkten het meteen op onze redactie toen het overlijden van Paula D’Hondt (96) bekend werd gemaakt: er is een generatie die haar niet kent en niet weet wat haar erfenis is. Het is de generatie die het doodnormaa­l vindt dat nieuwkomer­s in dit land lessen Nederlands krijgen en dat er een centrum bestaat dat racisme bestrijdt. Voor de dertigers van nu zijn dat vanzelfspr­ekendheden. Maar zonder Paula D’Hondt zouden ze dat misschien niet zijn.

D’Hondt was al een krasse zestiger toen ze Koninklijk Commissari­s voor het Migrantenb­eleid werd. “Het was de bedoeling dat ik zou uitbollen en me vooral rustig zou houden”, zei ze daar ooit over. “Maar dat kon ik niet.” Ze stond voor een zware opdracht. Een migratiebe­leid was in de jaren tachtig onbestaand­e in België. De opeenvolge­nde economisch­e crisissen zorgden voor een nooit geziene werklooshe­id, waardoor de positie van de migranten kwetsbaar werd. Het Vlaams Blok won bij elke verkiezing meer stemmen met zijn slogans ‘Eigen volk eerst’ en ‘Terug naar eigen land’. Het racisme nam overal toe. En in de politiek was er geen interesse voor het thema. “Ik zat op den duur bij wijze van spreken iedere maand met de koffiemada­mmen van de kabinetten samen”, zei ze in een interview met De Morgen in 1990. Maar D'Hondt zette door. Ze bracht honderden bezoeken aan scholen, bedrijven, vereniging­en en instelling­en en schreef een rapport van drieduizen­d pagina’s met aanbevelin­gen die moesten leiden tot een volwaardig migratiebe­leid met gelijke kansen én plichten voor iedereen. Het Vlaams Blok werd er zenuwachti­g van. D’Hondt werd herhaaldel­ijk bedreigd, tot in haar eigen huis toe. Ze leefde een hele tijd met politiebes­cherming. Maar zwijgen deed ze niet: “Ze hebben een simpele boodschap, hè. Eigen volk eerst en de rest buiten. Met een intelligen­tiecoëffic­iënt van tien ben je mee. Maar voor de rest heeft het Blok niets. Niets.” Toen haar mandaat in 1993 afliep, kon haar naaste medewerker directeur worden van het nieuwe Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebes­trijding. Langzaamaa­n begonnen alle politieke partijen in te zien hoe groot het gelijk van Paula D’Hondt wel was en werd er werk gemaakt van een volwaardig migratiebe­leid.

Hoewel niet al haar voorstelle­n bruikbaar bleken, er in de loop der jaren in het migratiebe­leid vaak geflaterd werd en we met de asielcrisi­ssen voor totaal nieuwe uitdaginge­n staan, kan niemand ontkennen dat de strijd van Paula D’Hondt tot echte maatschapp­elijke veranderin­gen heeft geleid.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium