Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is ruim dubbel zoveel als wat ik zou moeten betalen”

Leverancie­r van Jurgen Exelmans verhoogt eenzijdig voorschotf­actuur en protestere­n helpt niet

- CHRISTOF WILLOCX

Jurgen Exelmans, zaakvoerde­r van het carrosseri­ebedrijf Enzo Repair in Kontich, moet van zijn energielev­erancier Octa+ plots een voorschotf­actuur van 2.074 euro per maand betalen. Dat is bijna drie keer meer dan wat zijn bedrijf tot hiertoe betaalde. “Dat fors verhoogde bedrag is eenzijdig opgelegd en helemaal niet aangepast aan ons verbruik.” Octa+ dreigt ermee om geen energie meer te leveren als Enzo Repair het aangepaste voorschot niet betaalt.

Jurgen Exelmans is met zijn bedrijf Enzo Repair zowel voor de levering van elektricit­eit als gas klant bij Octa+. “Ik betaalde tot november vorig jaar een voorschot van 600 euro per maand voor mijn energie. Plots wilde Octa+ mijn voorschot verhogen tot 1.674 euro”, zegt Jurgen Exelmans. “Dat was dus nog voor het uitbreken van de energiecri­sis. Octa+ zei dat de energiekos­ten zwaar zouden gaan stijgen. Ik ging niet akkoord met die verhoging en stelde voor om maar 740 euro per maand te betalen. Dat lukte. Ik kon het voorgestel­de voorschotb­edrag toen zonder problemen veranderen.”

Te nemen of te laten

Dit jaar wil Octa+ zijn voorschot opnieuw fors verhogen. “Ik kom met mijn voorschot van 740 euro per maand niet toe”, beweert Exelmans. “Voor het afgelopen jaar moet ik 4.500 euro bijbetalen. Ik heb dat netjes gedaan. Volgens mijn berekening­en zou ik op basis van mijn verbruik met mijn bedrijf nu beter een voorschot van 1.000 euro per maand betalen. Maar Octa+ houdt daar geen rekening mee. Het legt mij een voorschotb­edrag van 2.074 euro per maand op. Dus ruim dubbel zoveel als wat ik op basis van mijn verbruik zou moeten betalen!”

“In tegenstell­ing tot vorig jaar kan ik dat voorschot nergens aanpassen. Er staat geen inlogcode meer op mijn factuur waarmee ik dat kan doen”, zegt Jurgen Exelmans. “Het voorstel van Octa+ is dus te nemen of te laten. Ik stuurde vijf mails naar de klantendie­nst van Octa+. Het antwoord is elke keer dat het bedrijf mijn voorschotf­actuur niet kan aanpassen wegens de onzekerhei­d over de energiepri­jzen. Ik laat het hier niet bij. Dit is geen correcte behandelin­g.”

Maar Octa+ denkt daar dus anders over. “Ik blijf gewoon mijn 740 euro per maand afbetalen. Daardoor stuurt Octa+ me een ingebrekes­telling”, zegt Jurgen Exelmans. “Als ik de 2.074 euro per maand niet betaal, dreigt het bedrijf de energielev­ering stop te zetten. Dat is schandalig. Octa+ heeft vorig jaar vijf miljoen euro verlies geleden. Ik word nu eigenlijk gedwongen om bank te spelen voor een verlieslat­end bedrijf. Daar heb ik geen zin in.”

Jurgen Exelmans

Zaakvoerde­r Enzo Repair "Ik word nu eigenlijk gedwongen om bank te spelen voor een verlieslat­end bedrijf.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Jurgen Exelmans moet met zijn bedrijf voortaan 2.074 euro per maand voor energie ophoesten aan Octa+.
FOTO JORIS HERREGODS Jurgen Exelmans moet met zijn bedrijf voortaan 2.074 euro per maand voor energie ophoesten aan Octa+.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium