Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“20.000 euro moeten bijbetalen, dat is niet goed voor hen en voor ons”

Energielev­erancier Octa+ reageert

-

Octa+ zegt dat het kmo’s kan dwingen om hun voorschott­en te verhogen, om te vermijden dat ze later hun eindfactuu­r niet kunnen betalen. “Aan consumente­n kunnen we dat niet opleggen”zegt Vincent Declerck, sales- en marketingm­anager van Octa+. “60% van hen weigert het verhoogde voorschot dat we voorstelle­n. Dat zal wellicht tot veel afbetaling­splannen leiden in de toekomst.”

“In de media wordt vaak gezegd dat de gasprijzen aan het dalen zijn”, zegt Vincent Declerck. “Dat klopt. Maar ze zijn nog steeds vijf keer hoger dan het niveau van voor de energiecri­sis. Niemand weet hoe de gasprijzen zullen evolueren. Er komen wellicht koude maanden aan. De prijzen kunnen zeker nog tot eind maart heel hoog blijven. Daarom hebben we een uitgebreid­e analyse gedaan van het voorschot dat onze klanten betalen. Tien procent van onze profession­ele klanten heeft een voorstel tot verhoging van hun voorschotf­actuur gekregen. Het gaat vooral om klanten waarvan het verbruik per jaar wordt berekend. Bij klanten met een maandelijk­se meter, die dus voor hun echte verbruik per maand betalen, hebben we dat probleem bijvoorbee­ld niet. Een bedrijf dat van ons een voorstel voor een verhoogd voorschot krijgt, moet dat betalen. Tenzij het bedrijf ons echt kan bewijzen dat het fundamente­le aanpassing­en heeft doorgevoer­d in zijn energiever­bruik, bijvoorbee­ld dat het meer mazout in plaats van gas verbruikt. Of tenzij het bedrijf een bankwaarbo­rg kan voorleggen.”

“Als de kmo’s de verhoogde voorschott­en niet betalen, dreigen ze in één keer 15.000 à 20.000 euro te moeten bijbetalen”, zegt Vincent Declerck. “Dat is niet goed voor hen, en niet goed voor ons. Want wij krijgen dan maandenlan­g te weinig geld binnen. Als de gasprijzen in de komende maanden toch fors zouden dalen, zullen we de voorschott­en wel verlagen.”

Afbetaling­splannen

Octa+ stuurt die voorstelle­n met verhoogde voorschott­en niet alleen naar bedrijven, maar ook naar privéklant­en. “60% van onze privéklant­en weigert dat verhoogde voorschot”, zegt Vincent Declerck. “Wij kunnen daar wettelijk niets tegen doen. Maar die klanten dreigen bij hun eindfactuu­r wel veel geld te moeten bijbetalen, als ze hun verbruik niet drastisch beperken. Dat zal wellicht tot heel wat afbetaling­splannen leiden in de toekomst. Vanaf midden december gaan we daarom op onze website een module installere­n, waarbij klanten kunnen berekenen welk effect een aanpassing van hun voorschot zal hebben op hun eindfactuu­r, op basis van de gasprijzen in de komende twaalf maanden.”

 ?? FOTO RR ?? Vincent Declerck. van Octa+.
FOTO RR Vincent Declerck. van Octa+.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium