Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De maffiabaas die nooit lang achter tralies zit

Dritan Rexhepi tien jaar na ontsnappin­g uit Merksplas opnieuw spoorloos na ‘vrijlating’ uit Ecuadoraan­se cel

- SAM REYNTJENS

Dritan Rexhepi, het kopstuk van de internatio­nale drugsbende Kompania Bello, is spoorloos verdwenen in Ecuador. Tien jaar geleden ontsnapte hij al kinderlijk eenvoudig uit de gevangenis van Merksplas. Nu hebben Ecuadoraan­se media het over een “juridische ontsnappin­g”.

De toen 31-jarige Dritan Rexhepi werd in juli 2011 opgepakt voor een reeks overvallen in de buurt van het Spaanse Barcelona. De Spanjaarde­n leverden hem over aan België omdat hij hier nog vijf jaar cel moest uitzitten. De rechtbank in Antwerpen had hem in 2007 veroordeel­d voor inbraken en twee home-invasions, onder meer in Beerse. Rexhepi kreeg toen vijf jaar cel.

Tijdens het proces kwam aan bod dat hij naar Antwerpen gevlucht was vanuit Albanië omdat hij daar gezocht werd voor een dubbele moord. Rexhepi was amper 19 toen hij in zijn thuisland 37 kogels afvuurde op een politieman en een winkeluitb­ater. Beide slachtoffe­rs kwamen om.

Over de muur

Dat Rexhepi een huurmoorde­naar was die in Albanië en ook in Italië al uit een gevangenis ontsnapt was, werd in België blijkbaar niet gemeld aan het Gevangenis­wezen, waarop de gevaarlijk­e crimineel in de nietsuperb­eveiligde gevangenis van Merksplas belandde. Een geschenk dat hij met open armen aanvaardde. Samen met een Italiaanse medegevang­ene klom Rexhepi simpelweg over de gevangenis­muur en vluchtte hij, justitie in België zou hem niet meer terugzien. “We wisten niet dat hij een moordenaar was”, klonk het.

Rexhepi trok naar Zuid-Amerika. Hij werkte zich in Ecuador op tot een van de absolute kopstukken in de internatio­nale cocaïnesmo­kkel. Drie jaar lang bleef hij uit het vizier van de internatio­nale politiedie­nsten, tot de politie hem in 2014 tijdens ‘Operativo Balcanes’ oppakte in de Ecuadoraan­se hoofdstad Quito. De man had meerdere paspoorten op zak. Zijn uiterlijk was onherkenba­ar veranderd, alleen zijn vingerafdr­ukken brachten uitsluitse­l. Rexhepi kreeg uiteindeli­jk dertien jaar cel wegens drugssmokk­el. Hij werd omschreven als het prototype van de Balkancrim­ineel die zich in Zuid-Amerika installeer­t om de volledige keten van de drugssmokk­el in handen te krijgen.

Leider

In de gevangenis schopte Rexhepi het helemaal tot de top, hij werd door Europol gezien als de leider van de Kompania Bello, een samenwerki­ngsverband van veertien Albanese criminele organisati­es dat tonnen cocaïne naar Europa smokkelde. Ze deden daarvoor onder meer een beroep op Antwerpse organisati­es zoals de clan Y. en de groep rond Omar ‘Patje Haemers’ G. In de rechtszake­n tegen die groepen stond telkens ook een kopstuk van de Kompania Bello terecht.

Hoewel heel de wereld leek te weten dat Dritan Rexhepi zich niet liet tegenhoude­n door de tralies, werd de man eind 2021 voorlopig vrijgelate­n door een Ecuadoraan­se rechter. Op dat moment had hij de helft van zijn straf uitgezeten. Dat zowel Albanië als Italië zijn uitleverin­g vroegen, hield de rechter niet tegen. Rexhepi, die aan de auto-immuunziek­te lupus lijdt, werd in november 2021 voorwaarde­lijk vrijgelaKi­nderopvang ten wegens “goed gedrag” en omdat er “geen vluchtgeva­ar” zou zijn. Ecuadoraan­se media maakten deze week bekend dat hij zich nauwelijks twee maanden later voor het laatst gemeld had bij de rechter, sindsdien is Rexhepi spoorloos.

De lokale krant Plan V reconstrue­erde het volledige traject naar die vrijlating en concludeer­de dat er minstens twee mogelijk gecorrumpe­erde rechters betrokken waren bij wat de krant een “goed voorbereid­e juridische ontsnappin­g” noemt. Waar Rexhepi zich nu ophoudt en welke identiteit hij gebruikt, is nog een groot raadsel. Zijn vermogen werd vorig jaar op ongeveer 140 miljoen euro geschat.

 ?? FOTO MARC HERREMANS, MEDIAHUIS, RR ?? Als leider van de Kompania Bello, een samenwerki­ngsverband van veertien Albanese criminele organisati­es, smokkelde Rexhepi tonnen cocaïne van Ecuador naar Europa.
FOTO MARC HERREMANS, MEDIAHUIS, RR Als leider van de Kompania Bello, een samenwerki­ngsverband van veertien Albanese criminele organisati­es, smokkelde Rexhepi tonnen cocaïne van Ecuador naar Europa.
 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Toen Rexhepi ontsnapte, had de gevangenis van Merksplas nog geen metershoge hekken.
FOTO MARC HERREMANS Toen Rexhepi ontsnapte, had de gevangenis van Merksplas nog geen metershoge hekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium