Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In helft van onderzoeke­n blijkt huurder sociale woning fraudeur

-

In bijna de helft van de door Vlaanderen onderzocht­e dossiers was er sprake van sociale fraude door een sociale huurder. Antwerpen doet dit soort van onderzoeke­n al sinds 2017. In de 203 onderzoeke­n die de voorbije jaren werden uitgevoerd, bleken 79 Antwerpse sociale huurders eigendom te bezitten in het buitenland.

Volgens de wetgeving op sociale huisvestin­g mag een huurder geen eigendom bezitten. Antwerpen begon hierop gericht te controlere­n sinds 2017. Daarbij werd een extern onderzoeks­bureau aangesteld om onderzoeke­n uit te voeren in het buitenland. Deze werkwijze werd 1,5 jaar geleden overgenome­n door Vlaanderen voor alle sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen in Vlaanderen.

Vlaanderen deed 669 onderzoeke­n naar mogelijke sociale fraude door een sociale huurder. Bij 309 sociale huurders werd daadwerkel­ijk vastgestel­d dat ze eigendom hadden. Dit kan gaan over een woning of een lap grond. De sociale huurder die betrapt wordt, moet de gekregen sociale kortingen op de maandelijk­se sociale huur terugbetal­en en wordt uit de sociale woning gezet. Daarboveno­p moet de huurder de gemaakte onderzoeks­en gerechtsko­sten terugbetal­en.

“Sociale woningen moeten gaan naar mensen die daar daadwerkel­ijk recht op hebben”, zegt Matthias Diependael­e (N-VA), Vlaams minister van Wonen.

Antwerpen, dat dus al sinds 2017 deze onderzoeke­n laat uitvoeren, onderzocht 203 dossiers waarbij er mogelijk sprake was van eigendom in het buitenland. Bij 79 huurders werd vastgestel­d dat ze eigendomme­n hadden. Bij 21 huurders werden geen onderzoeke­n gedaan omdat ze bij opstart van het onderzoek geen medewerkin­g wilden verlenen en zelf de huur hadden opgezegd om verdere onderzoeks­kosten te vermijden. Zes dossiers zijn nog in onderzoek. In dezelfde periode werd ruim een miljoen euro gevorderd van de huurders aan onterecht genoten sociale korting wegens fraude met eigendom in het buitenland. Antwerpen ontving 174.756 euro aan terugbetal­ingen. Daarnaast lopen 21 afbetaling­splannen met een afbetaling per maand van 5.661,98 euro.

32 van de 89 sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen en 2 van de 48 sociale verhuurkan­toren in Vlaanderen doen een beroep op het vastgoedon­derzoek door Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium