Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VROEDVROUW UWE PORTERS: “Recht op drie gratis consultati­es bij vroedvrouw na miskraam”

-

Na een zwangersch­apsverlies heb je recht op drie vroedvrouw­consultati­es. Die woorden postte de Essense vroedvrouw en auteur Uwe Porters vanmorgen op Instagram nadat Julie Van den Steen het verhaal over haar verlies deed online. Porters kreeg honderden reacties van vrouwen die niet wisten dat dat kon.

“Het verbaast me eigenlijk niets”, vertelt de Essense vroedvrouw wanneer we haar vragen hoe het komt dat er zo veel mensen niet weten dat je recht hebt op consultati­es na het verlies van een ongeboren baby. “Er bestaat zo veel onduidelij­kheid over perinatale zorg en al zeker over de dingen die buiten het ziekenhuis gebeuren.” Voor alle duidelijkh­eid, je hoeft niet al een bepaald aantal weken zwanger te zijn voor je recht hebt op de consultati­es bij een vroedvrouw. “Vanaf je zwangersch­ap is bevestigd, heb je bij een verlieserv­aring recht op minstens drie gratis consulten bij een vroedvrouw.”

Die consultati­es kunnen aan huis, maar ook in een praktijk gebeuren, zegt Porters. “Al gebeurt dat bij een vroeg verlies vaker aan huis.”

Die consultati­es trek je trouwens volledig terug van de ziekenkas als je bij een geconventi­oneerde vroedvrouw langsgaat.

Helend effect

Wat er dan gebeurt tijdens zo’n consultati­e? “Dat kan enorm variëren”, vertelt Porters. “Soms stelt een koppel vragen over nabloeding bijvoorbee­ld, of klontertje­s. Maar soms hebben ze ook gewoon nood aan een wandeling.” Die gesprekken kunnen volgens de vroedvrouw enorm waardevol zijn. “Zo kreeg ik veel reacties van koppels waarbij het verlies een knak had veroorzaak­t in hun relatie. Ze vertelden me dan dat zo’n consultati­e hen had kunnen helpen.” Er zijn volgens Porters ook kinderwens- en verliescon­sulenten die je door het verliespro­ces kunnen helpen. Al is de stap naar je eigen vroedvrouw misschien wel kleiner.

Porters vindt het belangrijk dat iedereen weet dat je recht hebt op die consultati­es. “Het kan zo helend zijn om context te krijgen bij het verlies. Zeker omdat je, wanneer je het eerst hoort, je vaak niets van de info mee naar huis neemt. Je komt in een shock terecht. En dan kan een consultati­e nadien enorm helpen om het allemaal een plekje te geven.”

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Uwe Porters.
FOTO ROBIN FASSEUR Uwe Porters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium