Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“DNA-staal afgeven is verschrikk­elijk, maar ik werd heel goed begeleid”

Dagelijks zoeken drie slachtoffe­rs hulp in Antwerps Zorgcentru­m na Seksueel Geweld

- Rebecca Van RemooRteRe

Dagelijks zoeken twee tot drie slachtoffe­rs hulp in het Antwerpse Zorgcentru­m na Seksueel Geweld. Dat het centrum naast het UZA in Edegem een goed jaar na de opening al zo vaak geconsulte­erd wordt, is een goede zaak volgens premier Alexander De Croo, die er woensdag een bezoek bracht. De federale regering wil nog drie gelijkaard­ige centra oprichten om slachtoffe­rs beter te bij te staan.

“Na de bewuste avond ben ik blijven slapen bij vrienden. Ik sprak enkele vriendinne­n aan, maar iedereen was dronken. Het was onwezenlij­k en ik stuurde mijn psychologe een bericht. Zij verwees me door naar het Zorgcentru­m na Seksueel Geweld.” Aan het woord is een meisje dat tijdens het uitgaan met scoutsvrie­nden seksueel overschrij­dend gedrag meemaakte. Het meisje doet haar verhaal anoniem.

Het ZSG, gelegen naast het UZA in Edegem, is het enige centrum voor slachtoffe­rs in de hele provincie Antwerpen. “Mijn mama bracht me naar het zorgcentru­m. De ontvangst daar deed enorm deugd. Je hoeft er niet te wachten en er wordt naar je geluisterd. Het team daar doet er alles aan om je als slachtoffe­r weer autonomie te geven. Je kiest bijvoorbee­ld zelf met wie je het gesprek wil voeren. Je kan op elk moment stoppen en weer beginnen. Het voelde voor mij zo fijn om zelf op alles ja of nee te kunnen zeggen. Het afnemen van een DNA-staal ter plaatse voelde verschrikk­elijk, maar ik werd er heel goed in begeleid. Ik mocht bijvoorbee­ld zelf de achtergron­dmuziek uitkiezen.”

Huiselijk gevoel

Zoals dit meisje ontvangt het ZSG twee à drie slachtoffe­rs per dag. En dat terwijl het centrum nog maar een goed jaar open is. Dat er zoveel slachtoffe­rs nu al de weg vinden naar hulp in het centrum is ook volgens premier Alexander De Croo een goede zaak. Hij bracht woensdag een bezoek aan het centrum. Hij werd er rondgeleid langs de balie die volgens hem “bijzonder huiselijk” aanvoelt.

De medewerker­s van het ZSG lieten hem onder meer de rustruimte zien waar ook kinderspee­lgoed ter beschikkin­g is. “Want slachtoffe­rs brengen soms ook kinderen mee als ze naar hier komen”, klinkt het. Aan de toiletten hangt een briefje dat slachtoffe­rs eerst het personeel moeten aanspreken voor ze drinken of naar toilet gaan. Er zijn ruimten voor medische controles en een kamer waar de stalen voor het lab worden verzameld. Verder zijn er ook twee verhoorkam­ers waar het slachtoffe­r officieel klacht kan indienen bij de politie.

“Meer dan 70% van de slachtoffe­rs dient via het centrum uiteindeli­jk klacht in”, zegt De Croo. “Dat is veel meer dan bij de klassieke aanpak. Hier komen twee à drie slachtoffe­rs per dag terecht en zij verdienen natuurlijk ook gewoon een heel zorgzame, gespeciali­seerde opvang.”

De federale regering wil binnenkort tien ZSG’s hebben in het hele land, momenteel zijn er zeven. De Croo wil ook meer bekendheid geven aan de centra, zodat nog meer slachtoffe­rs er zich toe wenden. “We communicer­en hier breed over, maar ook specifiek naar politie, ziekenhuiz­en, OCMW’s, CLB’s en andere plaatsen waar slachtoffe­rs terechtkom­en. De meeste slachtoffe­rs die nu bij een ZSG terechtkom­en, komen daar nog via de politie. In de toekomst hopen ZSG’s vaker het eerste aanspreekp­unt te worden.”

Ondertusse­n zijn er nog te veel slachtoffe­rs die geen hulp durven of kunnen zoeken, en ook geen aangifte doen. 64% van de Belgische inwoners tussen 16 en 69 jaar ondervindt een vorm van seksueel slachtoffe­rschap. Amper 4% doet melding bij de politie.

Het meisje dat tijdens het uitgaan geconfront­eerd werd met seksueel overschrij­dend gedrag is ondertusse­n zelf actief in een werking om zulke incidenten te helpen vermijden. “Intussen zijn we acht maanden verder. Ik ging een viertal maanden niet naar mijn kot, maar dat heb ik toch weer opgepikt. Na zes sessies bij de psychologe was ik even gestopt, maar onlangs ben ik die therapie toch opnieuw gestart. Vandaag heb ik een partner met wie ik erover kan praten. De gebeurteni­ssen komen nog vaak terug boven. Binnen de scouts zit ik nu in een werkgroep om gelijkaard­ige incidenten te helpen vermijden”, zegt ze.

Slachtoffe­r

Anoniem

“Het team doet er alles aan om je als slachtoffe­r weer autonomie te geven.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Premier De Croo kreeg woensdag een rondleidin­g in het Antwerpse Zorgcentru­m na Seksueel Geweld (ZSG) in Edegem.
FOTO PATRICK DE ROO Premier De Croo kreeg woensdag een rondleidin­g in het Antwerpse Zorgcentru­m na Seksueel Geweld (ZSG) in Edegem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium