Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Decathlon herstelt nu ook jouw textiel

Sportwinke­lketen werkt samen met Mechelse start-up CiLab, die mensen uit kansengroe­pen aan werk helpt

-

Na fietsen start sportwinke­lketen Decathlon nu ook met een eigen hersteldie­nst voor textiel. Hiermee wil het bedrijf de Belg aanzetten om kledij, rugzakken of boekentass­en met versleten ritsen, geloste naden of afgevallen knopen niet weg te gooien, maar ze te laten herstellen. Decathlon werkt hiervoor samen met het Mechelse CiLab, gespeciali­seerd in het herstellen en upcyclen van kleding.

De herstellin­gen gebeuren in een atelier in het centrale magazijn van Decathlon in Willebroek. In het eerste jaar mikt men op zo’n 4.000 herstellin­gen per jaar. Decathlon neemt met dit nieuwe initiatief verder het voortouw op het vlak van duurzaamhe­id, want eerder lanceerde het al een fietsherst­eldienst. Ook oud sportmater­iaal kan je bij het bedrijf verkopen, waar het vervolgens wordt opgeknapt om het met garantie tweedehand­s te verkopen. “We willen niet alleen producten verkopen, maar we denken ook na wat we er achteraf mee doen”, zegt persverant­woordelijk­e Julie Nevejan. Concreet kan je als consument je gescheurde jas, een broek of t-shirt met losse naad of een kapotte sportzak binnenbren­gen bij één van de 35 winkels van Decathlon en ze er een week later terug ophalen.

Volgens Bohdan Lamon van Decathlon worden er veel kledingstu­kken met kleine gebreken weggegooid. “Dat komt mede omdat er steeds minder naaiatelie­rs zijn in ons land. Wij willen met onze nieuwe hersteldie­nst dat consumptie­patroon doorbreken. Zo dragen we ons steentje bij aan duurzame consumptie.”

Betaalbaar

De hersteldie­nst van Decathlon werkt ‘à la carte’. Per item rekent de dienst een aparte prijs aan. Een slider van een rits herstellen kost bijvoorbee­ld 6 euro, de hele rits vervangen 23 euro. Voor het vervangen van velcro, elastieken of gespen bij kledij of rugzakken, betaal je 10 euro. Losgekomen naden herstellen, kost 8 euro. Opmerkelij­k is dat Decathlon geen beperking oplegt in de aangeboden kledij. Ook textiel dat niet van Decathlon komt wordt hersteld, zelfs als het om pyjama’s of jassen gaat die niets met sportkledi­j te maken hebben.

“Zo maken we niet alleen de verschille­nde sporten, maar ook herstellin­gen van kledij en accessoire­s betaalbaar en toegankeli­jk voor iedereen. Door de huidige energiecri­sis zijn steeds meer mensen bereid om herstellin­gen te laten uitvoeren”, zegt Bohdan Lamon.

Bohdan Lamon

Decathlon

“Door de huidige crisis zijn steeds meer mensen bereid om herstellin­gen te laten uitvoeren.”

Mechelse start-up

De herstellin­gen worden uitgevoerd door de Mechelse start-up CiLAB (Circular Innovation Lab). Het bedrijf is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. “We hebben als doel de wereld van textiel te gaan veranderen met processen die leiden naar re- en upcyling. Voor Essentiel maken we bijvoorbee­ld een nieuarbeid­smarkt we collectie van oude kledingstu­kken en ook voor JBC, Woody en het jeansmerk HNST doen we iets gelijkaard­igs. De samenwerki­ng met Decathlon is de volgende stap voor onze circulaire ondernemin­g. De herstellin­gen zullen voor een deel uitgevoerd worden door mensen uit kansengroe­pen die we zo de mogelijkhe­id bieden om op onze aan de slag te gaan. Daarnaast gaan we ook medewerker­s van Decathlon opleiden tot hersteller­s”, legt Jan Merckx uit. Hij is een van de oprichters van CiLAB. “Als we alles 100% opnieuw kunnen gebruiken door kleine problemen – letterlijk – te stoppen, komen we al een heel eind.”

WARD BOSMANS

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De herstellin­gen gebeuren door mensen uit kansengroe­pen die zo hun plaats op de arbeidsmar­kt vinden
FOTO JORIS HERREGODS De herstellin­gen gebeuren door mensen uit kansengroe­pen die zo hun plaats op de arbeidsmar­kt vinden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium