Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen argument meer om te onderhande­len over fusies”

Zwijndrech­t dan toch ingedeeld bij regio Waasland

- REBECCA VAN REMOORTERE

Zwijndrech­t wordt dan toch overgeheve­ld van regio Antwerpen naar regio Waasland, dat werd in de Vlaamse commissie beslist. Die regiovormi­ng regelt de samenwerki­ngsverband­en tussen verschille­nde gemeenten. Alle partijen van de Zwijndrech­tste gemeentera­ad vroegen die overheveli­ng naar regio Waasland. Nu Zwijndrech­t niet meer bij regio Antwerpen hoort, is er ook geen reden meer om fusiegespr­ekken te voeren met andere Wase gemeenten volgens burgemeest­er André Van de Vyver (Groen).

In maart 2021 besliste de Vlaamse regering om Vlaanderen op te delen in zeventien referentie­regio’s, om zo gemeenteli­jke samenwerki­ngsverband­en te stroomlijn­en. Zwijndrech­t werd toen ingedeeld bij de regio Antwerpen. Dat gebeurde tegen de zin en het advies in van voltallige gemeentera­ad. Ook de andere Wase gemeenten lieten zich horen. Eerder deze week werd beslist in de Vlaamse commissie binnenland­s bestuur om Zwijndrech­t alsnog in te delen bij regio Waasland en dus niet bij regio Antwerpen. Die beslissing moet nog worden goedgekeur­d in het Vlaams Parlement.

En dat heeft volgens de burgemeest­er van Zwijndrech­t gevolgen. “De verdeling bij regio Antwerpen voedde bij een aantal politici in Zwijndrech­t de angst om in de klauwen van de stad Antwerpen te vallen als district. Deze nieuwe beslissing neemt deze angst en bezorgdhei­d nu grotendeel­s weg. Daarmee valt ook een belangrijk argument voor een fusie met Beveren en Kruibeke weg. Zwijndrech­t kan nu de bestaande goedwerken­de samenwerki­ngsverband­en in het Waasland gewoon behouden en zelfs uitbreiden”, aldus de burgmeeste­r.

Burgemeest­er Van de Vyver is altijd tegen een fusie met andere Wase ge

André Van de Vyver

Burgemeest­er (Groen)

“Zwijndrech­t kan nu de bestaande samenwerki­ngen in het Waasland behouden en zelfs uitbreiden.”

meenten geweest, maar in mei van dit jaar besloot een wisselmeer­derheid van CD&V, Vlaams Belang en N-VA dat het nodig was om toch fusiegespr­ekken op te starten met naburige Wase gemeenten en om te onderzoeke­n wat de eventuele voordelen van zo’n fusie zouden zijn.

Stopsignaa­l

Volgens Van de Vyver is de nieuwe regiovormi­ng het signaal om te stoppen met het fusietraje­ct. “We hebben nu uitzonderl­ijk de kans om twee historisch­e vergissing­en in de geschieden­is van Zwijndrech­t in één klap recht te zetten. Alles is nu aanwezig om de gemeente Zwijndrech­t te laten voortbesta­an en te blijven werken aan verdere verbeterin­gen. Financieel zijn we gezond, ook op langere termijn, en dankzij de aanpassing in de regiovormi­ng kunnen we met onze vele goede partners in het Waasland blijven samenwerke­n, en deze samenwerki­ngen verder uitbouwen”, zegt de burgmeeste­r.

Maar zo denken de partijen uit de wisselmeer­derheid er niet over. De partijen zijn blij met de indeling bij regio Waasland, maar voor hen is dat niet voldoende. “Zwijndrech­t heeft veel noodzakeli­jke samenwerki­ngen in verschille­nde beleidstak­en en -domeinen met andere gemeenten. Je moet durven erkennen dat we aan de limieten van een normale werking zitten in de gemeente. Er loopt een onderzoek om te kijken welke voordelen een fusie kan hebben. Wij willen dat onderzoek afwachten, want er komen enorme uitdaginge­n op de gemeente af als we autonoom blijven”, zegt Danny Van Hove van N-VA. Verder vreest N-VA nog dat als er verplichte fusies worden doorgedruk­t door de Vlaanderen, Zwijndrech­t alsnog bij Antwerpen zal gevoegd worden.

Danny Van Hove

N-VA

“Er wordt onderzocht welke voordelen een fusie kan hebben. Wij willen dat onderzoek afwachten.”

Dreiging

En een annexatie bij Antwerpen, daar zit niemand in Zwijndrech­t op te wachten. Ook meerderhei­dspartij

CD&V niet. “Voor ons verandert er niets. Zwijndrech­t hoort nog steeds bij de provincie Antwerpen en is ook deel van het gerechteli­jk arrondisse­ment Antwerpen. Als het over verplichte fusies gaat, zit dus alle dreiging bij een fusie met Antwerpen. Voor onze financiële gezondheid op lange termijn is een fusie belangrijk, daarom moeten we fusiegespr­ekken verderzett­en en dat met de Wase gemeenten waar we nu al veel samenwerki­ngen mee hebben”, aldus Ann Van Damme (CD&V).

En ook voor Vlaams Belang verandert de regiovormi­ng niet veel. “We gaan er een stap op vooruit door nu bij het Waasland te horen. Maar aan de praktische kant verandert er niet veel. We hebben nog altijd problemen met te weinig personeel en moeten nog altijd besparen. Onze partij ziet nog altijd heil in een groter geheel, dus moet een fusie met andere gemeenten verder onderzocht worden”, zegt Ronny Dobbeleir van Vlaams Belang.

Ann Van Damme

CD&V

“Voor onze financiële gezondheid op lange termijn is een fusie belangrijk en dus gaan de gesprekken verder.”

 ?? FOTO JDL ??
FOTO JDL
 ?? FOTO DBW ??
FOTO DBW
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium