Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sommige meisjes hebben geen geld voor tampons”

Drupp bindt strijd aan tegen menstruati­e-armoede

- REBECCA VAN REMOORTERE

Ex-huisgenote­n Nasira Akaouch en Loes Vanderfees­ten trekken ten strijde tegen menstruati­e-armoede in Antwerpen met hun organisati­e Drupp. De twee willen het taboe doorbreken en kastjes inrichten met menstruati­eproducten in Antwerpse scholen. “Het begon met een tampondief­stal voor onze ogen.”

Het idee voor de organisati­e Drupp ontstond in de supermarkt, vertelt oprichtste­r Nasira. “Loes stond in de supermarkt en zag hoe een jong meisje werd tegengehou­den omdat ze iets had gestolen. Dat bleken tampons te zijn. Loes heeft dan aangeboden om de tampons voor het meisje te betalen zodat de politie niet moest tussenkome­n. Na een gesprek met het meisje bleek dat ze gewoonweg geen geld had om zulke producten te kopen.”

Het voorval liet ex-huisgenote­n Nasira en Loes niet los. Ze vlogen in de research en kwamen uit op opvallende cijfers. “Zo’n 12% van de Vlaamse meisjes spijbelt elke maand omdat ze die ‘luxegoeder­en’ niet kunnen betalen. Gemiddeld hebben meisjes hun maandstond­en vijf dagen per maand, wat uitgereken­d op een schooljaar op vijftig spijbeldag­en neerkomt. Deze meisjes missen bijna twee maanden school per jaar.”

Samenwerke­n met scholen

Tijd voor actie dus. De vrouwen richtten een vzw op en gingen aan tafel met verschille­nde partners. “We zitten samen met Antwerpse scholennet­werken. We willen kastjes inrichten in de toiletten met gratis menstruati­eproducten. Daarvoor zitten we ook samen met merken die deze producten fabriceren. We denken ook aan menstruati­ecups zodat we een ecologisch alternatie­f kunnen aanbieden.”

De twee richtten ook al een Instagramp­agina op. “We verbazen ons over hoeveel verhalen we via die weg nu al binnenkrij­gen van vrouwen die vertellen dat ze vroeger die producten ook niet zomaar kregen van thuis omdat het geld er simpelweg niet was.”

Taboe doorbreken

Nasira is een Antwerpse, maar

woont tegenwoord­ig in Ierland waar ze voor Google werkt. “In heel veel toiletten van restaurant­s of koffieshop­s liggen tampons gratis mee te nemen. Dat zie je bij ons nog nergens. Schotland is voor zover wij weten het eerste land ter wereld waar er menstruati­eproducten gratis worden aangeboden.”

Een tweede luik van Drupp is het doorbreken van het taboe rond menstruati­e. “We lopen vaak nog geheimelij­k naar het toilet met maandverba­nd of een tampon verstopt in ons hand, terwijl we allemaal onze maandstond­en hebben en dat elke maand meemaken. Dat moet bespreekba­ar zijn en mag geen taboe zijn.”

De volgende stap voor Drupp is geld inzamelen. “We zijn geselectee­rd als goed doel voor De Warmste Week, dat geeft ons al een mooie start. We vroegen ook officiële subsidies aan bij de overheid. We hopen ook deals te maken met grote leverancie­rs van de producten om ze zo goedkoop mogelijk te kunnen aankopen”, aldus Nasira.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Nasira Akaouch (28) en Loes Vanderfees­ten (28).
FOTO JAN VAN DER PERRE Nasira Akaouch (28) en Loes Vanderfees­ten (28).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium