Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Over pratende pita’s aan de Waterpoort ...

Sprookjes van Andy Fierens en Thomas De Prins

-

Dichter Andy Fierens trekt de komende vier weken met zijn verhalenre­eks Nieuwe Antwerpse Sprookjes door de stad. Op zeven plaatsen brengt hij samen met muzikant Thomas De Prins grappige en bizarre sprookjes met een magische Antwerpse insteek. “We lieten onze fantasie de vrije loop en vertellen verhalen die we zelf graag zouden willen horen.”

“Op vraag van Sophie Goyvaerts, cultuurdes­kundige van de stad, maakte ik in 2020 een hoorspel voor Radio Minerva: twintig sprookjes die goed beluisterd werden. Dat was zo leuk, dat ik het jammer vond om het daarbij te laten. Daarom trekken we nu op tournee met de sprookjes”, vertelt Fierens.

Een gereïncarn­eerde pratende pita aan de Waterpoort, de strijd van de Velookes tegen een boze tovenaar in Het Steen of het Centraal Station dat met de trein op vakantie gaat. Het is slechts een greep uit de fantasieri­jke onderwerpe­n die dichter Andy Fierens aanhaalt in zijn sprookjes over

Antwerpen. “We kiezen er telkens zes of zeven uit. In de verhalen komen bekende plaatsen, (historisch­e) figuren en typisch Antwerpse gebouwen aan bod, wat het herkenbaar maakt voor jong en oud. Het fijne is ook dat de inspiratie hier letterlijk uit de lucht valt. De meeste ideeën komen op mijn pad tijdens wandelinge­n door de stad. Handig natuurlijk als je over Antwerpen schrijft, waar alles voortduren­d in beweging is.”

Hoewel de stad in sneltempo verandert, zullen de sprookjes de tand des tijds wel doorstaan, oordeelt de dichter. “Sprookjes zijn tijdloos”, lacht Fierens.

Weg met najaarsblu­es

Afgelopen vrijdag ging de tournee van start in BLOC 2030 op Luchtbal, waar mensen meteen enthousias­t reageerden. Tot en met 23 december passeert het duo nog langs vijf andere locaties. “Bij deze nodigen we iedereen uit. Veel mensen hebben last van najaarsmoe­heid, en als je toch behoefte hebt aan iets positiefs, kom dan zeker af. Je zal warmer buitengaan dan toen je arriveerde. En dat heeft niets met de verwarming te maken”, zegt Fierens lachend.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Thomas De Prins (links) en Andy Fierens.
FOTO JAN VAN DER PERRE Thomas De Prins (links) en Andy Fierens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium