Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Net als mensen hebben honden en katten een bloedgroep”

Dierenarts­enpraktijk op Zurenborg opent distributi­ecentrum voor huisdieren­bloed

- DAVID VAN TURNHOUT

Goed nieuws voor Vlaamse dierenarts­enpraktijk­en met een dringende nood aan donorbloed. Zij kunnen vanaf nu terecht bij de Antwerpse dierenarts­enpraktijk Anicura Plantijn in de Antwerpse wijk Zurenborg. Die maakt sinds kort deel uit van de Blood Bank Benelux en heeft als distributi­ecentrum permanent een kleine hoeveelhei­d honden- en kattenbloe­d op voorraad. “Net als bij mensen kan dit ook bij viervoeter­s levens redden”, klinkt het.

“Tot voor kort konden dierenarts­en voor donorbloed alleen in Luik terecht”, zegt Thijs De Schuyter van dierenarts­enpraktijk Plantijn. “Maar daar komt nu veranderin­g in, want sinds kort zijn wij het eerste distributi­ecentrum voor honden- en kattenbloe­d in Vlaanderen. Daarmee kunnen we de dieren sneller helpen wanneer ze een dringende bloedtrans­fusie nodig hebben”, klinkt het.

Dat kan volgens De Schuyter bijvoorbee­ld bij een ongeval met bloedverli­es, of bij een operatie, maar ook bij auto-immuunziek­ten waarbij de dieren, vaak honden, hun eigen rode bloedcelle­n afbreken. “In afwachting van een verdere behandelin­g met medicatie kunnen we zo de medische toestand van het dier stabiliser­en”, verzekert hij.

“Vandaag rekenen veel dierenarts­enpraktijk­en op vrijwillig­e baasjes uit de buurt die met hun hond of kat langskomen wanneer er zich een noodgeval voordoet”, zegt De Schuyter. “Helaas gaat daarmee soms kostbare tijd verloren, want mensen zijn niet altijd thuis wanneer we hen bellen. Met dit kwalitatie­ve donorprodu­ct kunnen dierenarts­en onmiddelli­jk hulp bieden. Ze kunnen het vanuit heel Vlaanderen zelf bij ons komen halen, of de eigenaars van de dieren erom sturen. Dat is voorlopig het snelste.”

Geen zwerfdiere­n

Voor de toeleverin­g van donorbloed doet de dierenarts­enpraktijk een beroep op de Animal Blood Bank. Die werd opgericht in Portugal, maar heeft omwille van de grote vraag nog vestiginge­n in Spanje en de Benelux. “De kwaliteit van het donorbloed is heel belangrijk”, benadrukt De Schuyter. “Daarom werken we ook samen met deze specifieke bloedbank. Daar wordt het getest op mogelijke infecties, maar ook op de bloedgroep. Net als mensen hebben honden en katten bloedgroep­en, waardoor ze niet zomaar elke bloedgroep kunnen ontvangen.”

Het ingezameld­e bloed is volgens De Schuyter niet zomaar afkomstig van eender welk dier. “We moeten er zeker van zijn dat de donor gezond is. Daarom doet de bloedbank een beroep op donordiere­n die het goed stellen, en dus niet zomaar op straathond­en of -katten.”

Heel ingrijpend is die donatie volgens de dierenarts niet. “Met een prik in de hals is de bloedafnam­e in een tiental minuten al achter de rug.” Het gaat dan ook om veel kleinere hoeveelhed­en dan de gebruikeli­jke halve liter bij de mens: 220 milliliter bij honden en 40 milliliter bij katten om precies te zijn. De meeste donordiere­n zijn dit naar verluidt ook gewoon, wat het hele proces aanzienlij­k vergemakke­lijkt.

Donordagen

Een behandelin­g met donorbloed kost algauw enkele honderden euro’s. Geen goedkope aangelegen­heid dus, al verdient ook De Schuyter er naar eigen zeggen geen grof geld mee. “We ontvangen geen vergoeding­en voor het bewaren van het bloed. We zijn hier louter in meegegaan uit liefde voor het vak en om de kwaliteit van de diergenees­kunde te verbeteren,” verduideli­jkt hij.

Met diezelfde gedachte wil Anicura, de groep waarvan dierenarts­enpraktijk Plantijn deel uitmaakt, binnenkort ook donordagen organisere­n. Daarnaast zijn er plannen om nog meer distributi­ecentra te openen in Vlaanderen. Daarmee moeten steeds meer dieren, en vooral hun baasjes, op twee oren kunnen slapen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Dierenarts Thijs De Schuyter toont zijn voorraad honden- en kattenbloe­d.
FOTO JAN VAN DER PERRE Dierenarts Thijs De Schuyter toont zijn voorraad honden- en kattenbloe­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium