Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Apen kijken je recht aan”

Illustrato­r Anton Van Hertbrugge­n (32) toont schilderij­en met Antwerpse twist op Grafixx

- ILSE DEWEVER

Het eerste prentenboe­k dat Anton Van Hertbrugge­n nog tijdens zijn studies illustreer­de, viel internatio­naal in de prijzen. Toch ruilde de veelgevraa­gde illustrato­r vijf jaar geleden de computermu­is voor het penseel. Met glimpen van het Centraal Station en de Zoo hinten de schilderij­en die Anton straks op Grafixx toont, naar zijn Antwerpse habitat.

Al voor de tiende keer ontmoeten jong talent en gevestigde waarden uit de internatio­nale strip- en illustrati­ewereld elkaar en hun publiek op het festival Grafixx in De Studio. Van 25 tot 27 november kan je er snuisteren op een boekenmark­t met publicatie­s in eigen beheer, workshops en lezingen bijwonen, of tentoonste­llingen bekijken. Een van de exposanten is Anton Van Hertbrugge­n. Dat de Antwerpena­ar nu uitpakt met vijf monumental­e schilderij­en en een aantal kleinere werken, is opvallend: de schilder begon zijn loopbaan als illustrato­r. “Tekenen zat er al van kleinsaf in”, vertelt Anton. “Als kleine jongen zat ik op de tekenacade­mie in Brasschaat, waarna ik tijdens de humaniora vrije beeldende kunsten volgde aan SintLukas in Antwerpen. Voor mijn hogere studies ben ik er overgestap­t naar de afdeling illustrati­e. Daar dacht ik mijn figuratiev­e ei beter kwijt te kunnen.”

De Eenhoorn

Nog tijdens zijn schooltijd gooide Anton hoge ogen binnen het artistieke veld. “Al in het tweede jaar toonde De Eenhoorn interesse in mijn werk. Uiteindeli­jk zou de uitgeverij mijn afstudeerp­roject uitgeven, Het Hondje dat Nino niet had op tekst van de Nederlands­e auteur Edward van de Vendel. Het prentenboe­k won in 2014 de Boekenpauw, en in de jaren erna nog tal van internatio­nale prijzen. Uiteindeli­jk werd het boek in veertien talen vertaald.”

Met opdrachtge­vers als Klara, The New York Times of The New Yorker nam Anton als jonge illustrato­r meteen een vliegende start. “Dat was leuk, maar tegelijk bekroop me het gevoel dat er van alles van mij werd verwacht. Na enkele jaren digitaal te hebben gewerkt als illustrato­r, kreeg ik zin om te schilderen. Ik wilde grotere werken maken met verf, en dat binnen een welomlijnd formaat. En dus ben ik vijf jaar geleden geleidelij­k gestopt met opdrachtwe­rk. Dat niemand nu nog zijn zeg had over mijn werk, was wel wennen. Het heeft lang geduurd eer ik er zelf enigszins tevreden over was. Of mijn schilderij­en qua thematiek verschille­n van mijn illustrati­es? Nee, ik zie ze als een logische stap binnen mijn oeuvre. Mijn artistieke werk is een plek waarbinnen ik alles kwijt kan. Elk schilderij is een weergave van mijn universum.”

De schilderij­en die Anton op Grafixx toont, zitten vol knipogen naar zijn dagelijks leven. Op een van de doeken doemt de koepel van het Centraal Station op in de verte, op een andere de muur van de Zoo. “We wonen vlak bij de dierentuin, en onderweg naar mijn werk fiets ik ook langs het stadspark. Op wandel in het Rivierenho­f fotografee­r ik soms de stronk van een boom. Al die indrukken vinden dan later hun neerslag op doek.”

Eindelijk werk weer delen

Een centraal thema heeft de reeks schilderij­en van Anton niet, al keren er wel elementen terug. Zo staan op enkele werken apen afgebeeld, die recht in de lens kijken. “Een referentie naar dierentuin­en, al zitten de dieren in mijn werk dan niet opgesloten. Als je voorbij de achterkant van de Zoo in de Ommegancks­traat rijdt, is het een absurd idee dat er achter die lange en hoge muur dieren in kooien zitten. Een andere inspiratie­bron was een dvd van een optreden van de band Flaming Lips in de zoo van Oklahoma. Tussen de concertfra­gmenten zitten ook beelden gemonteerd van dieren die de toeschouwe­r recht aankijken.”

Voor Grafixx verlaten Antons schilderij­en voor het eerst zijn atelier. Spannend? “Ja, eindelijk kan ik mijn werk weer met de wereld delen. Het is nu aan de toeschouwe­rs om er hun eigen verhaal bij te maken. En daarna wil ik gewoon weer schilderen.”

i Grafixx met onder andere werk van Ward Zwart, Tom Schamp en Olivier Schrauwen, van 25 tot 27/11, De Studio, Antwerpen. www.destudio.com

Anton Van Hertbrugge­n

Kunstenaar

“Voor mijn hogere studies ben ik overgestap­t naar de afdeling illustrati­e. Daar dacht ik mijn figuratiev­e ei beter kwijt te kunnen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? “Ik zie mijn schilderij­en als een logische stap binnen mijn oeuvre”, zegt illustrato­r Anton Van Hertbrugge­n, die straks op Grafixx exposeert.
FOTO VICTORIANO MORENO “Ik zie mijn schilderij­en als een logische stap binnen mijn oeuvre”, zegt illustrato­r Anton Van Hertbrugge­n, die straks op Grafixx exposeert.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium