Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schrijfmar­athon Amnesty met livemuziek

-

In de Karel de Grote Hogeschool nabij de Groenplaat­s plant Amnesty Internatio­nal zaterdag zijn Schrijfmar­athon. Muzikanten als Mauro en Roland Van Campenhout komen de briefschri­jvers een hart onder de riem steken.

Voor het eerst sinds 2019 komen Amnesty-activisten zaterdag weer in Antwerpen bijeen om de schrijfact­ie af te trappen. “Een hele dag lang schrijven ze brieven en kaartjes om mensenrech­tenschendi­ngen een halt toe te roepen”, zegt Eva Davidova, woordvoerd­er van Amnesty Internatio­nal Vlaanderen. “Machthebbe­rs kunnen de miljoenen doelgerich­te schrijfact­ies uit alle hoeken van de wereld niet zomaar naast zich neerleggen.”

De Schrijfmar­athon staat dit jaar in het teken van tien personen en groepen die elk op hun eigen manier protestere­n tegen onrecht.

“Een van de schrijfact­ies is gewijd aan Nasser Zefzafi uit Marokko. Hij werd in mei 2017 gearrestee­rd omdat hij een preek in een moskee onderbrak en de imam ervan beschuldig­de een spreekbuis van de autoriteit­en te zijn. Hij kreeg twintig jaar gevangenis­straf. Wij vragen de Marokkaans­e autoriteit­en om hem onmiddelli­jk vrij te laten.”

“Er wordt ook geschreven voor vrouwenrec­htenactivi­sten Yren Rotela en Mariana Sepúlveda uit Paraguay. Als transgende­rs kunnen ze er hun naam niet wettelijk veranderen en kunnen ze geen identiteit­spapieren krijgen waarop hun juiste genderiden­titeit is vermeld. De staat probeert hen onzichtbaa­r te maken. Mariana komt in Antwerpen vertellen over haar mensenrech­tenwerk.”

Muzikanten als Mauro, Ikraaan en Roland Van Campenhout komen de briefschri­jvers in de KdG Hogeschool aanmoedige­n met gratis optredens. Wie last krijgt van ‘schrijfkra­mp’, kan een gratis handmassag­e krijgen. Er is ook een bar met drank en hapjes. i Schrijfmar­athon Amnesty Internatio­nal, 26/11 van 10 tot 22u, KdG Hogeschool, Nationales­traat 5, Antwerpen. www.amnesty-internatio­nal.be

 ?? FOTO RR ?? Vrouwenrec­htenactivi­sten Yren Rotela en Mariana Sepúlveda uit Paraguay.
FOTO RR Vrouwenrec­htenactivi­sten Yren Rotela en Mariana Sepúlveda uit Paraguay.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium