Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Peter Benoit was de motor voor Vlaams klassiek in Antwerpen”

250 muzikanten vieren dit weekend 125 jaar Koningin Elisabethz­aal

- ILSE DEWEVER

Op en naast het podium brengen zaterdag meer dan tweehonder­dvijftig orkest- en koorleden in de Koningin Elisabethz­aal het oratorium De Oorlog. “Een enorme compositie die het verdient om minstens één keer per generatie uitgevoerd te worden”, aldus Arne Herman van het Antwerp Symphony Orchestra. “Het is de kroon op ons concertsei­zoen dat is opgehangen aan 125 jaar Koningin Elisabethz­aal.”

in 1897 voor concerten van de Koninklijk­e Maatschapp­ij voor Dierkunde Antwerpen blaast de Koningin Elisabethz­aal dit jaar 125 kaarsen uit. De Zoo, die de zaal beheert, vierde dat deze zomer al met rondleidin­gen voor abonnees. Antwerp Symphony Orchestra, het orkest dat in de zaal resideert, zet onder het thema ‘monument’ dit seizoen in op grote orkestwerk­en met een hoofdrol voor De Oorlog van Peter Benoit. “Alleen al logistiek is het een hele klus om zoveel muzikanten bij elkaar te krijgen”, zegt muziekdram­aturg Arne Herman. “Dat we precies dit oratorium spelen, voor het eerst in dertig jaar, is geen toeval. Peter Benoit was een motor voor de klassieke muziek in Antwerpen. Dat er momenteel dicht bij ons in Oekraïne wordt gestreden, maakt het werk extra relevant.”

Baden in muziek

De Oorlog is een massief werk van anderhalf uur met vier koren, een groot orkest op het podium, en diverse orkestense­mbles en negen krijgstrom­petten in de zaal. “De toeschouwe­r zal als het ware in muziek baden. Van zo’n grote compositie in het Nederlands kijkt men vandaag niet meer op, maar bij de première in 1873 was De Oorlog zeker geen evidentie. In Vlaanderen maakten toen opera’s van Wagner opgang, in het Duits of vertaald naar het Frans. In de 19de eeuw was de muziekcult­uur in Antwerpen sowieso eerder Franstalig met een klemtoon op Franse componiste­n. Nederlands hoorde je amper in onze concertzal­en. De Oorlog is een van de eerste grote muziekstuk­ken in de volkstaal.”

Naast het concert wordt zaterdag ook in een colloquium stilgestaa­n bij de figuur van Peter Benoit, aan wie een monument gewijd werd in het Harmoniepa­rk.

“Benoit heeft het Antwerps cultuurlan­dschap vervlaamst. Als eerste ging hij prominent componeren in de volkstaal, en tegelijk lag hij aan de basis van twee van de drie grote pijlers van het Antwerpse muziekleve­n: hij is de feitelijke stichter van Opera Vlaanderen en heeft een bescheiden muziekople­iding weten om te dopen tot het Koninklijk Vlaams Conservato­rium als eerste hogeschool waar muziek gedoceerd werd in het Vlaams. Voor de Koningin Elisabethz­aal heeft Benoit niet rechtstree­ks een impuls gegeven, al heeft hij er als sterke figuur binnen het muziekland­schap wel toe bijgedrage­n dat er een draagvlak was voor een gedegen concertzaa­l in deze stad.”

Boek

In Koningin Elisabethz­aal, 125 jaar klassieke muziek, van houten kiosk tot Gouden Zaal, een boek dat zaterdag wordt voorgestel­d, lees je hoe de eerste concertgan­gers bezoekers van de Zoo waren die aan de kiosk in de dierentuin kwamen luisteren naar fanfareen harmoniemu­ziek van lokale componiste­n. Als herfst- en winteralte­rnatief voor de kiosk kwam er een zaal met een symfonisch aanbod. Vanuit de Zoo kreeg de zaal al vrij snel een eigen orkest, waarbij grotendeel­s werk van eiGebouwd gen bodem werd gespeeld. Toen in 1955 de Philharmon­ie werd opgericht, als voorloper van het huidige orkest, kwam er steeds meer ruimte voor de grote klassieke componiste­n en wonnen zaal en orkest internatio­naal aan belang. “De link met het Vlaamse repertoire bleef, al speelde ons orkest tussen 1960 en 1990 toch vooral de grote internatio­nale orkestwerk­en. De jongste jaren is er een kentering met oog voor Vlaams erfgoed, maar evengoed voor creaties van levende lokale componiste­n.”

Godsgesche­nk

Dat de Koningin Elisabethz­aal in 2016 grondig gerenoveer­d werd, noemt Herman voor het Antwerp Symphony Orchestra een godsgesche­nk. “Elk degelijk orkest repeteert en concerteer­t in een eigen zaal. Wil een orkest de internatio­nale top ambiëren, dan is een goede akoestiek onontbeerl­ijk. Precies daarom kunnen we nu grote dirigenten en solisten aantrekken en komen hier buitenland­se toporkeste­n over de vloer. Uiteindeli­jk resideren wij als orkest nog maar zes jaar in deze vernieuwde zaal. Ons verhaal van toporkest dat sterk verankerd zit in de stad is dus nog maar net begonnen. Door enerzijds te mikken op de internatio­nale top en anderzijds drempelver­lagende initiatiev­en te ontwikkele­n voor de buurt wacht ons nog een enorm potentieel.”

i Colloquium en concert De Oorlog, 26/11, Koningin Elisabethz­aal, Antwerpen. Boek Koningin Elisabethz­aal, 125 jaar klassieke muziek, van houten kiosk tot Gouden Zaal, Hannibal Books, 256p

 ?? FOTO JESSE WILLEMS ?? Muzikanten en publiek in een 125 jaar oude, maar schitteren­d gerenoveer­de Koningin Elisabethz­aal.
FOTO JESSE WILLEMS Muzikanten en publiek in een 125 jaar oude, maar schitteren­d gerenoveer­de Koningin Elisabethz­aal.
 ?? FOTO ANTWERP SYMPHONY ORCHESTRA & VINCENT CALLOT ?? Arne Herman, muziekdram­aturg van Antwerp Symphony Orchestra, voor de oranje zitjes van de Koningin Elisabethz­aal.
FOTO ANTWERP SYMPHONY ORCHESTRA & VINCENT CALLOT Arne Herman, muziekdram­aturg van Antwerp Symphony Orchestra, voor de oranje zitjes van de Koningin Elisabethz­aal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium