Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had de penalty’s van Davies goed bestudeerd”

Thibaut Courtois houdt Rode Duivels overeind in lastige openingsma­tch

- JÜRGEN GERIL

De Rode Duivels zagen af in hun eerste WK-match, maar als de nood hoog is, is er nog altijd Thibaut Courtois. Hij pakte in de eerste helft een penalty van Davies en hield België overeind. Daarna deed Michy Batshuayi met één flits de rest: 1-0.

Als we evenwel een hoofdrol willen spelen op dit WK, moet het beter. De beste keeper ter wereld zal het niet altijd kunnen oplossen.

Hij staat er altijd op de grote momenten. Thibaut Courtois zorgde er in mei persoonlij­k voor dat Real Madrid de Champions League won met buitengewo­ne reddingen. En gisteren, tijdens de eerste match van de Rode Duivels op dit WK, hield San Thibu België recht. De Rode Duivels zagen alle kleuren van de regenboog - en dat was heus geen protestact­ie - maar Courtois stond pal tegen Canada. “Op een toernooi zijn de drie punten altijd het belangrijk­ste”, aldus de keeper. “Maar als we verder willen komen op dit WK, moeten we beter spelen. Als je Spanje ziet voetballen (7-0 tegen Costa Rica, red.): dát is het niveau dat we moeten halen.”

Historisch­e redding

Michy Batshuayi scoorde op een diefje de winning goal, maar dat was slechts een bijrol. Het eerste gloriemome­nt van Courtois kwam er al heel snel in Qatar. Toen Yannick Carrasco een bal tegen zijn hand kreeg, legde de VAR het leer op de stip. Bayernster Alphonso Davies kon zo de eerste WK-goal ooit voor Canada maken, maar dat was buiten onze goalie gerekend. Courtois zwaaide met zijn armen, ging goed plat en pareerde de elfmeter. “Ik had de strafschop­pen goed bestudeerd”, vervolgde hij. “Davies trapt er nog maar twee, maar allebei rechts. Ik solde wat met hem. Als we hier op achterstan­d waren gekomen, zag ik de situatie somber in.”

Maar dat gebeurde niet. Thibaut saves the day, tweette de Belgische voetbalbon­d achteraf. En het was veel meer dan alleen the day. Puntenverl­ies tegen Canada had toch voor paniek in de tent gezorgd. De ontlading was enorm toen de strafschop afgeweerd werd. In de tribune sprong Courtois’ vriendin Mishel Gerzig op en neer, zijn ouders Thierry en Gitte hadden ongetwijfe­ld kippenvel en Thibaut zelf slaakte een oerschreeu­w.

Het was bovendien een historisch­e redding. Hij is nu de eerste keeper die voor België een penalty stopte op een WK sinds het begin van de waarneming­en in 1966. Straf. Zeker omdat Thibaut Courtois ooit de reputatie had geen penaltyspe­cialist te zijn. Dit seizoen was het toch al de tweede die hij stopte en vorig jaar pareerde hij er ook al drie.

“Tja, het wordt soms wat en onrechte gezegd dat dit een slecht punt is bij mij. Men beweert dat ook snel, want de laatste twee jaar heb ik op dat vlak veel betere statistiek­en. Al is er ook wat geluk mee gemoeid. Ach, ik ben tevreden met de drie punten.”

Pfaff en Preud’homme

De Duivels mogen zich alleszins niet meer zo laten overrompel­en zoals door de Canadezen in de eerste helft. Bij hen ging het twee keer rapper dan bij ons en vooral de flanken werden overvleuge­ld. Roberto Martinez stuurde na de rust wel bij door Tielemans en Carrasco te vervangen en met vijf verdediger­s te gaan spelen. Dat hielp enigszins. “We hadden niet verwacht dat Canada zo’n hoge druk ging zetten. Ze zijn een heel intense ploeg die fysiek heel sterk is. Zij zaten veel korter op de bal, terwijl wij op bepaalde momenten twee à drie meter van onze man stonden. We moesten ook veel rustiger blijven aan de bal. Er lag zoveel ruimte in hun rug. We moesten er beter uitkomen.”

Slecht spelen en winnen, de doelman die de held is: dat is nooit een goed teken. Al heeft België de reputatie om op grote toernooien uit te pakken met wereldkeep­ers. Denk aan Jean-Marie Pfaff of Michel Preud’homme in het verleden. Zij toonden ons land eerder ook de weg. Wordt dit dan het WK van de Koninklijk­e Keeper, mét hoofdlette­rs? De Real Madrid-doelman

die onlangs nog sukkelde met zijn rug, blaast niet hoog van de toren. “Het eerste doel is nu winnen van Marokko en dan zijn we al geplaatst”, besloot Courtois. “Zelf voetbal ik voor het eerst in anderhalve maand pijnvrij en dat wil ik zo houden.”

De laatste knuffel was voor zijn ouders langs de zijlijn, de laatste kus was voor zijn Mishel. Thibaut Courtois. Hij heeft niet alleen de bal in zijn handen - maar dikwijls ook het lot van voetbalmin­nend België.

 ?? ??
 ?? FOTO REUTERS FOTO BELGA ?? Tijdens de match een strafschop stoppen, na de wedstrijd een zoen van verloofde Mishel Gerzig. Thibaut Courtois was gisteren de held van de avond.
FOTO REUTERS FOTO BELGA Tijdens de match een strafschop stoppen, na de wedstrijd een zoen van verloofde Mishel Gerzig. Thibaut Courtois was gisteren de held van de avond.
 ?? FOTO RR ?? Ook in de tribune: minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib, mét ‘One Love’-regenbooga­rmband, hier in gesprek met FIFA-baas Gianni Infantino.
FOTO RR Ook in de tribune: minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib, mét ‘One Love’-regenbooga­rmband, hier in gesprek met FIFA-baas Gianni Infantino.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium