Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo worden we geen wereldkamp­ioen”

FRANK RAES

- KOEN FRANS

analyseert tijdens het WK alle wedstrijde­n van de Rode Duivels voor jouw krant

Als journalist en commentato­r bij de VRT heeft Frank Raes (68) liefst acht WK’s en vijf EK’s vanop de eerste rij meegemaakt. Tijdens het WK 2022 in Qatar neemt hij voor Gazet van Antwerpen de wedstrijde­n van de Rode Duivels onder de loep.

De kop is eraf. België heeft zijn eerste groepsmatc­h op het WK met 1-0 gewonnen van Canada. Op een diefje, dat beseft ook onze analist Frank Raes. “Op deze manier worden we geen wereldkamp­ioen.”

Net als de hele natie haalde ook Frank Raes na het laatste fluitsigna­al in België – Canada opgelucht adem. “Dit is een hele opluchting want we lagen de volledige wedstrijd onder. We mogen onze beide pollekes kussen. Als je naar het aantal doelpoging­en kijkt, dan weet je genoeg. We hebben geluk dat de Canadezen zo slecht hebben afgewerkt, de strafschop incluis. Wat dit zegt over het verdere verloop van het toernooi? Tja, op deze manier worden we geen wereldkamp­ioen. Maar in 1986 waren onze drie groepsmatc­hen tegen Mexico, Irak en Paraguay ook dramatisch. En toen haalden we toch de halve finale.”

Opvallend beeld na de 1-0 van Michy Batshuayi: Kevin De Bruyne en Toby Alderweire­ld die langs de zijlijn een woordenwis­seling hadden. “De Bruyne was terecht gefrustree­rd, maar hij liet dat te duidelijk merken. Dat zijn negatieve emoties. Alderweire­ld wilde dat de kop indrukken en ik vond dat eigenlijk wel eens gepast. Hij toont daarmee dat hij een van de leiders is van deze groep. Samen met Courtois was Alderweire­ld overigens een van de weinige uitblinker­s in deze wedstrijd. Dendoncker viel niet tegen en ik zag voor het eerst sinds lang de sprankel bij Hazard terug. Maar voorts was het eigenlijk toch gewoon ondermaats.”

Counterplo­eg

Canada drukte de Belgen zowat de hele wedstrijd opmerkelij­k diep terug op de eigen helft. “We zijn meer dan ooit een counterplo­eg”, zegt Raes. “Er lag veel ruimte op de tegenaanva­l, maar we speelden onze counters vaak niet goed uit. Het beste nieuws is dat spelers zoals De Bruyne alleen maar beter kunnen worden. En we staan al op kop in onze groep. We gaan als leider de tweede speeldag in. Dat is uiteraard heel positief. Maar een gezondheid­swandeling zal het ook tegen Marokko en Kroatië niet worden.”

Dat er op een WK voetbal veel mogelijk is hebben de overwinnin­gen van Saudi-Arabië en Japan tegen Argentinië en Duitsland aangetoond. “Met dat verschil dat Argentinië en Duitsland wel minstens een helft hebben gedomineer­d. Wij hebben Canada op geen enkel moment gedomineer­d en moesten eigenlijk voortduren­d het spel ondergaan. In de wetenschap dat we Lukaku nog een tijdje moeten missen, zal de bondscoach tegen Marokko moeten kiezen tussen Batshuayi en Openda. Batshuayi maakt een knappe goal, maar voetbaltec­hnisch is hij toch geen wereldtop. Hetzelfde geldt voor Openda. De invalbeurt van Onana? Veelbelove­nd, maar soms wat te wild. Ik ben benieuwd of de bondscoach veel zal wijzigen tegen Marokko.”

 ?? FOTO BELGA . ?? “We zijn meer dan ooit een counterplo­eg”, zegt Raes.
FOTO BELGA . “We zijn meer dan ooit een counterplo­eg”, zegt Raes.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium