Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik denk wel dat ik punten gescoord heb”

Invaller AMADOU ONANA sollicitee­rt naar basisplek

- PIETER-JAN CALCOEN

Hoelang blijft hij bankzitter? Amadou Onana (21) sollicitee­rde tegen Canada naar een basisplek. “Ik heb gewoon mijn best gedaan. Dat is goed gelukt.”

Soms moet je het niet moeilijker maken dan het is. De Canadezen overpowerd­en de Rode Duivels voor de rust. Roberto Martinez draaide zich om en zag een blok graniet van 21 jaar op zijn bank zitten. Lang moest de Spanjaard niet nadenken: Amadou Onana erin, Youri Tielemans eruit. Een compleet andere speler. Maar zéker niet minder.

Onana maakte indruk. Met zijn duelkracht. Zijn loopvermog­en. Zijn infiltrati­es. Zijn tackles. Hij stond er. “Ik zou niet zeggen dat het perfect was, maar het was wel goed”, beoordeeld­e Onana zelf. “Ik was fysiek en technisch op de afspraak. Mijn infiltrati­es deden Canada pijn. (grijnst) Tegenstand­ers miskijken zich vaak op mijn snelheid. Ze zien een grote slungel staan en denken dat ik niet stevig kan sprinten. Dat is niet zo. (lacht) Eén pas voor mij zijn er twee of drie voor een andere speler. De bondscoach had me bij de rust gevraagd om mezelf te zijn, want we misten in de eerste helft fysieke impact. Ik heb gewoon mijn best gedaan. Dat is goed gelukt.”

Een understate­ment. Het smaakt naar meer. Naar een basisplaat­s, bijvoorbee­ld? De speler ziet het uiteraard wel zitten – “Ik ben klaar voor elke mogelijke rol” –, maar de buitenwere­ld smacht zo mogelijk nog meer naar jong geweld. Onana beantwoord­t perfect aan die eisen. “Het is een vraag voor de trainer of ik een potentiële titularis ben. Ik geef gewoon alles als ik op het veld sta, dan is de keuze aan hem. Ik denk wel dat ik punten gescoord heb. (snel) Weet je, uiteindeli­jk maakt het niet zo veel uit wie speelt. Het gaat om de groep. En de punten. Die waren de prioriteit. We wilden absoluut winnen. Het had anders kunnen lopen. Canada kreeg grote kansen, ze konden een gelijkspel of zelfs een zege claimen. Er was opluchting in onze kleedkamer. We zijn niet blind voor de negatieve elementen. Het moet beter tegen Marokko.”

Met dank aan zijn zus

Het sprookje van Onana blijft maar duren. Ter herinnerin­g: als jeugdspele­r was hij niet goed genoeg voor clubs als Anderlecht en Zulte Waregem. De Onana’s gaven niet op: zus Mélissa filmde alle trainingen en matchen en stuurde haar videocompi­laties naar buitenland­se clubs. De middenveld­er belandde zo in Duitsland, waar Lille hem na drie jaar oppikte. Afgelopen zomer betaalde Everton 40 miljoen euro voor de jongen die het volgens de Belgische clubs nooit tot profvoetba­ller zou schoppen. “En nu sta ik op een WK”, straalde Onana. “Dit is een droom die werkelijkh­eid wordt.”

Het heeft er alle schijn van dat het nog mooier wordt. Martinez kan déze Onana toch niet louter als breekijzer gebruiken?

Tot slot de woorden van een collega om de avond samen te vatten: “Onanana, c’est magnifique!” Gelijk heeft hij.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium