Gazet van Antwerpen Stad en Rand

...maar het was Japan dat hen het zwijgen oplegde

- STIJN JORIS

Als Duitsland zijn dromen op de tweede ronde gaaf wil houden, moet het zondag met de rug tegen de muur een resultaat neerzetten tegen Spanje. Dat is de enige conclusie na een pijnlijke nederlaag tegen Japan. De Mannschaft gaf door kinderlijk verdedigen een 1-0-voorsprong weg in het slotkwarti­er.

Met 65% balbezit, 25 doelpoging­en en maar liefst 827 geslaagde passes alsnog een wedstrijd verliezen: Duitsland schafft das. Japan strafte laks en te braaf verdedigen – de Duitsers maakten slechts zes overtredin­gen – genadeloos af. Ze haalden het na twee goals in het slotkwarti­er met 1-2. De dominantie van de Duitsers was nochtans overweldig­end, maar ze kopen er niets voor en hinken nu al drie punten achterop ten opzichte van Spanje en Japan.

Bondscoach Hansi Flick was dan ook niet mild voor zijn Mannschaft. “Dit is gewoon een loodzware ontgoochel­ing. Japan heeft ons op efficiënti­e geklopt. De individuel­e fouten die we maakten, zijn gewoon niet goed te praten.”

De Duitsers kwamen nochtans volledig terecht op voorsprong voor de rust. Ook al hadden ze daar een strafschop voor nodig, die Gündogan keurig omzette. Na de rust bleven de Duitsers swingen, met hoofdrolle­n voor Musiala en Gnabry. Alleen misten ze kans na kans.

Gündogan kwam nog het dichtst bij de 2-0, maar trof de buitenkant van de staak. Japan bleef zo in de match en met enkele geslaagde wissels spande het een heuse boobytrap voor de Duitsers. Doan en Asano zetten het snode plan om in cijfers: van 1-0 naar 1-2 in acht minuten. Gündogan was achteraf behoorlijk streng voor zijn ploegmaats. “We hebben het hen te makkelijk gemaakt”, sprak de middenveld­er van Man City. “Ik weet niet of er al ooit een doelpunt makkelijke­r tot stand kwam op een WK dan het tweede dat we slikten. We toonden niet genoeg overtuigin­g aan de bal.

Het viel me op dat niet iedereen de bal wilde hebben en we speelden hem veel te vaak makkelijk kwijt.”

Met als volgende opdracht zondag een clash met het Spanje, dat gisteren brandhout maakte van Costa Rica, zien de kansen op de tweede ronde er voor Duitsland plots niet zo rooskleuri­g meer uit. “We moeten dit achter ons laten”, klonk het bij Thomas Müller. “De wedstrijd tegen Spanje moeten we nu haast bijna winnen. We wilden net de druk weghalen voor die match door met een overwinnin­g te starten. Dat is niet gelukt en nu zitten we in de

problemen.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium