Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Brazilië gaat die zesde ster pakken, of ze dat nu leuk vinden of niet”

Topfavorie­t begint wel héél zelfzeker aan dit WK

- WIM CONINGS

Falen is geen optie. Met Brazilië begint vandaag - om 20.00u tegen Servië dé absolute topfavorie­t aan het WK. De sterren lijken twintig jaar na hun laatste wereldtite­l gunstig te staan voor het meest succesvoll­e WK-land ooit om het toernooi nog eens te winnen. Daar zijn de Braziliane­n zelf intussen ook al bijna zeker van. “Wij gaan die zesde ster pakken, of ze dat nu leuk vinden of niet.” Hoe het zelfvertro­uwen sinds het verlies tegen de Rode Duivels in 2018 in vijf etappes crescendo ging.

Sinds die verloren kwartfinal­e op het WK 2018 tegen België heeft Brazilië amper één (!) wedstrijd met inzet verloren: de finale van de Copa America 2021 tegen Argentinië. Van de andere 21 matchen werden er 18 gewonnen en drie gelijkgesp­eeld, wat hen in 2019 al een eindzege in de Copa America opleverde. De Braziliane­n doen het nog steeds met dezelfde bondscoach als in 2018, Tite. Die zegt dat hij de spelers nu nog beter kent.

Wat een luxe voorin

De Braziliane­n prijken boven aan elk lijstje. Selectie met de meeste speelminut­en voor de spelers: check. Selectie met de vlotst scorende aanvallers: check. Favoriet van de gokkantore­n: check. Favoriet van onderzoeks­bureau CIES: check. Vooral voorin is de luxe ongekend. Met Antony, waar Man United pas nog 100 miljoen euro voor betaalde, met Arsenal-sterkhoude­rs Gabriel Jesus en Gabriel Martinelli en Real Madrid-talent Rodrygo. En dat is dan alleen nog maar… de reserveban­k. Want Raphinha (Barcelona), Neymar (PSG), Richarliso­n (Tottenham) en Vinicius (Real Madrid) komen vóór hen in de rangorde.

Zesde ster van Neymar

Aan zelfvertro­uwen ontbreekt het de Goddelijke Kanaries dan ook niet. Sterspeler Neymar postte op zijn Instagrama­ccount voor hij neerstreek in Qatar een foto van zijn short met het embleem van Brazilië. Dat bestaat normaal gezien uit vijf sterren – één voor elke wereldtite­l – maar de PSG-ster had de foto zo bewerkt dat er al eentje extra bij stond. Nadat ze zaterdagav­ond als een van de laatste landen neerstreke­n in Qatar, deed hij er op sociale media nog een schepje bovenop: “De laatsten zullen de eersten zijn.”

Sms van Romario

De Duitse tabloid Bild noemde het onomwonden “de eerste aanval van arrogantie van Neymar”, maar daar willen ze in Brazilië niet van weten. Romario, de ster van Brazilië op het gewonnen WK van 1994, liet weten dat hij Neymar een sms gestuurd had met deze boodschap: ‘Tot 1993 waren er ook veel mensen die kwaad over mij spraken’.

Richarliso­n schoot de topschutte­r aller tijden van de Braziliane­n te hulp. “Wij dromen van die zesde ster en we gaan ze pakken, of de Duitsers het nu leuk vinden of niet”, zei hij bij het Braziliaan­se O Globo.

Falend Argentinië

Heel af en toe dook er in het Braziliaan­se enthousias­me nog één ‘maar’ op. Aartsrivaa­l Argentinië werd net na Brazilië als grootste favoriet genoemd… En laat dat nu net de enige ploeg zijn die Brazilië recent nog kon kloppen. En dus konden ze zich dinsdag in Brazilië verkneukel­en toen Messi en co. pijnlijk onderuitgi­ngen tegen Saudi-Arabië. De weg naar een eerste eindzege sinds Japan en Zuid-Korea in 2002 ligt nu écht helemaal open. Toch?

Eén officiële match verloren sinds die nederlaag tegen België

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium