Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loopt Cristiano Ronaldo straks in de weg bij Portugal?

Waarom 37-jarige superster nu ook bij zijn land geen certitude meer is

- JONAS WITHOUCK

Begint Portugal straks met of zonder Cristiano Ronaldo (37) aan het WK? Voor het eerst sinds het begin van zijn interlandc­arrière in 2003 bestaat er twijfel over zijn statuut als onbetwiste basisspele­r. Zijn de Portugezen beter af zonder ‘CR7’? Zijn houding naast het veld, maar vooral ook zijn prestaties óp het veld bewijzen dat het stilaan genoeg is geweest. Calimero naast het veld

Het nieuws raakte eerder deze week wat ondergesne­euwd door alle WK-gekte, maar het was toch een bommetje dat Manchester United dropte: “Cristiano Ronaldo verlaat de club in onderling overleg”, klonk het in een droog statement. Het gevolg van Ronaldo’s explosieve interview met de bekende Engelse journalist Piers Morgan vorige week. Daarin zei de Portugees onder meer dat hij “zich verraden en in de steek gelaten” voelt. Dat “de coach en andere mensen hem uit de club probeerden te krijgen”. En dat hij afgeschild­erd wordt als “het zwarte schaap en de schuldige voor de mindere sportieve prestaties van de club”.

Een interview met een torenhoog calimeroge­halte dat vooral voor de Portugese nationale ploeg op een ongelukkig moment naar buiten kwam. “Maar ik spreek wanneer ik dat wil”, zei Ronaldo begin deze week op een persconfer­entie met de nationale ploeg in Qatar. “Ik moet me niet bezighoude­n met wat andere mensen daarvan denken. Mijn ploeggenot­en kennen me al vele jaren en ze weten welk type persoon ik ben.”

Maar zelfs in Portugal, waar Ronaldo halfgod is, hebben sommigen het er stilaan mee gehad. Voor het eerst in zijn carrière wordt zijn rol bij de nationale ploeg serieus in vraag gesteld. ‘Menos Ronaldo, Mais Portugal’, kopte de gerenommee­rde Portugese sportkrant A Bola al tijdens de vorige interlandb­reak in september. Vrij vertaald: ‘Minder Ronaldo, meer Portugal’. “CR7 verliest zijn invloed op de Seleçao”, stond eronder te lezen. “Hij zou tegen Spanje op de bank kunnen beginnen.”

Versleten op het veld

Ronaldo begon toen in die Nations Leagueweds­trijd gewoon in de basis, maar voor de heenwedstr­ijd tegen Spanje in juni had de Portugese bondscoach Fernando Santos zijn sterspeler wél al op de bank gezet. “Een tactische keuze”, was de bondscoach toen doodeerlij­k. “Voor deze wedstrijd vond ik het belangrijk dat een speler als Andre (Silva, red.) startte. Hij werkt hard en zet veel druk. Hij kan enkele dingen die Cristiano niet op dezelfde manier kan. Cristiano kan veel andere dingen en daarom is hij de beste speler ter wereld.”

Alleen doet hij de ‘dingen’ waardoor hij een van de beste spelers ter wereld werd niet meer. Zijn statistiek­en die tot een recent verleden zo uitzonderl­ijk goed waren Ronaldo is de internatio­nale topschutte­r aller tijden met 117 goals voor Portugal - kan hij nu bijlange niet meer voorleggen. In de laatste tien interlands kwam hij slechts twee keer (in dezelfde wedstrijd, Nations League tegen Zwitserlan­d) tot scoren. Zijn enige twee goals voor de nationale ploeg in een jaar tijd.

Ronaldo is ervan overtuigd dat Portugal de beste ploeg op dit WK heeft, maar zal hij zelf ook in dat team passen? “Hij kan nog heel nuttig zijn, maar het zal belangrijk worden om de juiste balans te vinden hoe hem te gebruiken”, zegt Antonio Tadeia, een bekende voetbalcom­mentator en -presentato­r in Portugal. “Hij verkeert gewoon niet meer in dezelfde fysieke conditie als vroeger. Het is alleen de vraag of hij dat zelf ook gaat begrijpen.”

Wat doet de bondscoach?

Vorige week wonnen de Portugezen alvast zonder Ronaldo, die aan de kant stond met maagproble­men, met 4-0 van Nigeria. André Silva, de 27-jarige spits van Leipzig die Ronaldo al eens uit de ploeg hield, scoorde niet. Maar Gonçalo Ramos, de 21-jarige spits van Benfica die aan een topseizoen bezig is, maakte wel indruk tijdens zijn invalbeurt met een goal en een assist.

Na de oefeninter­land kreeg de bondscoach de vraag of hij “gedwongen wordt om Ronaldo op te stellen” op het WK. Daar reageerde Santos behoorlijk scherp op. “Gewongen? Niemand wordt hier gedwongen om iets te doen. De vraag zou moeten zijn: moet Cristiano Ronaldo starten op basis van wat hij heeft gepresteer­d?’”

Als de bondscoach zich louter op die vraag baseert bij het maken van zijn opstelling, maakt Ronaldo in principe geen kans. Maar Ronaldo blijft Ronaldo. En het blijft een WK. Hij is niet langer 100% zeker van zijn plaats, maar een grote verrassing zal het ook weer niet zijn als de 37-jarige spits straks gewoon als basisspele­r aan zijn vijfde WK begint.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium