Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welkom op het drijvende paleis van de Britse WAG’s

Ook onze landgenoot CÉDRIC (39) verblijft op het luxueuze cruiseschi­p MSC World Europa

- JÜRGEN GERIL

De tentenkamp­en en containers waar de WK-fans in Qatar kunnen verblijven, krijgen veel kritiek. Maar er is een luxueuzer alternatie­f: een cruiseschi­p. Op de MSC World Europa verblijven 6.700 supporters, onder wie de Engelse WAG’s (wives and girlfriend­s), horden Britse fans en minstens ook één Belg: Cédric Mahieu (39). Die liet ons even binnenkijk­en in het drijvend hotel. “Het is hier fenomenaal.”

Wie langs de kust van Doha wandelt, kan er niet naast kijken. Tegenover de enorme flatgebouw­en liggen er een aantal gigantisch­e cruisebote­n. De parel van al die schepen is de MSC World Europa. Hier verblijven onder anderen Katie Goodland en Anna Modler - oftewel de verloofden van de Engelse internatio­nals Harry Kane en Eric Dier.

Wel alcohol

Wij wilden de boot graag bezoeken, maar dat blijkt allesbehal­ve evident. Niet alleen moet je 50 euro toegangsge­ld betalen, je moet ook minstens twee uur voordien een foto van je paspoort hebben ingediend om daar een veiligheid­sscan op uit te voeren. Dat is te complex, maar geen nood. Op de MSC World Europa logeren naast de WAG’s ook gewone supporters in de ietwat goedkopere secties. Omdat er aan boord - in tegenstell­ing tot op het vaste land - wél alcohol te verkrijgen is, verblijven hier een pak Engelse fans. Zij zwieren met hun sjaals en zingen “God Save The King”. Soms worden ze geconfront­eerd met de Welshe fans die ook wel een glas kunnen verzetten. Gelukkig moeten we hen niet vragen om enkele beelden aan boord te maken. Onze reddende engel komt uit het Waalse Bergen en heet Cédric Mahieu. Deze Belg logeert tijdens dit WK op het schip en kan ons een inkijkje geven. “Het is fenomenaal”, zegt Cédric. “De eerste avond wilde ik de boot een beetje verkennen, maar ik was meteen twee uur onderweg. Maandag liep ik een kwartier verloren om de ontbijtzaa­l te vinden. Er zijn zoveel etages en dekken dat je hier makkelijk de weg kwijtraakt.”

Een miljard euro

Kan ook moeilijk anders. De MSC World Europa is officieel ingewijd op 13 november jongstlede­n. De boot verliet toen het Franse Saint-Nazaire waar ze is gebouwd om aan te meren voor de kust van Doha. De statistiek­en van dit drijvend hotel doen je duizelen. De bouw kostte meer dan 1 miljard euro, maar het schip is dan ook 333 meter lang en telt 626 kajuiten: de een al luxueuzer dan de andere. Daarnaast zijn er maar liefst dertien restaurant­s waarvan één met een Michelinst­er, er zijn twintig bars, een wellnessco­m plex met een ijskoude snowroom, zwembaden, een heus waterpark, een glijbaan van 75 meter voor wie eens gek wil doen, bioscopen, een sportzaal… “Ik was echt onder de indruk van de activiteit­en”, vervolgt Mahieu. “Er is een kermis, je kunt naar het theater of de cinema, er worden concerts en spektakels gegeven. Onwaarschi­jnlijk allemaal. Toen ik het reuzegrote scherm aan het zwembad zag waar we de WK-matchen op kunnen volgen, stond ik helemaal perplex. Ik heb mijn boeking voor het WK al een jaar geleden geregeld. Er waren amper hotels beschikbaa­r in Doha. Toen zag ik de optie om een kamer te boeken op deze boot en sprong ik erop. Toch wist ik niet wat ik kon verwachten.”

Totale WK-beleving

De 39-jarige Cédric nam drie weken vakantie en betaalt nu zo’n 300 euro per nacht in Qatar. Dat is zowat de minimumpri­js op deze boot. “Ik blijf tot 7 december en heb tickets voor een 15-tal WK-wedstrijde­n. Daar zijn de Rode Duivels niet bij, maar dat vind ik niet erg. Ik verkies de totale WK-beleving boven de matchen van België. Die kan ik ook in Brussel zien voetballen, hé. In totaal reken ik voor deze trip op een kostprijs van 10.000 euro Dat is veel, maar minder dan wat ik voor het WK in Brazilië betaalde. Hier worden alle matchen op een zakdoek gespeeld en betaal je amper verplaatsi­ngskosten, terwijl je daar nog vliegtuige­n moest nemen. Volgende week komt mijn broer nog naar hier om me te vergezelle­n, maar het is veel makkelijke­r om tickets in je eentje te verkrijgen. Er is altijd wel ergens nog een plaatsje vrij.”

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ?? FOTO ?? Het grote scherm op de MSC World Europa.
FOTO Het grote scherm op de MSC World Europa.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium