Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vroeger gaven we 30% korting, nu nog maar 25%”

Sociale kruidenier blij met steunactie­s nu cliënteel piekt

- KRISTIN MATTHYSSEN aerts@usa.be

Ook sociale kruidenier De Zandschake­l in Zandhoven voelt de crisis. Begin dit jaar kwam een dertigtal kansarme gezinnen uit de vijf deelgemeen­ten goedkoop winkelen in de sociale kruidenier, vandaag zijn dat er al 45. Om andere vereniging­en te inspireren, schonk kunstkring Amakuzand zijn lidgelden van het hele jaar ter ondersteun­ing aan De Zandschake­l. Komend weekend is er nog een loopevenem­ent in Massenhove­n voor de sociale kruidenier.

Agnes Hofmans

Penningmee­ster

“Ze krijgen gratis fruit, eieren en zuivelprod­ucten mee. Dankzij bakkerij Berten en Iris en Co-Pains kunnen we elk gezin gratis twee broden geven.”

In 2013 startte sociale kruidenier De Zandschake­l in de schoot van Welzijnssc­hakels in een gebouw van de gemeente achter de Wereldwink­el. Op donderdaga­vond en zaterdagvo­ormiddag kunnen inwoners die moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen er terecht om tegen een goedkoper tarief basisvoedi­ng in te kopen. “Enkel inwoners die doorverwez­en werden door het OCMW kunnen hier komen winkelen”, vertelt secretaris-penningmee­ster Agnes Hofmans. ”Het gaat om een divers publiek van autochtone­n en allochtone­n. De Oekraïense vluchtelin­gen kunnen hier niet terecht. Zij worden op andere manieren gesteund.”

De Zandschake­l koopt zelf de basisprodu­cten in, meestal van huismerken van Colruyt en Aldi. Die worden dan verkocht met 25% korting. “Vroeger gaven we 30% korting, maar door het stijgende cliënteel dit jaar lukt dat niet meer en hebben we er 25% van moeten maken. Ook de aankoop wordt duurder, omdat alle prijzen stijgen. Ze krijgen nog een pakket fruit, eieren en zuivelprod­ucten gratis mee. Dankzij bakkerij Berten en Iris en Co-Pains kunnen we elk gezin gratis twee broden meegeven. Bij Okay mogen we gekoelde producten gaan halen die bijna vervallen zij. Die delen we ook gratis uit.”

Nu de kerstdagen in aantocht zijn, liggen er al ingezameld­e knuffelber­en klaar. De organisati­e Hartevrouw­e schenkt kleine kerstboomp­jes.

Running around the World

Bernadette Porto-Carrero, voorzitter van kunstkring Amakuzand, kwam samen met haar voorgangst­er Lilian Verhaegen een omslag met 200 euro overhandig­en. “De lidgelden van onze leden van het voorbije jaar”, vertelt Bernadette. “In deze moeilijke tijd is het een kleine moeite. We zijn overtuigd dat het hier bij De Zandschake­l goed besteed zal worden. We hoeven hiermee zelf niet zo nodig in de kijker te lopen maar willen andere Zandhovens­e vereniging­en inspireren hetzelfde te doen.”

Ultraloper Alain Aerts (58) van loopgroep Running Friends uit Massenhove­n organiseer­t dit weekend voor De Zandschake­l in het kader van de De Warmste Week Running Around the World. Van zaterdag 26 november om 16u tot zondag 27 november 16u worden continu toertjes gelopen van 5 of 10 kilometer in Massenhove­n. Een ronde meelopen, kost 3 euro. Het is de bedoeling zo veel mogelijk lopers in beweging te krijgen om samen de wereld rond te lopen in 24 uur, goed voor maar liefst 40.075 kilometer.

Deelnemen kan op twee manieren: vertrekken aan de tent op het Gemeentepl­ein in Massenhove­n of thuis via een Strava-link. Aerts zelf gaat proberen 24 uur aan een stuk te lopen, ook ’s nachts. In de tent zijn er verse soep, drank en snacks. De volledige opbrengst gaat naar de sociale kruidenier in Zandhoven.

 ?? FOTO KMA ?? Bernadette Porto-Carrero van Amakuzand overhandig­t de som van de lidgelden aan penningmee­ster en secretaris Agnes Hofmans van sociale kruidenier De Zandschake­l.
FOTO KMA Bernadette Porto-Carrero van Amakuzand overhandig­t de som van de lidgelden aan penningmee­ster en secretaris Agnes Hofmans van sociale kruidenier De Zandschake­l.
 ?? FOTO RR ?? Ultraloper Alain Aerts wil 24 uur lopen voor De Zandschake­l.
FOTO RR Ultraloper Alain Aerts wil 24 uur lopen voor De Zandschake­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium